28.4.2024 | Svátek má Vlastislav


PRÁVO: Pijavice na pancíři

24.10.2012

Na zbrojním obchodu se kromě Marka Dalíka přiživilo několik dalších lobbistů. Dva z šéfů zprostředkovatelské firmy jsou mrtví

Nákup obrněných transportérů Pandur pro českou armádu nabídl řadě lidí příležitost, jak si přivydělat. Lobbista a přítel bývalého premiéra Mirka Topolánka Marek Dalík, obviněný z podvodu, není zdaleka jediným. Tvrdí to ostatně sám Dalík, jehož minulou středu soud neposlal do vazby a po třech dnech v policejní cele ho prozatím propustil na svobodu.

Jedním z vodítek při vyšetřování mohou být materiály z igelitové tašky Karla Musely.

Bratr zbrojaře Pavla loni v listopadu v Kunovicích zastřelil Petra Veselého a Pavla Vacha z Muselovy firmy Pamco. V tašce, kterou měl v době činu s sebou, bylo mnoho faktur, firemních dokumentů i rukou psaných poznámek.

Hlavní hybatel byznysu společnosti Pamco a dobrý známý bývalého ministra vnitra a premiéra Stanislava Grosse Pavel Musela už svědectví o finančních tocích vydat nemůže. Po nevyjasněném "úrazu" na lovu je od roku 2008 na invalidním vozíku a nesvéprávný.

Paušál sem, paušál tam

Z písemností Karla Musely vyplývá, že například někdejší náčelník generálního štábu Jiří Šedivý, respektive jeho firma Generals, pobíral paušálně 3000 eur měsíčně za poradenské služby pro Pamco. Poslední platba převyšující 1,7 milionu korun odešla z účtu Pamca na konto Generals v dubnu roku 2010. Armáda přitom pod Šedivého velením na přelomu tisíciletí připravovala novou koncepci výzbroje. U počátku kontraktu mezi Šedivým a firmou Pamco stál lobbista Andrej Surňak z firmy Crane Consulting, pracující pro Steyr. Materiály o něm ale v Muselově igelitce nebyly.

"Firma Crane dělala volební kampaně pro mé předchůdce Vladimíra Špidlu a Stanislava Grosse. V roce 2002 ta kampaň skončila velmi dobře. Konzultoval jsem s řadou lidí, nejen s touto firmou. Nevím, jestli jsme jim něco zaplatili," vzpomínal kdysi ještě jako předseda ČSSD na spolupráci se Surňakem Jiří Paroubek.

Paušální částky kolem 300 tisíc korun měsíčně platila Muselova firma Pamco také společnosti Ogilvy Public Relations, respektive následně O2 Communications/Mather Public Relations. Z dokumentů vyplývá rovněž to, že Pamco posílalo faktury přímo rakouskému Steyru, přestože dodavatelem byla jeho česká dceřiná společnost Defendia, která musela být v té době podle zákona za účelem kontraktu založena.

Třikrát po šesti

Nicméně zpět k Dalíkovi. Policie lobbistovi klade za vinu, že si na podzim roku 2007 při jednání s manažery společnosti General Dynamics, které rakouská společnost patří, měl říct o třikrát šest milionů eur (v té době přibližně 480 milionů korun). Rozhovoru v pražské restauraci U Malířů byli 8. listopadu mimo jiných přítomni rakouský manažer Steyru Stephan Szücs, poradce General Dynamics a bývalý ambasador USA na Balkánu Victor Jackovich a slovenský lobbista Miroslav Výboh. Právě Szücsova výpověď spustila vyšetřování aktivit Marka Dalíka.

Ze zmiňované schůzky údajně existuje audiozáznam, nikdo ale podobný důkaz dosud u soudu nepředložil a ani na veřejnost se nedostal. Rakouské i české úřady disponovaly jen výpovědí Szücse, která unikla do médií v květnu minulého roku. "On – pan Dalík – by se na uzavření původní smlouvy kauzálně podílel. Za to mu bylo od pana Musely slíbeno 100 milionů korun za jeho výlohy. Ty by ale nebyl býval dostal. Pokud my nyní máme zájem na pokračování projektu, bylo by nutné zaplatit třikrát šest milionů eur. Komu mělo být zaplaceno třikrát šest milionů eur, nebylo jasné. Ptali jsme se pana Dalíka, jestli má nějaké oficiální stanovisko, to ale Dalík popřel," popsal schůzku podle informací týdeníku Euro Szücs.

Další účastník schůzky - tehdejší náměstek ministryně obrany Martin Barták - v inkriminovanou chvíli rozmlouval s manažerem General Dynamics Johnem Ulrichem jinde, než kde měla Dalíkova slova padnout. "Ulrich mě později informoval, že tento rozhovor byl nepodstatný," podotkl Szücs před českými vyšetřovateli. Protože však k naplnění údajného Dalíkova finančního požadavku nikdy nedošlo, policie ho obvinila z přípravy podvodu. Prý slíbil něco, co nemohl splnit. Tento model si už policie vyzkoušela v případě někdejšího tajemníka sociálnědemokratických premiérů Zdeňka Doležela, známého v kauze pět na stole v českých. Ten po vazebním stíhání odešel od soudu s dvouletou podmínkou. A podezření z přípravy podvodu čelí také zbrojař Michal Smrž v jiné armádní kauze týkající se automobilky Tatra.

Výkop k dalšímu vyšetřování?

Dokud o Dalíkově údajné korupční výzvě mluvil jen Stephan Szücs, bylo to tvrzení proti tvrzení. Policie však v uplynulých dnech vyslechla Victora Jackoviche a ten podle všeho Szücsova slova potvrdil. Čeští vyšetřovatelé přesto identitu svědka tají. Jak pražská vrchní státní zástupkyně Lenka Bradáčová, tak šéf protikorupční policie Tomáš Martinec na otázky týdeníku Euro odpověděli: "Nezlobte se, k tomu se nebudeme vyjadřovat."

Soud nevyhověl žalobci, aby byl Marek Dalík vyšetřován ve vazební cele. Údajně nabídl pas a doložil vlastnictví majetku na území České republiky. Otázkou je věrohodnost nově získaných tvrzení. "Jackovich si prý například nevybavil, v jaké měně měl Dalík o úplatek žádat," prozradil týdeníku Euro člověk seznámený s průběhem vyšetřování, který si přál zůstat v anonymitě.

Zdroje z policie i politiky se shodují v tom, že zatčení a obvinění Dalíka je počátkem jeho důkladného vyšetřování. Zájem detektivů se pravděpodobně bude soustředit na státní firmy, s nimiž se Dalík dostal do kontaktu. Stejně tak se mohou policisté vydat do Lichtenštejnska k bílému koni Markusi Haslerovi. Že je vám jeho jméno povědomé? To on údajně pronajal v létě roku 2009 Dalíkovi vilu v Toskánském Monte Argentariu, kde se sešla smetánka českého byznysu v čele s šéfem ČEZ Martinem Romanem. Tu vilu, o které se už dlouhou dobu spekuluje, že by měla patřit právě Dalíkovi.

Týdeník EURO 42/2012, 15.10.2012