25.4.2024 | Svátek má Marek


UDÁLOSTI: O zpravodajských službách

13.7.2015

Poslanecká sněmovna schválila novelu zákona o zpravodajských službách (tzv. střechový zákon), který rozšiřuje jejich pravomoci. Zákon musí ještě schválit Senát a podepsat prezident. Umožňuje službám získávat daňové informace uchovávané Generálním daňovým ředitelstvím, rozšiřuje přístup k bankovním účtům a do databází provozovatelů telefonních služeb. Schvalování tentokrát nepředcházela žádná bouřlivá debata, demokratická opozice se při hlasování rozdělila: TOP 09 byla proti, ODS pro. ODS svůj souhlas zdůvodnila sílícím vnějším ohrožením, např. aktivitami Ruska a Číny (poslanec Marek Benda). Je nepochybné, že když si bezpečnostní služby nárokují větší pravomoci, měli by být poslanci dost obezřetní.

Bezpečnostní situace v Evropě a ve světě je ovšem tentokrát hrozivá: imperiální choutky Putinova Ruska, islámský terorismus, obrovská vlna imigrace, která destabilizuje země, kam se imigranti ženou (země, odkud utíkají, už víc než destabilizovány jsou), vnitřní pnutí a signály rozkladu uvnitř EU a v eurozóně (řecká krize), to všechno činí taková opatření dosti pochopitelnými. Je tu jen jeden jediný vážný problém. Pokud má zodpovědný občan (nebo šířeji, zodpovědný člověk) na něco podobného přistoupit, musí mít jakousi základní jistotu, že důvěra, kterou tím dává státním institucím (navíc tak choulostivé povahy, jako jsou státní služby) a hlavně státu jako celku, nebude zklamána. Musím se přiznat, že vzhledem k povaze babišovských Nových pořádků já k nynějšímu českému státu žádnou velkou důvěru nemám – na rozdíl od toho, který vznikl v listopadu 1989 (tehdy ještě jako československý) a skončil pro mne symbolicky volbou Miloše Zemana prezidentem v lednu 2013.

Pokud jde o „Nové pořádky“ zavedené v roce 2013 hodlám, stejně jako za Husáka a za Jakeše, respektovat současný ústavní a zákonný rámec - a to je tak všechno. Žádnou loajalitu nad tohle vymezení k Novým pořádkům necítím. Takže zpátky k pravomocem tajných služeb: kdybych seděl v PS PČR a měl rozhodovat o té novele, řekl bych zhruba to, co jsem napsal v předcházejících řádcích k otázce pravomocí tajných služeb zvlášť a k Novým pořádkům obecně. A zdržel bych se hlasování: protože důvody, proč by pravomoci měly být vzhledem k mimořádné mezinárodní situaci větší, sice chápu, ale pro být nemohu, protože tomuto státu dvakrát moc nedůvěřuju.

A ještě jedna poznámka, která s tímhle nepřímo souvisí: Babišovy Lidové noviny informovaly o tom, že jakési ilegální anarchistické skupiny zapalují porůznu policejní auta v odvetě za dubnovou akci proti anarchistickým atentátům. Názvy skupin zní zábavně („Síť revolučních buněk“) a nebudou asi shromažďovat davy. Na rozdíl od Rote Armee Fraktion taky zatím nevraždí lidi, ale jen zapalují auta. Ale i tak se jejich aktivity mohou do budoucna velmi hodit jako záminka, aby „orgány“ dřív nebo později začaly „pytel pro extremisty“ pomalu, centimetr za centimetrem rozšiřovat, až se do něho nakonec vejdou všichni, co mají zásadní výhrady k Novým pořádkům.

Další události komentovány na www.bohumildolezal.cz
Publikováno s laskavým svolením autora.