28.4.2024 | Svátek má Vlastislav


ŠIKANA: Patálie se přehledem pro PSSZ

31.8.2023

Jako všem OSVČ mi stát počátkem letošního roku přidělil datovou stránku, aniž by se mě zeptal, jestli ji chci. Nezbylo mi tedy než se poprat s odesláním oné svaté trojice dokumentů OSVČ – daňového přiznání, přehledu pro Pražskou správu sociálního zabezpečení (PSSZ) a přehledu pro zdravotní pojišťovnu – prostřednictvím datové schránky. Použil jsem k tomu interaktivní formuláře příslušných institucí, ale z prostředí datové schránky se mi nepodařilo odeslat ani jeden, musel jsem je nakonec odeslat jako přílohy dopisů do datových schránek oněch institucí. Což se povedlo, a moje datová schránka mi vydala doručenky, které jsem si uložil.

Konkrétně Přehled o příjmech a výdajích OSVČ pro PSSZ jsem odeslal 25. dubna 2003 a s tímto datem a časem 14:57:48 mi přišla doručenka. Jelikož to byl poslední dokument z těch tří, hluboce jsem si oddechl a myslel si, že budu mít rok pokoj. Mýlil jsem se.

V úterý 29. srpna 2023 jsem dostal e-mail od PSSZ, že kontrolou údajů bylo zjištěno, že jsem nedodal přehled o příjmech a výdajích za rok 2022 a jestliže nebudu do osmi dnů reagovat, hrozí mi pokuta až 50 000 Kč. Třikrát jsem se nadechl, abych nemusel klít, vyhledal ve svém počítači příslušnou doručenku a přiložil ji k odpovědi, v níž jsem uvedl, že přehled jsem v pořádku odeslal 25. dubna 2023, což dokládá doručenka.

Je pravda, že za dvě hodiny mi z PSSZ odpověděli, že skutečně dohledali, že jsem přehled odeslal, ale že je, bohužel, ve špatném formátu, který oni neotevřou a nenačtou. Znovu připomínám, že jsem formulář vyplnil v prostředí PSSZ a odeslal v jediném formátu, který datová schránka akceptovala. Takže jsem byl požádán, abych formulář naskenoval a odeslal jako přílohu e-mailu. Skener má sice u počítače moje žena, ale nechtěl jsem ji komplikovat život a odeslal přehled ve formátu Microsoft Edge MHT Document jako přílohu obyčejného e-mailu. Jiný formát mi vyplnění formuláře toho 25. dubna prostředí PSSZ nedovolilo, a já nejsem takový ajťák, abych zkoumal, zda a co jsem udělal špatně.

Ve středu 30. srpna jsem ráno v mailu našel odpověď, že PSSZ bude samozřejmě brát jako datum podání 25. duben 2023, z čehož nepřímo vyplývá, že přílohu k obyčejnému e-mailu s úspěchem přečetli. Z celé konverzace bylo zřejmé, že příslušná paní referentka se snažila patálii vyřídit věcně a bez nějakých dopadů pro mou osobu. Snad teď budu mít opravdu pokoj až do dubna příštího roku.

Výše popsaná patálie mě však přiměla k následující úvaze. Všichni OSVČ vědí, že formuláře přehledů jsou normalizované, že metodika vyplňovaní je předepsaná, že výpočet záloh na sociální a zdravotní pojištění je též předepsán zákonem, že všechny vstupní údaje, které tam OSVČ vkládá, včetně daňového základu, délky trvání činnosti, zda jde o činnost hlavní či vedlejší atd., že všechno je uvedeno v daňovém přiznání, jež má k dispozici finanční úřad.

A tak se, u všech kozlů rohatých, ptám, proč mě Správa sociálního zabezpečení a zdravotní pojišťovna otravuje něčím, co si může snadno zpracovat sama?! Když už všechna vstupní data má k dispozici finanční úřad?! Přece by stačilo, aby si je tyto instituce pro každou OSVČ vyžádaly, přehledy automaticky vygenerovaly a pak, eventuálně, je OSVČ zasílaly do datových schránek k verifikaci nebo k rozporování. To by přece neměl být dnes, když se všude mluví o inteligentních programech, žádný velký problém. A tomu bych říkal skutečná digitalizace státní správy, nikoli té dnešní Potěmkinově vesnici.

Co na to vaše dredy, pane ministře Ivane Bartoši?