26.4.2024 | Svátek má Oto


UDÁLOSTI: Z posledních dnů

17.2.2006

Putinovo Rusko se vrací k o něco jemnější brežněvovské politice. Zve do Moskvy Hamás, chce „zprostředkovat“ jednání mezi ním a Izraelem (Hamás neřadí mezi teroristické organizace), otvírá arabskou sekci zahraničního vysílání televizního kanálu Rossia today, která má Arabům podat „objektivní informace o dění ve světě prostřednictvím ruského kanálu a ve vlastním jazyce“ (v podobných aktivitách mají Rusové mnohaletou praxi). Putin prý při zahajovacím zasedání nově zvoleného čečenského parlamentu prohlásil: „Rusko vždy bylo nejvěrnějším obhájcem islámu.“ Ten člověk opravdu nemá zábrany. Naštěstí je tu jakási naděje, že to Rusům vyjde podobně jako v roce 1939 Molotovovi s Ribbentropem.

Ministr Rath rozjel plán „Jánošík“, podle něhož chce odebrat zaměstnaneckým pojišťovnám část přebytků na účtech a zacpat jimi díry na účtech VZP. Toto přerozdělování zisků je nepochybně předznamenáním monopolizace zdravotního pojišťovnictví. Problém pana Ratha je, že si jako reformu nedovede představit nic jiného než návrat před listopad s tím rozdílem, že zdravotnictví nebude ovládat ÚV KSČ, ale dr. Rath. Předpokládám, že pokud bude náš papa doc úspěšný, pouhé zdravotnictví mu nebude stačit a začne šilhat výš. Jen nevím, proč sahat ke vzorům z ciziny. Proč plán „Jánošík“? Neznělo by lépe „plán Babinský“?

Íránské rakety jsou už nyní schopné dosáhnout až na Moravu, v dohledné době bude mít ještě silnější, které pokryjí celou Českou republiku. Je sice málo pravděpodobné, že by se strefili právě tam, kam chtějí, ale o to je situace horší. Podle MfD se nezdá, že by v dohledné době chtěli zasáhnout jakékoli místo v Evropě vzhledem k odvetnému úderu NATO. To dělat nemusejí. Stačí, když se k jejich raketám dostane nějaká „anonymní síla“ typu Al Kajdá a provede to za ně. To se při troše šikovnosti dá zařídit.

Ministr Svoboda se vyslovil pro to, aby na podporu Dánska vystoupila Evropská unie a aby Dánsku kompenzovala škody vzniklé z bojkotu jeho zboží. Ministr Svoboda se zase jednou projevil jako slušný člověk. Jen nevím, jak se mu podaří přesvědčit komisaře Solanu, který teď právě leze po čtyřech před saudskoarabskými šejky.

Německé firmy vyvážejí nelegálně do ČR odpad, protože jim to přijde levněji, než ho likvidovat doma. To je tržní chování v tom nejhorším slova smyslu, nicméně je třeba vzít v úvahu, že by to vůbec nemohly dělat, kdyby v ČR neexistovali ochotní partneři, kteří jim to zařídí (poskytnou objekty. legální krytí atp.). Není to tedy to nejlepší pole pro nabuzování národní hrdosti: bez zlatých (a nepochybně dobře zaplacených) českých ručiček by to nešlo.

Jakýsi ázerbájdžánský časopis zveřejnil karikaturu Ježíše a Panny Marie. Prý jako adekvátní odpověď dánskému listu Jyllands-Posten. Následovala zděšená reakce iránského ústředí: za žádných okolností nelze zesměšňovat proroka Isu ani jeho svatou matku Marijam! Zdá se, že ázerbájdžánští ideologové se zatím ještě nestačili plně adaptovat z marx-leninismu na islám.

Čeští policisté se jedou do Berlína učit, jak uklidnit bez použití násilí zdivočelé demonstranty. Pojedou tam policejní psychologové, tzv. antikonfliktní tým. Budou se zjevně učit něco jako appeasement vůči rabiátům. Proč ne, appeasement je teď v Evropě všeobecně v módě. Řekl bych spíš, že by se měli učit, jak rozehnat rychle a účinně zdivočelý dav bez použití zbytečného násilí.

Mezi soudci, které nyní nově jmenoval prezident Klaus, je nyní jeden z těch osmi, co se obrátili se stížností na Ústavní soud poté, co je prezident odmítl jmenovat. Je to ovšem jediný z těch osmi, který pak svou stížnost stáhl. Klaus se chová naprosto nemožně. Morální poučení pro nastávající soudce je: když včas couvneš, prezident ti velkoryse odpustí tvé pochybení a jmenuje tě. Je to dosti hnusné.

Paroubek ujistil veřejnost, že dr. Rath má stále jeho podporu, a tři ministři, kteří měli prý dostat svého kolegu pod kuratelu (Sobotka, Škromach a Havel), to dementovali – přesněji řečeno dementoval to jeden, Škromach. Rath tvrdil, že naopak on požádal premiéra a kolegy ve vládě o intenzivnější pomoc. Není ovšem vyloučeno, že ve vedení ČSSD se šíří jakási nervozita z „razance“ dr. Ratha. Jen si nedovedu představit, jak by se toho člověka mohl Paroubek před volbami zbavit, aniž by to pro něj znamenalo citelný problém a ztrátu preferencí – dr. Rath by pak po něm šel stejně tvrdě, jako teď jde po ODS. Navíc si ho nasadil jako volebního lídra pro Prahu.

Asociace velkodistributorů léčiv se rozhodla, že přeruší dodávku léků třem vlajkovým lodím Rathovy nemocniční flotily: Fakultní nemocnici Bulovka, Thomayerově nemocnici a nemocnici U sv. Anny v Brně. Všechny dohromady dluží distributorům léků 400 milionů korun. Rath to označil za vydírání, prohlásil, že pokud by se bojkot rozšířil na všechny nemocnice, požádá Paroubka, aby svolal bezpečnostní radu státu, chce požádat o schůzku nejvyšší státní zástupkyni s tím, že by mohlo jít o trestný čin obecného ohrožení. Zajímavé je, že toho člověka nenapadne, že kromě toho je tu taky možnost že by jim snad taky ty nemocnice mohly zaplatit. Ty firmy nechtějí peníze pro nic za nic, ale za zboží, které nemocnicím dodaly.

Další události komentovány na www.bohumildolezal.cz
Publikováno s laskavým svolením autora.