19.3.2024 | Svátek má Josef


POLITIKA: Vyčerpaná vláda, nebo politologové?

27.2.2021

Čeští protivládní politologové přišli s další pozoruhodnou novinkou. Vláda by měla skončit, protože je „vyčerpaná“. Jen jestli není vyčerpaná politika opozice.

Rok trvající zákazy a omezení s malou letní přestávkou jsou samozřejmě dnes již převážně nepopulární. Ty tam jsou doby, kdy o nich nepochybovala naprostá většina českého obyvatelstva. Dnes je to tak fifty/fifty a důvodem není zdaleka aktivita vlády. Důvodem je všeobecná únava z neustálého přílivu hororových informací, kterými nás oblažují média, nejen veřejnoprávní. Není vlastně vůbec úniku. A pokud se před několika měsíci zdálo být světlem na konci tunelu očkování, jeho praktická realizace ukázala na jasné limity evropské spolupráce. Evropa je na chvostu a vůbec není důležité, jestli se u nás očkuje údajně nejpomaleji z EU, jedná se o naprosto zanedbatelná čísla, neboť první evropské země EU jsou před námi pouze o pověstná „prsa“.

Česká vláda je v situaci jako téměř všechny vlády, které se spolehly na politiku EU ve vakcinaci. Protože není politicky korektní kritizovat EU - náš vzor – ani ze strany opozice (snad s výjimkou SPD), všechna vina padá na hlavu naší vlády. Politologové, kteří v Česku většinu svého úsilí věnují její kritice, tak v tomto duchu práci vlády i „hodnotí“.

Chaos. Vláda by měla skončit, je už duševně vyčerpaná a působí zmatečně. V reakci na středeční vystoupení premiéra Andreje Babiše (ANO), kdy oznámil, že kabinet bude jednat o dalším zpřísňování opatření a prodloužení nouzového stavu, to řekli Novinkám oslovení politologové. Časté změny názorů a absence plánů podle nich snižují odhodlání lidí opatření dodržovat.

Tento pozoruhodný nápad českých tak zvaných politologů je samozřejmě úsměvný i proto, že by podle nich byl na řadě i prezident Miloš Zeman. Ten se už tolikrát nechal slyšet, že by opět a opět jmenoval premiérem předsedu nejsilnější parlamentní strany Andreje Babiše, že nápady českých politologů nestojí ani za fajfku tabáku.

Politická situace v Česku se vyznačuje kromě obvyklých vládně-opozičních půtek i silným vlivem Ústavního soudu, který se doslova a do písmene stal třetí komorou české politiky. Jeho zásah do volebního zákona je jen špičkou ledovce. Nekončící pandemie a k tomu plné nemocnice - nejen u nás, ale i na Slovensku - slouží opozici jako důkaz „chaosu“. Mimochodem, Slovensko prošlo a prochází povinným testováním všech a výsledek je stejný jako u nás, kde je testování zatím dobrovolné.

Jediný stát na světě - Izrael - vzal tezi o zásadním boji s pandemií pomocí očkování natolik vážně, že může dnes po měsících politiky zákazů (obdobných a možná přísnějších než jinde ve světě) přijít s plánem na návrat k normálu. Podobně je na tom Velká Británie spolu s USA. EU nemá dostatek vakcín a proočkovat alespoň první dávkou přes polovinu populace tak bude trvat ještě několik dlouhých měsíců. Neslyšel jsem od vlády ani od opozice jasné stanovisko k tomu, že EU ve vakcinaci selhává, i když za vývoj alespoň některých očkovacích vakcín zaplatila. Místo toho se přetahujeme, zda vláda jedná „promyšleně“ či „chaoticky“, a to napříč státy EU. Stejné fabulace o chaosu používá opozice ve většině států EU. Brusel se „srazil“ s tvrdou realitou a výsledek je jasný: EU je poslední z tak zvaného Západu. To si ale naši politologové napsat netroufnou!

Převzato se svolením autora z JanBarton.blog.idnes.cz