26.4.2024 | Svátek má Oto


POLITIKA: Zrušit bez náhrady

7.11.2012

Škrtnout "Zelenou úsporám" a "stavební spoření" a není třeba zvedat DPH.

Žadatelé z programu Zelená úsporám dostali přes 18,2 mld Kč a bylo proplaceno přes 71 tisíc žádostí. Celkem je k dispozici cca 21 mld. Na podporu stavebního spoření vyplatil stát už celkem 172,5 miliardy. Stát vzal 200 miliard korun jen v těchto dvou programech i chudým lidem a dal je bohatým.

Abyste dosáhli na výše uvedené státní podpory, musíte mít nejprve volné peníze, které buď dáte do opatření, které mají tzv. uspořit a nahradit energii z uhlí či jádra, nebo si je spoříte na budoucí pořízení bydlení. Znovu: musíte mít volné peníze. Máte tedy ze svého výdělku zaplacené současné bydlení, jídlo, ošacení, školu, kroužky, sportovní vyžití pro děti, dovolenou, poplacený leasing nebo spotřebitelské úvěry, a z toho, co vám zbude, si můžete dovolit buď pořídit nějaký ten sluneční panel, nebo spořit na jiné nové bydlení. Někteří dokonce zvládnou oboje. Oproti tomu existují lidé, kteří ze svého výdělku jen taktak zaplatí ten nájem, jídlo, školu a možná nějaký ten kroužek pro děti. Obě skupiny platí daně ze svého výdělku. Jen jedna skupina si ale může dovolit pořídit sluneční panel nebo spořit, čímž dosáhnou na dotace z programů jako je Zelená úsporám nebo podpora stavebního spoření.

Jinými slovy, přestože jedni už mají své peníze navíc, dostanou ještě další, přičemž na to, aby dostali další, se složí z daní všichni, tedy i ti, co jen taktak vyjdou a sluneční panel viděli jen na obrázku nebo na vile vedle v ulici a o stavebním spoření si mohou nechat jen zdát. Tak tomu říkám solidarita jako prase. Podobně je tomu u všech dotací. Někde škodí méně, někde více, ale vždy jsou diskriminační a škodí a vždy na ně dojedou ti chudí, zatímco bohatí bohatnou na jejich zádech a těší se na další vyhlášené státní programy podpory, na které chudí nikdy nedosáhnou, přestože je taky zaplatí.

Až někdo ve svém programu přijde s tím, že podobné dotace, jako je Zelená úsporám nebo stavební spoření, zruší bez náhrady, má můj hlas. Zatím se tu hádáme o zvýšení DPH, zvýšení daně z příjmů nebo zavedení daní nových – a utrácíme peníze úplně blbým směrem. Stačilo by škrtnout Zelenou úsporám a nebylo by třeba zvedat DPH. Stačilo by zrušit státní podporu stavebního spoření, dotace do větrníků, slunečních panelů a bio příměsí do pohonných hmot a můžeme ty daně z příjmů klidně snížit.

Jo, pardon, už jsem si vzpomněl. Takhle bychom vlastně ten socialismus, přátelé, nevybudovali. Inu, není nad rovnost příležitostí. Zejména, když je někdo dobře spočítá a vybere cílovou skupinu, ve které je. To se to pak s kapitalizací cizích zisků pro sebe a socializací ztrát směrem k ostatním za zády buduje ostošest...

Převzato z FrantisekMatejka.cz se souhlasem autora