1.6.2024 | Svátek má Laura


Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Ludva 25.12.2008 15:15

Proč do toho pletete Paroubka ?

Pokud jsem si všim, tak vládne Topolánek s koalicí. Ti mají reagovat na krizi. Zatím neudělali nic. A že se v době krize musí zvyšovat zakázky státu a domácí spotřeba, to ví každé malé dítě. ČSSD aspoň sestavila konkrétní plán. Čtyři body vlády jsou jen obecný blábol.

Kolombo 24.12.2008 17:58

Čím hůř, tím líp?

Vastně proč ne Ne že bych byl zdavej jako řípa, ale nikdy sem se nedomníval že to bude stát a jeho zdravotnictví, které mi zdraví udrží. takže když půjde k čertu, nijak mi to nevadí. I kdyby se složil celý tento stát, škoda by jej nebyla a "Lid" této ze mě si paroubka, Ratha a Zaorálka zaslouží. Bude mít, po čem toužil. Čest jeho památce!

Lampedusa 24.12.2008 15:18

Vánoční rozjímání ...

Tak tak,  milánkové, nastávají špatné časy. Naši transatlantičtí přátelé si žili několik desetiletí  na úkor všech ostatních, teď však bublina splaskla - a nám nezbude než aby se se na ně, chudáky,  složit. Jezdili si autíčky s pětilitrovými motory, dávali se nám za vzor, jak se stěhují za prací třeba přes celou zemi, klidně  prodají dům i s vybavením, a to samé si koupí na druhém konci země, a tak podobně. No ale my jsme se teď dověděli, jak je třeba začít šetřit, jak jsme si celou dobu žili nad poměry, že je potřeba snižovat mandatorní výdaje a takové ty podobné řeči. Nejvíc to vykřikují ti, kteří  jsou  za vodou, ale kterým je potřeba snížit daně, protože ti se měli do teďka pro změnu velice špatně. Je potřeba šetřit na všelijaké mise i peněžní emise, abychom dostáli svým závazkům - jako správní koaliční partneři. A pořád dokola ty řeči třiceti korunách, které už zabírají akorát na jedince chudé duchem jako by nešlo následně o privatizaci zdravotnických zařízení a služeb, kolem kterých se točí ty stovky miliard, o které jde v první řadě. Až vám to zprivatizují, tak vám může být úplně jedno, jestli Paroubek má bradavici a pan prezident pro změnu je švihák v dobře padnoucím obleku od Armaniho, s vhodně zvolenou kravatou. Tak jak se zbavili lidé všeho co za léta (i když v době té hnusné  totality) vybudovali, tak se zbavíte i toho zbytku, ani si toho nestačíte všimnout.  A  jsou takoví, kterým peníze rozhodně nesmrdí - a klidně mohou mít i bolševickou minulost.

para 24.12.2008 16:07

Re: Vánoční rozjímání ...

Jo Lampeduso Americký  sen i Americký zázrak se rozplynuly - a nejen to a nejen tam - viz článek Kašíka ve Vesmíru 9/08. Z vlastních řad to popasal Hall a vykreslil budoucnost i graficky http://www.esf.edu/EFB/hall/images/Slide1.jpg Ten gaf je pozuruhodný hlavně tím, že je na penězích nezávislí a také tím, že ukazuje ja blízko má civilizace v našem pojetí ke svému konci - nejen ta americká a navíc zatím prakticky nezávisle na politickém zřízení. Nikdo z nás si totiž už nepamatuje jak by asi vypadala společnost která by musela vyjít cca s jednou pětinou současných energetických zdrojů co do efektivity a cca desetinou co do množství - a tak to ani ve svém volebním programu nikdo nemá. To ale neznamená, že nás to jako realita nemůže potkat.:-(

Jerome 25.12.2008 15:17

Re: Vánoční rozjímání ...

Těžko se to čte. Jen si nejsem jest, zda je to v gramatice, slohu, nebo způsobu myšlení. Snad to poslední.

Kolombo 26.12.2008 10:57

Re: Vánoční rozjímání ...

Nejdražší Lampeduso! Toho, co se za totality "vybudovalo" se vzdám rád, zdarma. vždycky jsem to tvrdil, i za té totality.Ani  tehdy na to stávající panstvo neslyšelo - cítilo se marxovi povinno člověka chránit před následky jeho unáhlených rozhodnutí. Radši jednoho  strčili na léta do krimu a potom mu znemožnili vykonávat jakékoli slušné povolání jen z čisté lásky k bližnímu - aby ho, naivku, v cizině někdo nenapálil a nezůstal, chudák, bez pomoci. Tak veliká  byla jejich touha dávat! strčte si svých třicet korun do (Y), zprivatizujte si zdravotnictví sám, hlavně mi už o něm nežvaňte a nenuťte mne tento spolek idiotů spolufinancovat. S radostí  bych se svěřil se svými neduhy bylinkáři a namísto důchodu, v jehož jménu jsem celý život okrádán vykuky vašeho ražení žil v chalupě na vysočině pokud to půjde. A pokud to nepůjde, beru to jako znamení že čas vypršel a na vaše kapačky a LDnky zvysoka ... Čest!

Honza 24.12.2008 13:09

Je to ploché

Pane Párale, protože Vás znám, i když jsme se už dlouho nepotkali, tak jsem si myslel, že jste docela objektivní. Toto ale objektivní není a navíc je to moc ploché a povrchní. Zdravím

J.V.

whocares 24.12.2008 14:33

Re: Je to ploché

Jen trapná nálepka od vás, pane... Rv

chouan 24.12.2008 12:40

Paroubka prý budou v utrácení brzdit finanční trhy ... sic!

Jakkoli s článkem souhlasím, chtěl bych mít v tomto bodě Váš optimismus.

Paroubek si udělá takový deficit rozpočtu, jaký bude potřebovat.

novák j 24.12.2008 15:14

Re: Paroubka prý budou v utrácení brzdit finanční trhy ... sic!

Neudělá, protože si nikdo už naše dlluhopisy nekoupí. Možná bude tisknout peníze, a pak bude taková inflace, že pí M'ullerová bude nadávat.

Malý Aston 24.12.2008 11:13

Ekonomika roste nebo neroste navzdory všem vládám.

Vzhledem k tomu,že stát nic nevlastní jen naše daně je odkázán na výsledky těch,kteří tvoří ekonomické zdroje plynoucí zpět do státního rozpočtu.A tyto zdroje jsou v privátním vlastnictví a stát může škodit nebo podporovat tyto subjekty ale nemůže je řídit nebo jim něco přikazovat.A tyto subjekty když jsou podporovány přináší zdroje do rozpočtu a když nejsou,tak hledají svou cestu jak se udržet při životě například přenášejí výrobu nebo sídla svých firem do států,které jim vytváří lepší podmínky.Dnes je báječná doba.Každý neúspěšný podnikatelský záměr,špatná práce bankéřů a ředitelů nebo vlastníků některých firem má heslo,my jsme báječní ale to víte hospodářská a finanční krize.Například TATRA a.s.,jejich nákladní auta se nehodí na silnice a nikdo je nekupuje,krize za to může. Sklárny které vyráběly to co nikdo nechce,krize státe potřebujeme pomoc. Automobilky a jejich montovny,nemají odbyt jejich kapacita vypočtena tak aby si každý občan musel koupit dvě auta ročně a on debil je nekupuje,státe nutné dotace nebo vyženeme pracující pod rudým praporem Štecha do ulic.Bohatství státu nevytváří žádná vláda,je dostačující aby dala prostor svobody podnikání a rozumné daně a občan se již sám postará.Není náhodou ekonomika lepší než při centrálním řízení KSČ? A jaké řešení má Paroubek a Filip na dnešní situaci? Zestátnit a znárodnit. Ale to tady již bylo a nějak to soudruhům nefungovalo.:-D

janoryna 24.12.2008 11:18

Re: Ekonomika roste nebo neroste navzdory všem vládám.

řešení má Paroubek a Filip : Zestátnit a znárodnit. to snad né. přece si nebudou znárodňovat majetky. naopak, budou pokračovat v osvědčené pravicové politice: privatizovat zisky, znárodňovat ztráty. buš v americe dělá to samé, sanuje banky za peníze daňovýchpoplatníků jako to dělaly naše vlády při privatizaci bank. kolik nás stála IPB, Komečka, Spořitelna ? to všechno nadělali socani. Klaus prpoto je ponechával jako státní podniky.

čtenář zdrojů 24.12.2008 11:32

Malý Astone

Tohle Vaše blábolení už moc nefunguje. Lidi si totiž ještě narozdíl od Vás pamatují, že socani tu 8 let vládli a dokonce více než rok vládl i Paroubek (za údajné podpory komunistů, jak nám tvrdili pravicoví pitomci). Takže to vaše strašení možná funguje už jen na modré sklerotiky.

Copak se Vám Astone přihodilo zlého za těch 8 let socanských vlád. Žena Vás opustila? Vyhodili Vás z práce? Zavřeli Vás za rozvracení socialismu? Nejspíš ano, že? Předpokládám, že poté, co se vlády ujala vaše osvícená a skvělá vláda Topolánka, se k Vám ženuška vrátila, přijali Vás zpět do práce a propustili z gulagu.;-)

Fojt 24.12.2008 14:29

Re: Malý Astone

jaký jste to čtenář zdrojů, když nevíte jak KSČSSD neskutečně zadlužili stát - poptejte, promiňte přečtěte si kolik miliard ročně platíme jen na úrocích. Představa mistra Paroubka, že se dluhy neplatí je jaksi nepravdivá - podívejte se na státní krachy např. Argentiny. Plati se, i když třeba jiným způsobem :-(

Ladislav N 24.12.2008 14:42

Re: ad "čtenář zdrojů"

Ale náš ignorant zdrojů to samozřejmě ví, už jsem mu data strkal pod nos mnohokrát i s odkazy na vládní zdroje (tehdy ještě ČSSD). Jenomže jeho srdce bije hodně nalevo, tak holt si "zdroje" podle toho i vybírá a fakta ignoruje.;-)

Jerome 25.12.2008 15:24

Re: Malý Astone

Mějte soucit s malým Astonkem. Vždyť on čte knížky z antikvariátu . Nejčastěji patrně z  Nakladatelství politické literatury....

Ferda Mravenec 24.12.2008 11:53

Re: Ekonomika roste nebo neroste navzdory všem vládám.

Dovolil bych si oponovat: Vlády vytvářejí podmínky pro podnikatelské prostředí. Dáte-li možnost lidem pracovat a vydělat si, pak se ekonomika roztočí. Je pravdou, že někteří bohatnou a jiní zaostávají. To je nevýhoda svobodnějšího trhu. Pokud jim však zvýšíte daně omezíte činorodost a sám začnete přerozdělovat pak se to někomu přestane líbit. Ten pak přestane mít zajem v tomto prostředí pracovat, zruší pracovní místa, ukončí svou činnost nebo jde tam, kde je prostředí příznivější. Proto by vlády v nastavování podnikatelských podmínek měly být citlivější a nebýt populistické. V ČR je spíš boj o koryta než o opravdou přízeň lidu. 30-ti korunový populismus u nás vítězí přesto, že MUDr. Rath ještě nedávno hlásal o zavedení spoluúčasti pacientů. V dobách konjuktury se mají vytvářet zásoby na časy sestupu. My jsme je bohužel projedli.

Hezké Vánoce všem.

jk-jiny 24.12.2008 14:22

Re: Ekonomika roste nebo neroste navzdory všem vládám.

No a co všechno nasliboval Topol ve smlouvě s občany?

Ladislav N 24.12.2008 14:44

Re: Ekonomika roste nebo neroste navzdory všem vládám.

Dovolí mu počet mandátů ODS v parlamentu plnit volební program v plném rozsahu? ;-)

Jura Jurax 24.12.2008 15:16

Re: Ekonomika roste nebo neroste navzdory všem vládám.

Nedovolí. Což je ovšem vada našeho volebního systému. Ale když když se bohové od nás odvrátí a vyhraje sexymozek jyrka, tak s komunisty splní vše co nasliboval. Mandátů bude mít dost. A to teprve bude průser ... :-/

Eva D. 24.12.2008 15:03

Re: Ekonomika roste nebo neroste navzdory všem vládám.

Ferdo R^R^R^

Jura Jurax 24.12.2008 14:13

Re: Ekonomika roste nebo neroste navzdory všem vládám.

Jojo - a kdože to sem tučnými pobídkami lákal zahraniční montovny a ještě se chlubil, jak klesá nezaměstnanost ... :-/ ... a tvořil monokulturu závislou na autech (Kolín, Nošovice)? ;-)

para 24.12.2008 10:52

Hodně štěstí ted vážně nebude stačit.

Ch Hall už před časem publikoval svůj "Bublinový graf" http://www.esf.edu/EFB/hall/ v češtině komentoval Kašík ve Vesmíru 9/08.  S toho grafického vyjádření množství energií různých původů a efektivity se kterou je získáváme  je zřetelně vidět, že lidstvu začínají docházet levné fosilní energetické zdroje, které byly po celé poslední století pro svůj velmi vysoký parametr ERoEI hnacím motorem pro dynamiku lidské společnosti. Dnes dochází nejviditelněji ropa. Hall se nebál američanům ve svém rozboru vysvětlit, že jejich ekonomický zázrak byla fikce na pozadí oběvu energií s fosilů. Nyní ale nastala doba, kdy už není kam tak výhodně investovat jak dřív a tak se i dříve výhodné hypotéky přestaly vyplácet..... a máme tu celosvětovou stagnaci.  Pokud někdo oběví energetický zdroj s návratností a množstvím srovnatelný s ropou v počátcích těžby - zas dynamika může růst. Opak je ale pravděpodobnější a tak je stále více pravděpodobná vynucená postupná hluboká proměna společnosti. To co nebude efektivní musí zaniknout a tak uxusnějšího či zbytečného zboží či neefektivních nákladných služeb i marnotratností s tím spojených začne postupně ubývat jak těch neefektivních hypoték.... Termodynamické a fyzikální zákony platí i pro Homo - který si to nechce mnohdy přiznat a dal si místo toho zneužívá přívlastek Sapiens. Vzláště v posledním století se nechal bezstarostně kolébat svým dominantním postavením a svou mocenskou převahou nad zbytkem živého. Tu převahu a sílu ale čerpal nikoli ze své podstaty - ale s fosilů jež mu nyní začínají docházet. Náhradu však nemá! Štěstí se mu bude rozhodně hodit ale už nebude samo o sobě stačit. Štěstí může mít efekt tam kde je vysoký potenciál výhry. Očekávaný propad energetické efektivity ale bude znamenat spíše dřinu a odříkání. Štěstím pak může být příchod nového rozuměji hospodařícího homo  bez válek a dalších sebezničujících excesů - a i to by bylo štěstím opravdovým a pro Všechny.

Pěkný Štědrý Den.

ps 24.12.2008 11:12

Re: Hodně štěstí ted vážně nebude stačit.

Zelený socialismus je stejně nebezpečný jako ten oranžový či rudý. TO za prvé. A za druhé náhrada samozřejmě existuje. Tou je jaderná energie, stačí pouze odstranit umělé překážky, které ji staví do cesty zelení fanatici.

whocares 24.12.2008 14:31

Re: Hodně štěstí ted vážně nebude stačit.

R^ .... a hezké svátky !

para 24.12.2008 15:46

Re: Hodně štěstí ted vážně nebude stačit.

Bohužel ps nečte odkazy a nechal se ukolébat nadějemi které ještě možná JE má - možná!. Současné JE mají ele energetickou bohužel návratnost zhruba 5x horší než to dominantní spalování uhlí. Až snížíme všichni svou spotřebu 5x nebo někdo vynalezne 5x efektivnější jaderný zdroj a navíc tyto zdroje rozšíří desetinásobně včetně zásoby paliva - pak by to byla pro lidstvo naděje - nyní to je ale naopak a na tuto radikální změnu mám lidstvo jen několik desetiletí....:-(

ps 24.12.2008 16:17

Re: Hodně štěstí ted vážně nebude stačit.

5x horší energetická návratnost? A jak jste na to přišel? Váš odkaz mi přijde poněkud zmatený. Pokud uvažuji selským rozumem a vycházím z všeobecně známého faktu, že cena elektřiny vyrobená v jaderné elektrárně je přibližně stejná jako cena elektřiny vyrobená v elektrárně uhelné (a to i když jaderná energetika je paradoxně díky tlaku zelených značně znevýhodněna i proti elektrárnám spalující fosilní paliva a značně zatěžujícím živ prostředí) tak mi vychází, že náklady na provoz (a z toho se odvíjející energetická náročnost) jednotlivých elektráren je přibližně stejná (u jaderné je spíše menší a to z vzhledem k výše uvedenému a tomu, že u JE jsou mnohem významnější pořizovací náklady a tudíž odpisy než provozní náklady, narozdíl od fosilních elekráren). K nesmyslu o zásobách paliva uvádím tento odkaz: http://www.osel.cz/index.php?clanek=3778

para 24.12.2008 19:12

Re: Hodně štěstí ted vážně nebude stačit.

Bohužel se asi mýlíte. Prohlédněte si prosím uvedené grafy a z nich je poměr energetických efektivit evidentní. Podobné údaje má http://cs.wikipedia.org/wiki/ERoEI a nabízím i článek k tomuto problému od pana Cílka  http://www.energybulletin.cz/?q=clanek/ekonomika-ktera-neni-o-trznich-vztazich Na Oslovi bohužel už vyšlo mnoho "oslovin" - je to dáno asi vkusem provozovatele. Přesto udaj např : "Pokud budeme předpokládat podobný výkon jaderné energetiky i v budoucnu, vystačí zmíněné v současnosti známé zásoby uranu těžitelné se ziskem při ceně uranu 130 USD/kg, které jsou 5,5 milionů tun, na déle než 70 let. Tedy na celou dobu života v současnosti projektovaných a stavěných elektráren". pokládám za věrohodný. Za 70 let ještě totiž budou zásoby hlavních fosilů - uhlí - stále k dispozici a stále budou základem spotřeby.  Pročtěte třeba i Vesmír 9/08 a podumejte kdo z nás dvou je více a čím zmataný. Já jsem svého času také nevěřil. A kdo pře rokem věřil,  že se oběví články tohoto kalibru : http://www.novinky.cz/clanek/155075-financni-krize-uz-stala-spojene-staty-vic-nez-ii-svetova-valka.html nebo http://www.novinky.cz/clanek/156351-ocekava-se-hluboka-recese-svetove-ekonomiky.html. A to nejsou podvrhy či náhodné schody okolností. Není už prostě kam velmi výhodně investovat kapitál tak aby to z rostoucího zisku umožnilo nenápadně zacelovat trhliny v důsledku řady nedomyšlených a posléze neefektivních lidských počinů.

Pěkný Štědrý Večer.;-)

ps 24.12.2008 21:16

Re: Hodně štěstí ted vážně nebude stačit.

Něco vám v kometáři asi uteklo, takže nemůžu na vše reagovat. Mohu říc pouze toto článek na OSLU, jehož odkaz jsem zde uváděl, za oslovinu nepovažuji. Považuji jej za podložený fatky a dokonale vyargumentovaný. Odpůrci jaderné energie při prorokování temné budoucnosti, zapomínají na důležitá fakta právě v tomto článku uvedená, jak například přepracovávání jaderného odpadu, využívání U238 v množivých reaktorech a Thoria. Údaje na wikipedii nic neříkají o vývoji do budoucna, zvlášť ne o jaderném palivu, protože tam, domnívám se, vysoká hodnata ERoEI není dána náklady na těžbu ale nutností palivo  obohacovat. S příchodem nových technologií tato hodnota bezesporu klesne.

Pan Cílek je bezeporu skvělý geolog a popularizátor ale myslím, že by se měl řídit heslem ševče drž se svého kopyta. Myslím, že byste se mnou souhlasil pokud byste zaslechl, tak jako já,  jeho rozhovor na téma ekonomická krize a  jeho úvahy o novém "novém údělu", regulacích, atd. Ostatně i jeho článek který uvádíte není nic jiného než snůška spekulací.  Články na novinkách za bernou minci nepovažuji vůbec.

para 24.12.2008 19:35

Re: Hodně štěstí ted vážně nebude stačit.

Jo a jen poznámka k údajnému "nesmyslu o zásobách paliva"... To mé tvrzení, že máme několik desetiletí.... je míněno tak, že na nás v tu dobu začnou doléhat tlaky tak silné, že později se už ani na stavbu JE nynějšího typu asi nenajdou prostředky. V té době totiž začne docházet ropa a i plyn a to podstatně  zvedne nákladovost.

Zelení svým krokem ve vládním prohlášení této vlády  udělali politický truc který se obrátí proti nim. Nezmění to ale nic na parametru ERoEI lidstvu dostupných zdrojů. Odhlédněte ale prosím od domácí energeticko-politické scény a rozhlédněte se po světě kdo vše a proč JE staví či nikoli. Zjistíte že o renezanci jádra se víc hovoří jak činí. Uváděná efektivita provozu za tím stojí v pozadí. Tlaky politických skupin i když jsou viditelné nedokáží změnit tento parametr několikanásobně. Nadějí jsou reaktory 4 generace - tam by mohl přijít i zlomový objev. Jakoli jsou ale jejich principy známé už desetiletí - efektivně dosud nepracuje žádný. Snad se to změní - jinak se k hvězdám asi nikdy nevydáme.