28.4.2024 | Svátek má Vlastislav


VLÁDA: Vysokoškolští učitelé, máte se až moc dobře!

7.9.2023

Ministr školství Mikuláš Bek před zahájením školního roku opět rozčeřil „stojatou“ hladinu českého vysokého školství. Vysokoškolští učitelé prý mají platy takové, že jim mohou závidět i politici!

Platy mohou některým vysokoškolským učitelům závidět i politici nebo poslanci, řekl v podcastu Politalk ministr školství Mikuláš Bek (STAN). V rozhovoru se rozpovídal i o tom, proč vláda nepřistoupila se začátkem školního roku k jednorázovému příspěvku pro rodiny s dětmi či o tom, proč se nedaří začleňovat ukrajinské děti do českého školství.

Je všeobecně podivné, jakým způsobem komunikuje česká vláda a její ministři zvláště s českou veřejností. V době, kdy již několik kvartálů za sebou klesají reálné mzdy, a to samozřejmě i učitelům, vysokoškolské nevyjímaje, se ministr, který by měl teoreticky hájit zájmy učitelů, rozpovídá a prohlásí, že si „někteří vysokoškolští učitelé“ vydělají více než politici. Tento výrok lze vykládat nejen tak, jak ho zamýšlel ministr Bek, ale jako stížnost politika Beka, že se má hůř než jeho vysokoškolští kolegové, Měli bychom tak snad politikům přidat, pane ministře?

Samozřejmě, pan ministr to myslel tak, že se vysokoškolští učitelé mají báječně a nemají si na co stěžovat. To vypustil z úst v době, kdy si naopak celá řada vysokoškolských učitelů stěžuje na to, že jejich příjmy jsou nižší než příjmy učitelů základního a středního školství a někteří se už dokonce rozhodli posílit řady právě těchto učitelů.

Naši páni ministři si prostě nevidí do úst. Mluví rychleji, než myslí a pak se diví, že jsou jejich výroky „špatně pochopeny“ nebo si stěžují, že to tak nemysleli a média zdůrazňují něco, co vůbec říci ani nechtěli. Bývalý pan ministr Robert Plaga sice byl ve vládě Andreje Babiše, ale nepamatuji si, že by tak flagrantně poškozoval učitelský stav jako tak činili páni ministři Gazdík, Balaš a nyní Bek.

Vraťme se ale k výroku Beka o platech vysokoškolských učitelů. Jistě mohou existovat v jednotkách či desítkách osob vysokoškolští učitelé s platem, který by jim mohl ministr závidět. Podobně jistě existují v podobném počtu osob důchodci mající důchod několikanásobně přesahující průměrný důchod. To však rozhodně není věc, kterou by měl ministr ventilovat jako něco, co pomalu reprezentuje celý učitelský stav,

Měli bychom se proto zamyslet nad důvodem, proč tak nešťastně vystupují právě ministři vlády, do které tolik lidí potažmo voličů vkládalo tolik nadějí. Domnívám se, že prostě a jednoduše „nejsou lidi“, kteří by byli ochotni do vlády Petra Fialy vstoupit. Anebo ještě horší by bylo, pokud by sice lidi byli, ale premiér vlády Petr Fiala je ve své vládě nechce a spolehlivě sahá po lidech spíše provařených než schopných.

Ministr školství, který vystupuje tak jako Bek je osobou, která resort školství reprezentuje tím nejhorším možným způsobem. V diskusích s vysokoškolskými pedagogy jsem zaznamenal pouze velký povzdech nad tím, jak Bek líčí situaci ve vysokém školství. Požadavky pedagogů bagatelizuje či se jim dokonce posmívá. A to je bohužel stav většiny resortů Fialovy vlády.