3.5.2024 | Svátek má Alexej


POLITIKA: Ztratí pan Schwarzenberg své renomé?

14.10.2009

Nebo ztratí TOP 09 pana Schwarzenberga?

Je evidentní, že si strana TOP 09 přála předčasné volby. Odklad termínu se nově vzniklé straně vůbec nelíbil, obzvláště se nelíbil panu Kalouskovi. Ten stvořil stranu TOP 09 pouze pár týdnů před termínem předčasných voleb a kdyby se volilo počátkem října, byl by se zřejmě úspěšně vyhnul tomu, aby některá fakta o lidech z „Topky“ pronikla na veřejnost. Nepodařilo se. Podivné kauzy spjaté s představiteli TOP 09 se v poslední době objevují v médiích stále častěji. Kdo ale na postupné odhalování těchto kauz doplácí nejvíc? Karel Schwarzenberg - morální autorita, která dosud vítězila v žebříčcích oblíbenosti, muž, který se dosud těšil nevídané důvěře obyvatel. Jak dlouho si za této situace kníže svůj čistý kredit udrží?

Strana TOP 09 zazářila na politické scéně díky známé tváři pana knížete, aniž měla ucelený program a vypracované plány na řešení konkrétních problémů. Místo aby stavěla na programových pilířích, získávala podporu díky dobrému jménu bývalého ministra zahraničních věcí a kancléře prezidenta Havla. Před zrodem TOP 09 se dokonce spekulovalo, že kdyby na nabídku pana Kalouska Schwarzenberg nekývl, šel by celý projekt nové konzervativní strany k ledu. I když na počátku počítal předseda Schwarzenberg se skromnou kampaní, opak se stal pravdou. Díky billboardům a polepeným telefonním budkám měl pan Schwarzenberg v republice v průběhu září více portrétů než prezident. Kdo mu billboardy zaplatil a jaké lidi podporoval v kandidatuře do sněmovny, se kníže postupně dozvídá až nyní.

První nepříjemné překvapení přišlo v polovině srpna, kdy si Schwarzenberg v médiích musel přečíst, že dvojka na středočeské kandidátce TOP 09 Věslav Michalík byl nejspíš zapleten do tzv. „karibské“ kauzy, díky které stát přišel údajně o dvě stě milionů korun. Pan Michalík, tehdy v pozici manažera, prý stál za podivnými převody peněz, které se nakonec pravděpodobně dostaly do kapes úplatných politiků. Pan Kalousek tehdy pana Michalíka plně podpořil a pana Schwarzenberga uklidnil.

Bylo by ovšem s podivem, kdyby knížetem neotřáslo korupční jednání lídra jihomoravské kandidátky Ladislava Šustra, který neodmítl miliónový úplatek za to, že bude prosazovat změnu loterijního zákona. Tento skandál ještě kníže komentoval se zjevnou snahou otupit jeho hroty: „V okamžiku, kdy máte několik tisíc členů, se vždycky objeví někdo, kdo selže. Jsem rád, že to přišlo tak brzo." To ovšem ještě nevěděl, že podobná selhání a jejich komentování se mohou stát jeho denním chlebem.

Rozhodně jej muselo šokovat, když z novin zjistil, kdo platil kampaň strany TOP 09. Zatím největší známý dárce Dušan Novotný, který přinesl do jeho strany 11 miliónů, se soudí se státem o 70 miliónů, o které jej stát podle jeho tvrzení připravil. Jeho firmě prý vznikla tato obrovská škoda chybou finančního úřadu. Jde přitom o částku třikrát vyšší než je ta, kterou si stát nechal neoprávněně vyplatit a kterou také později v plné výši firmě pana Novotného vrátil. Že by si pan Novotný sliboval něco od miliónů, které daroval TOP 09 a které financovaly dosavadní kampaň? Faktem zůstává, že jihomoravský podnikatel sponzoroval TOP 09, aniž by znal program. Ten pan Kalousek představil veřejnosti až o měsíc později. Pan Novotný se prý navíc v jednom rozhovoru vyjádřil, že sponzoring strany TOP 09 je podle něj dobrou investicí.

Co se ještě potřebuje pan Schwarzenberg dozvědět, aby se ke skandálům provázejícím TOP 09 postavil čelem? Budou muset přijít ještě další skandály a prudký pád popularity TOP 09, aby se probudil? Odhodlá se zbavit zdiskreditovaných lidí z TOP 09 a vrátit sponzorské milióny panu Novotnému, anebo spíš opustí stranu? Jestli se tak ale nakonec stane, může TOP 09, strana zakládající si na renomé jednoho jediného muže, skoro všechny své voliče ztratit tak rychle, jak je získala. Pokud ovšem pan Schwarzenberg nic nepodnikne, hrozí, že jeho rod ztratí své renomé.

Autorka vede kandidátku strany Věci veřejné v Olomouckém kraji

Lenka Andrýsová