3.5.2024 | Svátek má Alexej


POLITIKA: Václav Klaus – tak chytrý, tak bezmocný

12.10.2013

Se zájmem jsem si přečetl rozhovor MFD s prezidentem Václavem Klausem. Po jeho přečtení jsem minimálně na rozpacích. Z několika důvodů:

1. Václav Klaus obhajuje stále svou novoroční amnestii jako správnou a "nepochopenou". Vůbec si není ochoten připustit, že ať už vlivem médií (koho jiného) nebo prostým faktem toho, kdo byl amnestován, vytvořil silnou averzi velké části společnosti proti takto pojatému zákonu a de facto poškodil českou pravici, zvláště ODS.

2. Václav Klaus říká, že už asi jedenáct let není členem ODS. To mi časově nesedí. Byl minimálně čestným předsedou ODS, než své čestné předsednictví teatrálně ukončil na kongresu ODS v Praze. Jedenáct let není Klaus předsedou ODS, takže suma sumárum: pokud byl předsedou ODS, byl členem, vše ostatní (čestné předsednictví) se nepočítá?

3. Václav Klaus chce volit sdružení Hlavu vzhůru! Volbu ODS nedoporučuje. To je krásný návod pro všechny, kteří už Václava Klause dávno nepovažují za ikonu české pravice, volit právě ODS a na Janu Bobošíkovou co nejrychleji zapomenout!

4. Volby dopadnou špatně, tvrdí Klaus. Jen pro připomenutí, špatně dopadly zejména ty poslední volby v roce 2002, kdy Klaus vedl ODS. V těch získala levice (ČSSD a KSČM) nadpoloviční počet mandátů a jen díky Vladimíru Špidlovi, který o komunisty nestál, vznikla vláda levostředová. V letošním roce se sice může opakovat situace, kdy ČSSD a KSČM budou mít nadpoloviční počet mandátů, ale to bude deja vu. Tentokrát je pouze ČSSD ochotna s komunisty kolaborovat, Bohumín-Nebohumín.

5. Nová sdružení ANO, Úsvit, ale i Hlavu vzhůru! jsou skutečně předzvěstí obdobného problému, který jsme zažívali s VV od roku 2010. Je příznačné, že si Václav Klaus nepřipouští ani malý podíl viny na tomto stavu. Vždyť jeho podpora Miloši Zemanovi v prezidentské volbě ukázala, co je Klausovi milejší - raději ideový odpůrce na Hradě, který je Čech, než Němec Schwarzenberg.

6. Vystoupení z EU, ke kterému Klaus vyzývá, je zlatým hřebem jeho rozhovoru. Za tímto názorem je rezignace na to, že by bylo mnohem lepší podporovat v EU strany, které se nehrnou do systému federativní Evropy. Útěk z Evropy znamená návrat k možnosti být vtažen do politiky Ruska, stát se opět "mostem mezi Východem a Západem", kde ale obě strany mostu kontrolují Rusové.

Václav Klaus, zcela jistě osobnost devadesátých let, se zasloužil o stát a byl u toho, když jsme o vstup do EU požádali. Už tehdy byla EU projektem, který v sobě obsahoval i prvky federalistických i ne zcela demokratických idejí. To není žádná novinka posledních let. Vysvětlovat důvody vystoupení z EU právě "nedemokratičností" EU není nic objevného. Tak se EU chovala a chová od svého založení ještě jako ESVO - Evropské sdružení volného obchodu. Byly tu hráči silní (Francie a Německo) a ti ostatní. Já osobně chci být raději s Německem a Francií než v područí možného ruského vlivu.

www.janbarton.cz
Převzato se svolením autora z JanBarton.blog.idnes.cz