15.7.2020 | Svátek má Jindřich


SPOLEČNOST: Máslo (belgické) na našich hlavách

13.11.2009

Složení jak má být: smetana, mléčné kultury, obsah tuku min. 82% . Proto mi vrtalo hlavou, proč chutná jinak. Vůbec ne jako máslo, na které jsme zvyklí, a které má přitom zcela shodné složení. Chutí se blíží spíš margarínu nebo takovým těm rádobymáslům z rostlinných olejů. Až jsem včera – nespokojený konzument – našel, na zadní straně obalu, tím nejmenším písmem napsáno: Země původu: Belgie.

Tak nevím. Belgičané vyrábějí z mléka evidentně nadbytek másla, místo aby je rozlévali po polích a ulicích. Pak to máslo zabalí do českého obalu a vezou kamióny z Belgie do Čech, za což zaplatíme my v konečné ceně produktu. Kdyby šlo o něco, co bychom u nás nesvedli, pochopím. Pochopil bych to i tehdy, pokud by jejich máslo bylo kvalitnější nebo chutnější. Ale není.

Taky už neumíme pěstovat česnek. V drtivé většině supermarketů, ale i malých obchodů, je česnek čínský. Ani nám nevadí, že se rychleji kazí nebo že je k dosažení požadovaného česnekového efektu nutné použít namísto stroužku celou palici. Hlavně, že je o korunu nebo o dvě levnější, navzdory tomu, že k nám létá letadlem – nekupujeme ani tak česnek, jako palivo do letounů, takže není divu, že na chuť už se nedostává.

Byli jsme papírenskou velmocí. Balíky papírů do tiskáren či kopírek jsou všechny stejné. Z šesti různých druhů, mezi kterými jsem včera vybíral, jsou dva z Německa, jeden ze Španělska, jeden z Polska a dva z ČR, přičemž ale ten jeden se nedá použít, jelikož není kvalitní, má jakousi našedlou barvu a jeho okraje se neustále krpatí.

Ovoce. Česká jablíčka, hrušky, švestky, moravské hroznové víno atd. ani v době své sezóny nepřevládají na pultech našich obchodů. Kupujeme raději ovoce sbírané v nezralém stavu, chemicky vyhnané a ošetřené, zchlazené, které k nám putuje mnoho dní. Díky časté genetické manipulaci vypadá překrásně: jahody jsou velké, rudé, broskve skoro svůdné, jablka jak pro Sněhurku... jen jaksi bez chuti, přičemž z jahod můžete dostat alergickou reakci na ryby (!), jelikož právě jeden z genů ryb pomáhá jahodám přečkat tak dlouhou cestu, aniž by uhnily.

Porcelán, sklo. No tak ať krachnou! Nic jiného si nezaslouží. Sklárny a porcelánky rezignovaly na svou tradici, která se opírala především o kvalitu a přežila dokonce i komunistické „hospodaření“. Babiččin servis z Chodova u Karlových Varů slouží už 80 let – nikde není naťuklý nebo prasklý, je jako nový, krásný. Svoje nádobí (Made in Švédsko) budu muset po dvou letech užívání obměnit. Naši skláři – jak typické pro české prostředí – upřednostnili po r. 1989 okamžitý zisk před dlouhodobou perspektivou, zaměřili se na výrobu kýčů, skleněných zvířátek, předražených váz, růžového porcelánu těch nejnesmyslnějších tvarů a ozdob. Rozvezou je po Praze, do Krumlova, do Varů, pod Karlštejn a prodávají s nehorázným rabatem turistům. Turisté už dnes ale „křišťálového“ kolibříka za 2000 Kč nekupují. A sklárny, které dobrovolně ztratily své tradiční odběratele, už se sotva dokáží vrátit do opuštěných kolejí někdejší tradice a slávy.

Kde se stala chyba? Proč kupujeme brambory z Holandska, Francie, Polska, když ty nejlepší stejně rostou na Vysočině?

Něco shnilého je ve státě českém, a vinu na tom mají všichni: vláda, parlament, výrobci, obchodníci a my – zákazníci.



Buďte mezi 40 testerkami, které vyzkouší chléb Quinoa od Penamu!
Buďte mezi 40 testerkami, které vyzkouší chléb Quinoa od Penamu!

Přihlaste se do testování chleba Quinoa, který vás potěší svou vyváženou chutí. Díky té dokonce vyhrál řadu ocenění, jako je Vynikající chléb roku bez hranic 2018, Česká chuťovka roku 2018 i 2019 a Inovativní výrobek roku 2019.






 Neviditelný pes
Toto je DENÍK: do sítě jde obvykle nejpozději do 8.00 hod. aktuálního dne. Pokud zaspím, opiji se, zešílím nebo se zastřelím, patřičně na to upozorním - neboť jen v takovém případě vyjde Pes jindy, eventuálně nikdy.
Šéfredaktor Ondřej Neff (nickname Aston), příspěvky laskavě posílejte na adresu redakce Jiřímu Wagnerovi, redaktorovi NP (nickname JAG). Rubriku Zvířetník vede Lika.