26.4.2024 | Svátek má Oto


EKONOMIKA: Čistá pozice ČR v roce 2007

15.9.2008

Do EU jsme v roce 2007 odevzdali 1,328 miliardy eur a z rozpočtu EU získali 1,706 miliardy eur. Česká republika tak byla v roce 2007 čistým příjemcem peněz z EU. Nad rámec toho, co jsme do EU odvedli, jsme získali 378 milionů eur (cca 9 miliard korun), což představuje téměř 0,3 % hrubého domácího produktu neboli 36 eur na obyvatele.

V roce 2007 nejvíce na EU dopláceli Lucemburčané, kteří na rámec toho, co dostali, odevzdali do Evropské unie 438 eur na obyvatele. Naopak největšími čistými příjemci byli Řekové, kteří dostali nad rámec toho, co zaplatili, 470 eur na obyvatele. V přepočtu na HDP na EU nejvíc dopláceli Nizozemci (1% HDP) a nejvíc z EU čerpali Litevci (2,5% HDP).

Tyto údaje cituji ze stránky www.money-go-round.eu (což by se dalo do češtiny přeložit jako "evropský penězovod" či "penězotoč"). Na tomto webu jsou k dispozici údaje o platbách z EU a do EU pro každou členskou zemi Evropské unie od roku 1992.

Tzv. "čistou pozici" České republiky sleduji od vstupu do EU. Letos jsem se rozhodl podle stejné metodiky zpracovat čistou pozici všech členských zemí a zaregistroval jsem si pro tento účel mezinárodní doménu www.money-go-round.eu, kterou jsem dnešním dnem spustil. Čtenáři tohoto mého blogu tedy mají příležitost jako první web navštívit.

Cílem projektu je poskytnout vyčerpávající informace o platbách mezi Evropskou unií a členskými zeměmi, které jinak nejsou takto souhrnně v oficiálních materiálech EU k dispozici. Cílem je také poukázat na fakt, že peníze z EU nejsou peníze spadlé z nebe, ale peníze daňových poplatníků, které musely být nejprve všem sebrány, než mohly být někomu vyvolenému přiděleny.

Využívám toho, že mám mnohé kritické čtenáře. Uvítám veškeré připomínky, které pomohou tuto internetovou službu vylepšit.

http://blog.ihned.cz/mach