18.5.2024 | Svátek má Nataša


EKOLOGIE: Vyhláška na slupku od turisťáku

4.3.2009

Taky vás trápí, jaký odpad je vlastně slupka od turistického salámu? Je to sice součást potraviny, ale biologický původ to až tak nemá, zvláště když to není bioturisťák. Spíš to vypadá jako papír, ale zase tak úplně papír to není. Takže to patří do kontejneru na plasty? A co když je tam hliníková sponka?

Taky vám při čtení návrhů z nového zákona o odpadech přijde, že tady někdo přišel o zbytky zdravého rozumu? Češi dokázali během několika let v uvědomělém třídění odpadu porazit zbytek Evropy, který se na nás občas dívá jako na ušmudlaný Orient a vyváží k nám svůj nepořádek po kamionech. I to je však našim ochráncům přírody málo a musí se třídit ještě více.

PET lahve budeme zálohovat a vracet v obchodech, kde kvůli skladování odpadů nebude místo na otočení s vozíkem. Slupky z brambor a zbytek zelí od neděle odneseme do speciálního kontejneru na bioodpad, což po tom, co ten bioodpad přeberou potkani, bude jistě skvělým základem pro kompostování. A ani jediný děravý hrnec nepřijde nazmar. Vše se bude recyklovat.

Zřejmě podobně jako ony plastové lahve, které se za vynaložení nemalého množství energie promění na granulát, který je nejprve vlaky převezen do Hamburku, naloží se do obrovských lodí a zcela ekologicky je transportován do Číny, kde z něj udělají skvělá textilní vlákna, uštrykují z nich fusekle a ty zase jinou lodí putují zpět na vietnamský stánek v Ústí nad Orlicí. Je sice fakt, že pár let tahle recyklace byla docela dobrý byznys, ale co to má společného s ekologií, těžko soudit.

Doložit, že takto vznikne méně škodlivin, než když se stejný odpad spálí špičkovou technologií v -nějaké spalovně vybavené moderními odlučovači, bude asi dost obtížné. A co teprve v situaci, kdy přestane ten proklatý granulát jít na odbyt (jako zrovna teď)?

Na naše zelené mozky si však nepřijdeme. Ti zdraží několikanásobně odvoz popelnic, takže lidé začnou vyvážet standardní smetí do lesa a na skládkách bude dost místa na vytříděné petky. A máš to, ty odporný ekoskeptiku!

Prostě kdysi někdo uvěřil, že odpad je cenná surovina, a od té doby to tak je, i kdyby to tisíckrát nebyla pravda a potvrdilo se, že racionální spalování odpadu v místě, kde vzniká, je řešením nejlevnějším a nejekologičtějším. A že by se mělo něco udělat alespoň s těmi igelitovými taškami, které poletují naší krásnou přírodou? To asi mělo, o zpoplatňování to však nejspíš nebude, protože přírodou poletují bez rozdílu igelitky rozdávané zdarma i prodávané za pět či osm korun. Nakonec těch zadarmo rozdávaných tašek člověk v obchodních řetězcích už tak moc nenajde. Většinou jsou zdarma jen pytlíky na pečivo či zeleninu a na jejich zpoplatnění si Bursík zatím netroufl. Prostě věřit je pro některé z nás více než vědět a počítat. A tak i ministr Bursík nedávno vyrazil se svými spoluvěrci zaříkávat globální oteplování do Antarktidy. Je to sice dost daleko, ale zase tam nejsou slyšet ti protivní vědci, kteří tvrdí, tak jako tým Japonské agentury pro výzkum moře a technologií, že se nic neotepluje, a už vůbec ne vlivem lidské činnosti, a že kromě toho od roku 2005 citelně přibylo mořského ledu, což je tak trochu v rozporu s tezemi globálních oteplovačů o odlednění severního pólu, k němuž mělo dojít už loni, a zaplavení ostrovních států, které je očekáváno v nejbližších týdnech a měsících.

No nic. My věřme alespoň tomu, že na tu slupku od turisťáku vyjde nějaká ministerská vyhláška.

MfD, 2.3.2009