19.3.2024 | Svátek má Josef


ROZHOVOR: Hrad svými výroky zbytečně popuzuje

18.10.2021

S jakými pocity vnímáte současnou vyhrocenou atmosféru, která panuje mezi Kanceláří prezidenta republiky, Ústřední vojenskou nemocnicí a Senátem v souvislosti s postupem spolupracovníků prezidenta Miloše Zemana během jeho hospitalizace?

Vyhrocená atmosféra mezi KPR, ÚVN a Senátem je jen vršíček ledovce. Ledovec se jmenuje jinak – nastala další fáze souboje některých ambiciózních jedinců s prezidentem, jehož demokratické zvolení nikdy nepřijali. Je to trapné, nedůstojné, atmosféru v zemi ničící, věrohodnost ČR ve světě nesmírně poškozující. Lidi by měli více přemýšlet, koho volí do Senátu a koho udělají jeho předsedou.

Jaký by byl podle vás za současné situace ideální postup všech zúčastněných stran?

Nebudu radit, ale Kancelář prezidenta republiky by měla komunikovat daleko racionálněji a přátelštěji. Zbytečně svými výroky popuzuje zejména ty, kteří mají jediný životní program s názvem „Antizeman“. Ústřední vojenská nemocnice má léčit a nebýt předmětem mediálních hrátek. Nemá do nich být zatahována. Nejsme ve válce, i když někteří ji stále rozdmýchávají. Proto nevidím důvod neříci o zdravotním stavu prezidenta republiky veřejnosti více. To však agresivita politiků kolem pana Vystrčila téměř neumožňuje. Ti si hrají na válku.

Je podle vás nyní na místě, aby Parlament jednal o aktivaci článku 66 Ústavy?

Parlament teď nemá o čem jednat. Premiér Babiš racionálně uznal výsledek voleb a vzniklou převahu dvou – jakkoli na první pohled nesourodých – koalic, které připravují vládu a vládní program. První schůze sněmovny je svolána na 8. listopad, pak prezident republiky jistě přijme demisi vlády a někdo bude pověřen jednat o vládě nové, či ji přímo sestavit. O jakém dramatu pan Vystrčil mluví?

O nestandardních událostech spjatých s hospitalizací prezidenta Zemana referují i zahraniční média. Obáváte se, že by situace kolem hlavy státu mohla mít vliv na to, jak vnímají Českou republiku zahraniční partneři?

Zahraniční média o tom nemohou neinformovat. Informují samozřejmě zjednodušeně, ploše, bez chápání souvislostí. Daleko horší jsou však exhibice některých našich politiků a s nimi spojených politických aktivistů, kteří – když se vypořádali ve volbách s Babišem – chtějí i nadále rozvracet republiku. Mělo by jim být důrazně řečeno, aby toho nechali.

Ptal se Luděk Fiala, Novinky.cz, 16.10.2021

www.klaus.cz