2.5.2024 | Svátek má Zikmund


POLITIKA: Zeman rozděluje, a co Drahoš?

24.1.2018

Podle posledních předvolebních průzkumů to vypadá mezi Zemanem a Drahošem na 50/50. Řada podporovatelů Drahoše má jasno – Zemana volí hlupáci. Jak ale nazvat voliče Drahoše?

Prezidentská volba spěje pomalu ke svému rozuzlení. Poslední průzkumy veřejného mínění jsou již mnohem méně nakloněny vítězství Jiřího Drahoše. Podle výsledků to naopak vypadá, že ne všichni voliči neúspěšných kandidátů poslechnou jejich radu. Více než 60 % z nich totiž deklaruje, že budou volit podle svého. To, co mne však v této předvolební diskusi upoutalo nejvíce, je přesvědčení rozhodnutých voličů Jiří Drahoše o tom, že jejich kandidát společnost „spojuje“, zatímco Miloš Zeman společnost „rozděluje“.

Pokud je finále prezidentské volby soubojem dvou kandidátů a vyhrát může vždycky jenom jeden, každá taková volba společnost musí logicky jenom rozdělit. Nelze se proto tvářit, že volba toho či onoho kandidáta společnost „rozdělí“ či „spojí“. Mohlo by se snad hovořit o tom, kteří kandidáti mají „věrnější voliče“, tj. takové, kteří svému favoritovi všechno odpustí a na jeho soupeři nenechají nitku suchou. V tomto ohledu se mi jeví, na základě pročtení několika diskusních fór pod články informujícími o prezidentské volbě, že si skalní zastánci Zemana či Drahoše nemají co vyčítat. Drahošovi skalní příznivci obvykle hodnotí voliče Zemana jako „hloupé a slepé“, zatímco Zemanovi skalní voliči považují příznivce Drahoše za „vítače“. Z tohoto pohledu se mi proto jeví oba kandidáti velmi podobně. Jejich nevoliči jen stěží skrývají své emoce a svého soupeře dehonestují při jakékoliv možné příležitosti.

Z předvolebního průzkumu vyplynulo, že mezi rozhodnutými voliči velmi mírně vede Drahoš, možná v rámci statistické chyby. Nicméně téměř 10 % voličů, kteří deklarují svou ochotu jít k volbám, tvrdí, že ještě „nejsou rozhodnuti“. A právě zde se nabízí jedno vysvětlení, které zapadá ostatně do výsledků předvolebních průzkumů před volbami v USA. Vzhledem k mediální kampani proti „vulgaritě, alkoholismu a nemoci“ Miloše Zemana mohou být i voliči, kteří nechtějí tazatelům odpovídat tak, že budou volit Zemana. Proto řeknou, že „neví“. Jeví se mi velmi podezřelé, že by český volič po několikaměsíční kampani nevěděl, koho zvolí. Považuji za možné, že alespoň deset procent svou volbu neventiluje právě kvůli tomu, že jejich rozhodnutí neodpovídá mediálnímu pohledu a oni nechtějí vypadat jako „hlupáci a ignoranti“. Pokud by tato teze byla relevantní, může nakonec Zeman být na cílové rovince „o prsa“ před Drahošem.

Domnívám se, že jak Zeman, tak Drahoš jsou typičtí „rozdělovači“ a ať už vyhraje ten či onen, nebude žádný z nich „prezident sjednotitel“. Je navíc i otázkou, zda přímá volba prezidenta vůbec může takové ambice mít. Voliči neúspěšného kandidáta se samozřejmě budou muset s porážkou svého favorita smířit. Že to však v případě, že tím poraženým bude Drahoš, budou média hůře vydýchávat, jsem stoprocentně přesvědčen.

Převzato se svolením autora z JanBarton.blog.idnes.cz