26.4.2024 | Svátek má Oto


PRÁVO: Tunel IZIP

22.11.2011

Kdy premiér prolomí mlčení a začne konat?

Právě ukončený audit společnosti IZIP nemilosrdně rozkrývá pravdu o podstatě projektu elektronických zdravotních knížek. Čeho se mnozí obávali, se stává skutečností. Tento projekt, který stál klienty VZP již minimálně 1,8 miliard korun, je jen rafinovaným způsobem, jak (řečeno Kocourkovým slovníkem) "odklonit" peníze od největší tuzemské zdravotní pojišťovny k privátním subjektům.

IZIP na jedné straně nepřinesl za deset let své existence kýžený užitek českému zdravotnictví. Na straně druhé byl však nadmíru užitečný svým zakladatelům a provozovatelům. Podle údajů Mladé fronty Dnes si jen za rok 2009 rozdělilo devět zaměstnanců této firmy 59 miliónů korun. Výsledky auditu mimo jiné ukázaly, že autorská práva a know-how byly majiteli společnosti IZIP vyvedeny do jiných firem, které jsou však personálně propojeny s IZIP. Na tyto firmy už VZP nedosáhne, jejich počínání je tak mimo jakoukoli veřejnou kontrolu. Orgány činné v trestním řízení by po zveřejnění těchto informací měly okamžitě začít konat.

Vedle trestně právní odpovědnosti celá kauza ukazuje na významná morální pochybení hlavních aktérů, a to hned ve dvojím smyslu: zakladatelé IZIPu, současní europoslanci ODS Cabrnoch a Ouzký v Evropském parlamentu nepřiznali, že vlastní akcie firmy IZIP, i když pracovali ve výboru, který elektronické zdravotní knížky projednával. Dostali se tak do nezpochybnitelného střetu zájmů. (Díky jejich neetickému chování nyní v Evropském parlamentu urychlujeme práce na zpřísnění pravidel pro majetková přiznání europoslanců.)

Další rozměr skandálního počínání pánů Cabrnocha a Ouzkého spočívá v nijak neskrývané a dokonce zcela otevřeně deklarované snaze vydírat VZP mezinárodní arbitráží, pokud v projektu IZIP nebude pokračovat. (Jakmile hrozilo, že projekt IZIP bude pro svou neefektivnost zastaven, převedli oba europoslanci své akcie na účelově založenou švýcarskou společnost s dlouho utajovaným majitelem. Tímto vtažením zahraničního subjektu do hry kyne určitým subjektům nemalý finanční prospěch z mezinárodních arbitráží.)

Shrnuto a podtrženo tu máme klasický tunel, tentokrát však s jedním "bonusem" navíc: europoslanci za ODS se postarali o parádní mezinárodní ostudu nejen pro svou politickou stranu, ale i pro celou Českou republiku.

Na světlo světa postupně vyplouvají prostřednictvím auditu další detaily aféry IZIP. Jednu zásadní informaci však naše veřejnost stále postrádá. Je to jasný postoj premiéra Petra Nečase a ODS k tomuto skandálu. Tady je již pět minut po dvanácté. O jasné stanovisko k případu europoslanců Ouzkého a Cabrnocha byl vlivným bruselským serverem European Voice požádán Jan Zahradil, šéf české delegace ODS v euroskeptické frakci Evropského parlamentu. Jeho lakonická odpověď stála za to: Zahradil konstatoval, že "je to jejich osobní věc". Co na to pan premiér? Pro změnu zcela mlčí. Jeho odpovědí by měla být mimo jiné i výzva Ouzkému a Cabrnochovi, aby se vzdali svých europoslaneckých mandátů.

Autor je místopředsedou Evropského parlamentu

Převzato z LiborRoucek.blog.idnes.cz se souhlasem autora