19.3.2024 | Svátek má Josef


SITUACE: Vládnou nám politici nebo generálové?

6.6.2023

Válka je příliš vážná věc na to, aby se přenechala vojákům. To řekl už více než před sto lety francouzský politik Georges Clemencau. Ono to platí obecně. Na počátku musí být společenská vůle, tou jsou pověřeni politici a ti pak připraví zadání pro vykonavatele, odborníky. Ti jsou od toho, aby plnili zadání, ne aby ho tvořili.

Jenže poslední dobou je tahle tisíckrát ověřená pravda stavěna na hlavu. Válka mezi Ruskem a Severoatlantickou aliancí je podle náčelníka generálního štábu Karla Řehky možná.

Pokud by vypukla, Česko by bylo od první chvíle jejím účastníkem, řekl Řehka na konferenci na téma Vnitřní bezpečnost a odolnost státu ve Sněmovně. Zásadní k zabránění takovému scénáři je podle něho příprava a odstrašení.

Tolik úvodní odstavec článku „Válka mezi Ruskem a Severoatlantickou aliancí je možná, uvedl Řehka“, který zveřejnil server ČTK 29. května 2023.

Slova jsou to více než znepokojivá. Tím spíš, že je od pana náčelníka neslyšíme poprvé. Předseda vlády Fiala se je sice snažil zmírnit, když (opět podle serveru ČTK) prohlásil, že České republice konflikt bezprostředně nehrozí, armáda se ale musí připravovat na všechny varianty, i ty málo pravděpodobné.

Ještě znepokojivější je ale skutečnost, že takováto vyjádření slyšíme od náčelníka generálního štábu. Vždyť úkolem armády je – jak bylo řečeno výše - plnit politická rozhodnutí vlády. A k těm by se, alespoň podle mého soudu, nejvýše postavený voják naší armády vůbec neměl veřejně předem vyjadřovat.

Ledaže by věděl něco, co předseda vlády možná ani netuší? Ale to už by byla spekulace.

O tom, že situace je více než vážná, svědčí i prohlášení generálního tajemníka NATO Stoltenberga před zahájením neformálního jednání ministrů zahraničí 1. června 2023 v Norském Oslu, že všechny státy NATO souhlasí s tím, aby se Ukrajina stala členem aliance. Hned to ale představitelé některých členských zemí mírnili.

Slova jako mír, diplomacie, jednání, kompromisy, ústupky jako kdyby vypadla z paměti mocných tohoto světa. Dnes jsou v kursu slova jako - tanky, děla, rakety, stíhačky.

Na události v roce 2014 v Kyjevě a následně na východě Ukrajiny, na ne/plnění slibu o ne/rozšiřování NATO na východ, o důvodech ne/dodržování tzv. Minských dohod a mnohé další momenty vývoje situace na východě, mnozí politici jaksi pozapomněli. A tak dál umírají úplně zbytečně další tisíce a tisíci lidí.

Zpráva o tom, že ministryně obrany Černochová měla podezření na korupci v armádě a kvůli tomu převzala personální agendu, je sama o sobě dost závažná. „Když jsem nastoupila na ministerstvo obrany, tak jsem měla od zpravodajských služeb informaci, že je někde nějaký problém s nějakým korupčním jednáním. Týkalo se to vícero osob. Dostala jsem to k podpisu, že beru tu informaci na vědomí,“ uvedla podle článku Černochová měla podezření na korupci v armádě na serveru ČTK z 31. května 2023 ministryně obrany.

Mnozí si jistě vzpomenou na zbrklou reakci ministryně obrany na dopad ukrajinské rakety na polské území v listopadu 2022. Doslova napsala: Plně stojíme na straně našeho polského spojence i Ukrajiny, dnes opět bombardované teroristou Putinem. Nyní vyhodnocujeme prokázaný dopad ruských raket na polské území. Ať by šlo o omyl, nebo provokaci, je to další eskalace konfliktu ze strany Ruska a nesmí zůstat bez odezvy.

A pak se ukázalo, že na polské území stříleli (snad omylem) Ukrajinci.

Podle ředitele BIS Koudelky: „Jedním z cílů ruských zpravodajských služeb je rozbít jednotu demokratických zemí, destabilizovat situaci v jednotlivých zemích a narušit obranyschopnost demokratického společenství. K tomu ruské služby používají různých cest. Jedním z takových způsobů, který vidíme, jsou masivní dezinformační kampaně, kterým čelí celý demokratický svět a samozřejmě ve velké míře i Česká republika.“

A teď si představme, čistě hypoteticky, že by někdo z resortu obrany, armády, či tajných služeb byl opravdu zkorumpovaný natolik, že by byl ochotný a schopný předložit ministryni obrany vyfabulovanou zprávu o připravovaném napadení našeho státu, nebo by dokonce hlásil, že rakety už jsou ve vzduchu.

Jak by potom dopadlo rozhodnutí vlády, když zjevně nerozvážná ministryně obrany má ještě ke všemu neshody s náčelníkem generálního štábu, o nichž ví, podle serveru ČTK, i prezident republiky (Pavel ví o problémech na ministerstvu obrany, čeká na jednání premiéra)?

Raději ani nedomýšlet.