18.5.2024 | Svátek má Nataša


EKONOMIKA: Hodně štěstí. Teď bude vážně třeba

24.12.2008

Hodně štěstí a zdraví je nejobvyklejší přání pronášené před vánočními a novoročními svátky už hodně let. Ale také už hodně let nebude tolik lidí potřebovat, aby tohle přání bylo alespoň trochu vyslyšeno.

Zdraví bude potřeba, protože reformy, které by dokázaly zdravotnictví udržet ve financovatelném stavu, jdou evidentně k ledu. A i ta maličká regulace ve formě třicetikorunových poplatků to má hodně nahnuté. Nejspíše nás čeká omezení přístupu k nejmodernějším lékům a léčebným metodám či delší čekání na plánované operace - jako to bylo za ministrování Davida Ratha. Leč tahle destrukce bude postupovat poměrně pomalu a ještě bude, snad, šance na reparát.

S tím štěstím je to naléhavější.

Když budou mít štěstí automobilky a prodají alespoň tolik aut, aby udržely v provozu celé závody, tak budou mít štěstí i zaměstnanci, kterým nebude hrozit plošné masové propouštění. Snad budou mít štěstí malí a střední podnikatelé a banky otevřou trezory k úvěrování dříve, než bude v ředitelně sedět insolvenční správce a dělat soupis firemního majetku určeného k prodeji.

V tom případě budou mít štěstí i dodavatelé těchto firem, protože jim zůstane naděje na zaplacení jejich faktur, byť s mnohatýdenním či mnohaměsíčním zpožděním. Zdá se totiž nevyhnutelné, že platební kázeň vlivem potíží s hotovostí notně upadne. Kdo si pamatuje, co se dělo v druhé polovině devadesátých let, ví, co ho čeká.

Burzovní spekulanti budou mít štěstí, pokud se akciové trhy zvednou a začnou splácet náklady na tu paseku, kterou zvládly udělat od letošního září. Exportéři mají na štěstí zaděláno, protože koruna proti euru oslabuje a lepší kurz jim může vynahradit alespoň část propadu nových zakázek.

Ale štěstí budou potřebovat i naši elitní vojáci v Afghánistánu, když přečkají bez úhony útok největší opoziční strany v zemi na naše spojenecké závazky při parlamentním hlasování o zahraničních misích v předvánočním týdnu.

Je však otázkou, zda to přání hodně zdraví a štěstí vyslovují všichni úplně upřímně. Jiří Paroubek nyní postupuje osvědčeným způsobem "čím hůře, tím lépe". A tudíž nám ostatním asi moc štěstí nepřeje. Pár velkých bankrotů by určitě uvítal a je to znát. Nelze se mu tak moc divit, protože třeba Miloš Zeman v roce 1998 použil stejnou strategii s velkým úspěchem - a pak využil konjunktury po měnové krizi, která mimochodem přišla zcela zákonitě, a tím, že nic tak dramaticky nepokazil, se stal v očích mnohých nejúspěšnějším premiérem Česka všech dob.

To Paroubek situaci trochu podceňuje. I kdyby se mu podařilo povalit vládu a vyvolat brzké volby, v nichž by slavně vyhrál, k úspěšnému vládnutí bude mít daleko. Strana pod jeho vedením prezentuje zásady hospodářské politiky dosti chaoticky. Návrhy na řešení krize jsou hodně sporné a například nápad na zvyšování koupěschopné poptávky prostřednictvím zvyšování daní pro bohatší spoluobčany je opravdu v ekonomické teorii kuriozitou.

I kdyby se však zachoval jako Zeman před deseti lety, tak oživení do české ekonomiky hned tak nepřijde.

Tahle krize neuvolňuje zdroje blokované v neúspěšně privatizovaných firmách. Jde o krizi přicházející zvenku a Evropa si v ní pohoví nejspíše delší čas. Příliv investic do montoven, který zvedal ekonomiku po roce 2000, dnes také nelze čekat, protože platy v Česku citelně stouply. Navíc v utrácení budou Paroubka brzdit finanční trhy, protože i státy si budou v nejbližším roce až dvou půjčovat dost obtížně a za vysoký úrok. A tak jediné, co by pro předsedu ČSSD bylo dobré na převzetí moci, je možnost položit palec na příliv peněz z Evropské unie - a prostřednictvím rozdělování peněz na různé potřebné (nebo naopak hodně podivné) projekty učinit některé lidi doopravdy šťastnými. A tak jim tedy toto štěstí k letošním svátkům přejme, či nepřejme, každý podle libosti.

MfD, 23.12.2008