9.5.2024 | Svátek má Ctibor


Veš v kožiše

6.1.2009

V současné době proti sobě stojí „kalouskovci“ a „čunkovci“ a o víkendu zřejmě bude jasné, které křídlo – aspoň na nějaký čas - zvítězilo. Vzhledem k tomu, že v narychlo svolané celostátní konferenci mají převahu bratři a sestry podporující Jiřího Čunka, ponese patrně v pondělí jejich šéf premiéru Topolánkovi návrh na odvolání Miroslava Kalouska.

Ministr sám se o Čunkových plánech dozvěděl z médií. Nicméně když se ho na to novináři tázali, zachoval dekorum a pronesl větu, z níž je přímo cítit, jaké má o svém předsedovi mínění:

„Pokud je to pravda, dospěl pan předseda zřejmě k názoru, že nedosahuji jeho vlastní odborné erudice, na což má nepochybně právo.“

Takové hodnocení si Jiří Čunek za rámeček jistě nedá. Korunu tomu dal jeho spojenec, první místopředseda Macek, když na důkaz, v čem je navrhovaný bankovní analytik Sedláček lepší než Kalousek, odvětil, že je takový „přijatelnější, voňavější, komunikativnější“. Potěš nás pánbůh, Čunek chce voňavého ministra!

Věčná škoda, že si Mirek Topolánek nemůže ponechat v týmu jen toho Kalouska a všechny ostatní lidovce odvolat. Jako první by v takovém případě šel z kola ven zcela jistě jejich předseda. Kromě toho, že se tahá s Bursíkem o peníze z eurofondů a je „expert“ na romskou otázku, za celou dobu svého působení nedokázal nic – pokud tedy ve vládě vůbec byl a nelítal po soudech kvůli vlastním problémům.

Věru, že to nemá lehké, ten náš premiér. Změny ve vládě, i přes jím ohlašovanou razanci, nejspíš nebudou nijak závratné. Na začátku našeho europředsednictví a v době, kdy vláda sotva stojí na nohou a drží pohromadě jen silou vůle, si žádné zásadní kroky beztak dovolit nemůže. A aby to měl ještě složitější, tak mu chce vicepremiér vnutit odvolání svého nejschopnějšího ministra – přitom se ale sám drží ve vládě jak veš v kožiše...