4.5.2024 | Svátek má Květoslav


POLITIKA: Vláda se tváří, že je po všem

11.2.2022

Jen aby se nám to nevymstilo…

Být vláčen okolnostmi a přitom se tvářit jako vítěz, to už je výkon hodný filmového Oscara. Vláda Petra Fialy (ODS) by si ho zasloužila. Omikronu se ne a ne zbavit. Vážných průběhů koronavirové infekce je méně, ovšem nemocnice se plní. Oproti předpokladům ministra Vlastimila Válka (TOP 09) přibývá pozitivních zdravotníků a prezident lékařské komory Milan Kubek očekává sestupnou křivku až v polovině měsíce.

Na školách, zejména středních, scházejí učitelé. Přesto tam má už v pondělí skončit plošné testování.

Ubývá zájemců o vakcinaci. Mnohá očkovací centra už pro nezájem zavírají. Převládl pocit, že jsme z nejhoršího venku a omikron že je srovnatelný s chřipkou. Jen jsme pozdvihli obočí nad zprávou, že by se škrty ve státní správě měly odrazit i v propouštění hygieniků. Ministerstvo ji dementovalo až se záhadným časovým odstupem a s výmluvou na „chybu některých zaměstnanců“.

Kabinet byl před těžké rozhodnutí vystaven verdiktem Nejvyššího správního soudu, který otevřel restaurace, sportoviště i kulturní akce neočkovaným jedincům. Když oznámil, že s tím nic dělat nebude, mnozí experti se rozčílili, poněvadž skládání zbraní považují za předčasné. Dokonce i někteří vládní epidemičtí poradci se o tomto kroku dozvěděli až z médií.

Ostatně také Válkova náměstkyně Martina Koziar Vašáková v první reakci vyjádřila přesvědčení, že to tak kabinet nenechá. Poslední slovo ale měli politici a odborníkům nezbylo než to vzít na vědomí. Vedoucí Národního institutu pro zvládání pandemie Roman Chlíbek pouze upozorňuje, že k dramatickému zhoršení může dojít třeba na podzim.

Zatímco úvahy o povinném očkování vláda na rozdíl od té rakouské, německé či belgické odmítla a dál sází na individuální odpovědnost každého z nás, tak novelu pandemického zákona se jí sněmovnou protlačit podařilo. Teď se ale ještě bude muset snažit i v horní parlamentní komoře. V ní má ještě pohodlnější většinu, na zadní se ale stavějí někteří koaliční senátoři, například Václav Láska (SEN 21), jenž má spoustu konkrétních výhrad.

Na přetřes se dostávají i kompenzace podnikatelům. Za listopadové a prosincové omezení míní kabinet vyplatit až tři miliardy korun, podmínkou však je, že propad tržeb musí být 50procentní oproti roku 2019. Hospodští a hoteliéři to již označili za nedostatečné a na Strakovku hodlají vyvinout patřičný tlak.

Na jedné straně se dá přístupu vlády rozumět. Moc stojí o návrat k normálu a o zklidnění nálad ve společnosti. Ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) sice má radikální antivaxery za extremisty, jimiž by se měla zabývat tajná služba, zároveň si ale orgány činné v trestním řízení nedokáží poradit ani se šibenicemi na demonstracích konajících se v nebezpečné blízkosti sněmovny.

Spousta unavených lidí už odložila i roušky. Roste deziluze. Co si třeba vzít z konce kontrol covidových certifikátů v restauracích? Že byly zbytečné, neúčinné, ba protiprávní, anebo že už je situace příznivá natolik, abychom se přestali obávat a chránit? Měli snad nakonec pravdu ukřičení notoričtí popírači nákazy? Vždyť oni jsou teď na koni…

Disponuje vláda daty, z nichž vyplývá odeznívání dva roky řádící infekce? Omikron už nebude mutovat a nevrátí se varianta delta? Epidemiologové krčí rameny, zato politici se chovají bohorovně jako v létě a zimě 2020 nebo na podzim 2021. Petr Fiala se od Andreje Babiše (ANO) liší jen tím, že se spoléhá na jiné expertní týmy a místo nouzových stavů fandí pandemickému zákonu. Krizový ústavní zákon nepředložil ani jeden, ani druhý a zmatečnou komunikaci si také nemohou vyčítat.

Opět to tedy bude na občanech, aby se každý zařídil podle sebe, byť by zodpovědná většina doplácela na nezodpovědnou menšinu. Příklad si můžeme vzít z Británie. Vláda tam restrikce zrušila, ale dobrá polovina obyvatel má respirátory v pohotovosti.

Autor je politický analytik

Vysíláno na ČRo Plus, publikováno na www.rozhlas.cz/plus