25.4.2024 | Svátek má Marek


POLITIKA: Zastavili jsme Kalouska! Nebudu lhát!

7.10.2013

Když jsem viděl tyto předvolební billboardy, musel jsem se podívat ještě jednou, zda se mi to jen nezdá.

Předvolební billboardy vynikají většinou svou pitomostí. Chybí vtip, přebývá retuše a hesla jsou leckdy tak hloupá, až mám vážné pochybnosti o inteligenci těch, kteří je vymýšleli. Chápu, že heslo musí být krátké a že se do něj nedá nacpat vše.

Babišovo ANO je všude, stejně jako kdysi Paroubek. Dokonce se objevil plakát s téměř stejným heslem, kdy Andrej Babiš slibuje, že bude pracovat pro nás, že nebude krást a lhát. Výborně, beru ho za slovo, potřeboval bych vymalovat...

Laciný vtip? Možná, ale kampaň Andreje Babiše je obsahově stejně laciná. Pravda, krást nepotřebuje, protože má zákonem zajištěný takový příjem, o kterém se údajně kradoucím politikům může jen zdát. Babiš se holedbá, kolik milionů ročně odvádí státu, ale už neříká, kolik stamilionů dostává na dotacích a kolik miliard vydělá ročně na povinném přimíchávání svého ekosajrajtu do pohonných hmot.

Nejsme jako politici, makáme, národ je schopný, ale řídí ho nemehla, stát má být řízen jako firma. Co si pod tím ale představit? Nejsme jako politici, a proto se chtějí politiky stát? Pokud je národ tak schopný, proč je tedy neschopný zvolit "mehla". Opravdu má být stát řízen jako firma?

V tom případě by to znamenalo, že je konec s demokracií. Nebo snad lze firmu řídit demokraticky? Naopak, šéf má poslední slovo a co řekne, to platí. Ostatní jsou jen stafáží, maximálně radícím hlasem, na který se nemusí brát ohled.

Takhle chce Babiš vést stát? Uvědomuje si vůbec, že zákony se dělají v parlamentu, kde sedí dvě stě lidí a ani jeden z nich nemá ono poslední rozhodjící slovo? Uvědomuje si, že premiér nemůže zasahovat do chodu ministerstev či rozhodnutí svých ministrů? Líbivá hesla, prázdný obsah a absence toho, jak se chce dobrat výsledku.

O tom, jaký je demokrat, může jako ukázka posloužit jeho předvolební debata, kdy mladík pokládající Babišovi nepříjemné otázky byl za potlesku přítomných Babišových příznivců ochrankou vyveden ze sálu. Kdo s námi nesouhlasí, toho se zbavíme? Vlastně ano, takhle se řídí firma.

zemanovci logo

"Zastavili jsme Kalouska! Volte Zemanovce!" křičí na nás další billboard. Možná by mohl hlavní apoštol Štengl vysvětlit, jak Zemanovci zastavili Kalouska. Skoro to až hraničí s klamavou reklamou. Pokud vím, tak podíl Zemanovců na odchodu Miroslava Kalouska z ministerstva financí je nulový.

Miroslav Kalousek skončil poté, co premiér podal demisi. Vláda padla kvůli tomu, že premiér neuhlídal své hormony a jeho milenka si zaúkolovala vojenskou rozvědku. Obvinění exposlanců z korupce se čím dál tím víc jeví jako plácnutí do vody.

Dosazení vládnoucí stranou do funkce (člen dozorčí rady) je politickým obchodem, ať se nám to líbí či ne. To by se potom museli zavřít kompletně všichni politici ve všech patrech politiky, kteří kdy učinili nějakou politickou dohodu. Trafiky nejsou morální, ale nejsou nezákonné.

Podíl prezidentské nadstrany je na odchodu Miroslava Kalouska nulový, jak jsem uvedl. Ona vůbec celá kampaň Zemanovců je tak neskutečně pitomá, lživá a - měl-li bych použít oblíbené slovo prezidenta - tak idiotská, že může zabírat jen na idioty.

Kdo by si myslel, že je to jen recese, pak se plete. Zemanovci to myslí naprosto vážně. Navíc mají problém, protože v jejich klipu vystupuje herec v kostýmu policisty a policisté mají ze zákona zakázáno být členem politické strany nebo politického hnutí, ani vykonávat činnost v jejich prospěch.

I v klipu zcela jasně zaznívá "zastavili jsme Kalouska". Bylo by zajímavé, kdyby se Miroslav Kalousek obrátil na soud s návrhem na předběžné opatření pro porušení zákona, podle kterého nesmí být jméno veřejné osoby zneužito v reklamě.

Na přání Velkého Miloše byl do čela kandidátky SPOZ dosazen odborník (přes co vlastně?) Daniel Hůlka. Jaký to je lídr, když ani nezná název strany, za kterou kandiduje? Ale pro voliče je angažován volební maskot, známá mediální tvář. Věřím tomu, že takový odborník bude na slovo poslouchat své nadřízené apoštoly a zvedat ruku podle jejich přání jako správný robůtek, který zastavil Kalouska.

Doufám, že voliči nejsou tak hloupí, i když moc iluzí si nedělám, a nezvolí do parlamentu stranu, která je jen sofistikovanější formou VV, nebo stranu, která je fanklubem prezidenta opilce a má svou kampaň postavenou na lžích. Bohužel, obávám se, že náš národ je na tom hůř než si myslím.

Převzato z Polanecky.blog.idnes.cz se souhlasem autora

Foto: Jiří Wagner