28.4.2024 | Svátek má Vlastislav


WCC: Otazníky kolem nového generálního tajemníka

28.6.2022

WCC je anglická zkratka Světové rady církví, mezinárodní ekumenické organizace sdružující na 350 křesťanských církví mimo církve římskokatolické. Mezi členy patří také čtyři denominace z České republiky. S přesahem na Slovensko. Jmenovitě českoslovenští husité, českobratrští evangelíci, čeští a slovenští pravoslavní a slezští luteráni.

V pátek 17. června 2022 WCC zvolila nového generálního tajemníka. Stal se jím profesor teologie Jerry Pillay z JAR, člen tamní Sjednocené presbyterní církve. Funkce se ujme na začátku příštího roku.

Pozoruhodné je, že týden po jeho zvolení (23. 6. 2022) se na webu WCC objevil vysvětlující článek „Regarding false media reporting on Israel and Dr Pillay“, v jehož perexu čteme, že od zvolení Reverenda Pillaye do funkce vyjádřila především židovská média obavy týkající se jeho postoje k Izraeli, židovským komunitám a jejich víře. V článku je něco takového odmítnuto: reverend Pillay ujišťuje, že pod jeho vedením bude WCC usilovat o srdečné vztahy s židovskými komunitami, přičemž tyto vztahy hodlá podporovat. Jasně se vyslovil proti antisemitismu. Podle jeho slov by WCC nezvolila do svého čela člověka, který by jakýmkoli způsobem praktikoval nebo v kázání podporoval antisemitismus. Ujistil: „Nemám žádný problém s tím, aby si židovská komunita zachovala svoji identitu, náboženské přesvědčení, hodnoty a komunitu.“

Tak o co vlastně jde? Proč je na webu WCC onen vysvětlující článek? Kontroverzi kolem reverenda Pillaye se věnuje pojednání na internetových stránkách listu The Jerusalem Post publikované 23. června („Jewish leaders slam pro-BDS new leader of World Council of Churches“). Píše se v něm, že židovští lídři kritizuji reverenda Pillaye kvůli jeho postojům ve prospěch antiizraelského hnutí BDS.

The Jerusalem Post se opírá o report monitorovací organizace CAMERA, která uvádí, že v roce 2014 vystoupil reverend Pillay na akci Presbyterní církve USA s přednáškou „Apartheid ve Svaté zemi“. Tehdy řekl: „V zájmu spravedlivého míru možná budeme muset podporovat hnutí BDS. Možná budeme muset jít proti těm, které nechceme izolovat, ale možná budeme muset říci s Lutherem Tady stojím, nemohu jinak. Bože, pomoz mi.“ (Slova připisovaná Lutherovi, když hájil své učení na říšském sněmu ve Wormsu roku 1521 – LS.)

Poté, co v roce 2012 skupina jihoafrických církevních hodnostářů včetně reverenda Pillaye navštívila Izrael a Palestinskaarabskou autonomii, zveřejnila protiizraelské prohlášení, v němž je uvedeno: „Palestinci včetně křesťanů žádají svět o zavedení ekonomických, kulturních a jiných forem bojkotu, stažení investic a sankcí (proti Izraeli – LS) – je to strategie, která pomohla ukončit apartheid v Jižní Africe. Jsme přesvědčeni, že na Izrael musí být vyvíjen maximální tlak, aby dodržoval mezinárodní právo.“

Vysoký představitel mezinárodní židovské organizace Bnai Brith David Michaels zareagoval na Pillayovo zvolení do čela WCC poznámkou, že reverend „má problém s Židy – alespoň s těmi, kdo podporují sionismus, což není nic jiného než víra v právo Izraele na existenci“. Michaels dodal, že za normálních okolností by se jako představitel židovské komunity nevyjadřoval ke zvolení lídra křesťanské ekumenické organizace. Má-li ale ochrana rovnosti, důstojnosti a bezpečí Židů být v souladu se skutečným ekumenismem a usilováním o lidská práva, pak povýšení reverenda Pillaye (do čela WCC) představuje riziko v podobě poškození věci sociální spravedlnosti. Michaels citoval Pillayův článek z roku 2016, v němž přirovnal Stát Izrael k jihoafrickému apartheidu a psal o „vylučovacím a násilném charakteru izraelského sionistického projektu“. Vedle toho Michaels připomněl reverendovy výroky o tom, že „židovské vedení“ (myšleno je vedení sionistického hnutí) pomohlo ovlivnit evropský nacionalismus a kolonizaci se společným záměrem založit Stát Izrael, a to nikoli v malé židovské vlasti předků, ale „v zemi Palestina“. Ne příliš srozumitelné, ale zjevně antisionistické a tedy antižidovské uvažování.

Do debaty o reverendu Pillayovi se zapojil také Warren Goldstein, vrchní jihoafrický rabín. Novinám The Jerusalem Post řekl, že jako nejvyšší představitel židovské komunity v JAR stál v čele těch, kdo odmítají falešné a urážlivé obvinění, že Izrael je státem apartheidu. Reverenda vyzval, aby odvolal své prohlášení z roku 2016 obviňující Izrael z praktikování politiky apartheidu a vyzývající k bojkotu židovského státu. W. Goldstein zastává názor, že tvrzení o Izraeli jako státu apartheidu není ničím jiným než hrubým hanobením židovského republiky a současně urážkou obětí skutečného apartheidu.

Představuje tedy osoba reverenda Pillaye v čele WCC problém? Rozhodně ano – netvrdím, že ve vtahu ke všem Židům, ale bezpochyby ve vztahu k Izraeli a Židům hlásícím se k sionismu. Neboť Stát Izrael a sionismus jsou spojité nádoby. A co horšího, problém nepředstavuje pouze reverend, ale vlastně celá WCC. Důkaz poskytl sám J. Pillay, když podle výše citovaného článku ujistil, že plně stojí za politikou WCC ve Svaté zemi, naposledy prezentovanou 18. června 2022 v prohlášení ústředního výboru organizace. Toto prohlášení, ačkoli je věnováno „hrozbám pro spravedlivý mír v Izraeli a Palestině“, nelze vnímat jinak než jako jednostranně protiizraelské. Ústřední výbor WCC (k jehož členům patří dle webu organizace i Martina V. Kopecká, populární pražská farářka Církve československé husitské) vyzval vládu a úřady Izraele, aby zajistily stejná lidská práva pro všechny, kdo podléhají jejich jurisdikci, byla vyvozena odpovědnost za útoky proti Palestincům a také za ataky na kostely, křesťanské komunity, muslimy a další skupiny a aby garantovaly volný přístup k náboženským svatým místům.

Žádnou takovou výzvu ovšem WCC neadresuje Palestinské autonomii, ať už jde o největší hrozbu pro spravedlivý mír – arabský antiizraelský terorismus, nebo nerespektování práva Židů modlit se na jeruzalémské Chrámové hoře, jejich nejposvátnějším místě. (Natolik posvátným, že někteří rabíni naopak zakazují tam Židům vstupovat, aby nebyla znesvěcena Boží přítomnost.)

Místo toho ústřední výbor WCC zopakoval svoji „stálou výzvu“ – ukončit okupaci. Jako by křesťané sdružení ve WCC nevěděli, že to, co nazývají souslovím „ukončení okupace“, tedy stažení Izraele a všech Židů zpět za demarkační linii z let 1949-1967, nepředstavuje více míru, ale méně – a naopak nikoli méně teroru, ale více, stejně tak jako méně lidských práv a méně náboženské svobody. Anebo si snad WCC v čele s reverendem Pillayem (od roku 2023) myslí, že když Arabové ovládnou celé Předjordánsko (jako jim nyní patří Pásmo Gazy), budou mít Židé svobodný přístup k tamním svatým místům, k nimž patří Jeskyně patriarchů v Hebronu nebo hrob Josefa u Náblusu? Až tak neprozíraví jistě nejsou. Pouze hrají svoji politickou antiizraelskou a antisionistickou hru.