18.5.2024 | Svátek má Nataša


Diskuse k článku

POLITIKA: Václav Klaus – tak chytrý, tak bezmocný

Se zájmem jsem si přečetl rozhovor MFD s prezidentem Václavem Klausem. Po jeho přečtení jsem minimálně na rozpacích. Z několika důvodů.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
B. Rybák 15.10.2013 14:41

Odkazy

http://www.klaus.cz/

Impozantní je i seznam jeho knih a zahraničních ocenění:

http://www.klaus.cz/clanky/2470

http://www.parlamentnilisty.cz/arena/nazory-a-petice/Tomas-Haas-Vaclav-Klaus-prevzal-v-USA-medaili-289151

B. Rybák 15.10.2013 14:11

Naděje bezmocných

ad 1). Jasněji než jindy V.K. zdůvodnil, že amnestie byla z velké části důsledkem analýzy mnoha zoufalých, veřejnosti pochopitelně neznámých žádostí o pomoc (milost) před neskutečně nevýkonnou a nespravedlivou justicí. Za zhovadilost EU-P&L masmédií, která neinformovanosti veřejnosti sprostě zneužila, V.K. opravdu nezodpovídá. V.K. před amnestií vyčerpal umírněné prostředky k reformě pravdo-komunisticko-láskové justice!

ad 2) Vyvozovat nějakou zodpovědnost z čestného předsednictví je komické podobně, jako kdybychom ji vyvozovali z čestného občanství nebo čestné profesury. Tehdy prostě nebylo dost důvodů, aby ho odmítl. Nynější ocenění V.K. Truman-Reaganovou medailí svobody a četné pozvánky na kongresy, VŠ..po celém světě dokazují, že je významným lídrem pravice nejenom české.

ad 3) Ti, kdo nepovažují V.K. za "ikonu" české pravice pravici pravděpodobně volit nebudou. V.K. říká, že volbu ODS nemůže doporučit, neříká nevolte ji (jako v případě ČSSD, komunistů, TOP09). Na "Hlavu vzhůru" oceňuje její důraz na nejdůležitější otázku naší současné politiky (zásadovost a nebojácnost její představitelky).

ad 4) Hovořit o výsledku voleb r. 2002 a nezmínit EU-pravdo-láskový puč v ČT kterým byl puč "sarajevský" dovršen úplným EU-hujerským ovládnutím TV (náš tisk byl ovládnut už před tím).

ad) 5,6) Podpora pro volbu prezidenta Zemana znamenala přednost pro pragmatického politika před lokajským DEU-huerem. Nenávist všech EU-hujerů k prezidentu Zemanovi dokazuje, že V.K se opět nemýlil. V.K. nyní není aktivním politikem a kniha "Česká republika na rozcestí - čas rozhodnutí" není politickým programem, ale odbornou esejí v níž jsou analyzovány limity hospodářského a politického vývoje v ČR, a opětovně dochází ke zjišění, že limity jsou dány politikou "Bruselu", který proto neumožní jejich překonávání. V tomto kontextu je nutno chápat myšlenku o vystoupení z EU která doplňuje úvahy o její přeměně. Je to výzva k diskuzi která bezpochyby nastane stejně jako u ostatních témat V.K.

J. Jurax 14.10.2013 0:04

No,

v područí ruského vlivu ... ono je možná lepší područí EU, tedy německofrancouzské a brzy už jenom německé ... možná, ale každopádně furt je to područí ...

J. Kadeřábek 13.10.2013 10:38

Amnestie a české soudy.

8. srpna 2008 firma Dopravní stavby Ostrava se svým "odborným" dodavatelem Bogl-Krýsl shodila most na vlak a zabila 8 lidí a 95 zranila. 13.10.2013, tedy po více jak 5 letech stále běží soudní líčení. Možná se vnuci zabitých dočkají i nějakého rozsudku. No a podle autora za to může Klaus.

I. Gellner 13.10.2013 15:49

Re: Amnestie a české soudy.

Takových a podobných případů jsou stovky, ty h-systémy se nám táhnou už skoro 20 let. Hodně sporů skončí přirozenou smrtí účastníků.

Ale ono je tak lákavý a politicky korektní to házet ke Klausovi (nezapomenout přitom na tu propisku!)

B. Rudolf 13.10.2013 18:24

Re: Amnestie a české soudy.

Věřím, že za tři roky se Václavovi Klausovi podaří tento soudní proces nějak zastavit a obviněné amnestovat.

J. Jurax 14.10.2013 0:05

Re: Amnestie a české soudy.

Jojo, a do té doby jej bude Klaus obmyslně protahovat :-)

I. Schlägel 13.10.2013 10:25

Neřekl bych,

že Zeman je Klausův ideový odpůrce. Ti hoši si náramně rozumějí. To, že hrají dovedně na veřejnosti divadlo o tom, jak se zásadně "ideově" odlišují, na věci nic nemění.

B. Rybák 15.10.2013 14:20

Re: Neřekl bych,

Je to prosté. Oba jsou přesvědčenými demokraty, kteří proto musí spolupracovat při zápasu s "politiky", kteří chtějí demokracii zničit. To je dnes pochopitelně úkol nadřazený pravo-levým půtkám, které jsou automatickou součástí stabilní demokracie.

J. Barto 13.10.2013 10:07

Je to

až legrační, k čemu se skalní stoupenci VK uchylují. Jen ten případ s "ukradeným" perem".

Nejpřijatelnější a vlastně dost logická obhajoba, by byla poukázání na ROZTRŽITOST-prostě, nevědomky se to stalo. Ale to ne!

Tohle skalní obhájce VK nemůže připustit, že by jeho idol byl na státní návštěvě roztržitý. A tak argumentuje tím, že pero patří podle protokolu podepisujícímu. Další, zase chválí, VK za to, jak ohleduplně pero pod stolem přendal z ruky do ruky a pak do kapsy, tak aby tím nerušil projev svého partnera na tiskovce.(Naopak, řečník se udiveně na moment zarazil a díval se, co Klaus s krabičkou při jeho projevu provádí ).

Další "obhájce" zdůrazňuje, co taková mezistátní návštěva stojí a jak je směšné mluvit o peru za 700 Kč.

Ten klip oběhl minimálně celou Evropu. Přátelům venku, jsem to vždy zdůvodňoval tou roztržitostí.Dost často to bylo přijato.Ne vždy. Milionářka-kleptomanka, také nemá zapotřebí v kavárně ukrást lžičku a přesto to vědomě udělá.Inu, když VK plácne pitomost (tramvaje budou jezdit dál, voda poteče), běda, když to někdo před stoupencem VK nazve blbostí.Je to významný šachový tah,třeba jen pěšcem ale, s dalekosáhlým záměrem, který laik nemůže pochopit. A ti co kritizují VK za to "pero" , kradou sami párátka! Darebáci !

J. Václavíková 13.10.2013 15:12

Re: Je to

Jo, taky jsem se dozvěděla věci :-) Ovšem korunu tomu nasazují snaživci, co tu vykřikují do světa, jak amnestie byla to nejlepší, co mohl udělat. To snad ani Lenin netušil, co užiteční idioti dokážou!

L. Novák 13.10.2013 21:13

Re: Je to

Zvlášť ti zelení...

M. Pechr 13.10.2013 1:12

šachista VK

...reakce některých na jednání Václava Klause připomínají reakce lidí šachů neznalých na tah pěšcem, koněm nebo střelcem, jenž se jim jeví jako bezvýznamný či ztrátový...raději by věží či dámou vzali opomenutou (nastraženou) figuru soupeře...netušíc, jak strategicky významný ten pěšec je...od regulérního matu je může uchránit jen jakoby omylem převrácená šachovnice ... ...přemýšlí totiž tak na dva tahy dopředu...na rozdíl od velmistra...

J. Kanioková 12.10.2013 14:57

Skvělý rozhovor s P. Robejškem

http://prehravac.rozhlas.cz/audio/2984400

Rovněž dobrý článek k výtkám proti Klausově medajli - http://jdem.cz/8efw9

Z. Sohorova 12.10.2013 16:56

Re: Skvělý rozhovor s P. Robejškem

Jak pro koho:(:(

Z. Sohorova 12.10.2013 17:41

Re: Skvělý rozhovor s P. Robejškem

Myslim ze prave tento pan Petr Paulczynski by chtel byt kadrovakem tech kteri neco opravdu udelal pro svobodu nasi zeme proti komunismu  Chtela bych vedet co proto udelal clovek ktery se sam nekolikrat hlasil prave k tem komunistum  byl od nich protezovan a podaval prihlasku do KSC? Za Klausove vlady nikdy verejne nevystoupil proti komunismu a pokracoval v jeho bratrickovani s nemi Kazdy jeho projev a nazor mel vzdy lic a rub a to proto, aby si to udelal dobry u obou stran  V zadnem pripade si Klaus tuto medajli nezaslouzil ani za mak   I kdyz nektere nazory toho pana Petr Paulczynskeho na vrazedny komunismus jsou zcela spravne

J. Vyhnalík 12.10.2013 22:33

Re: Skvělý rozhovor s P. Robejškem

Četla jste ten článek, nebo je to moc písmenek?

Z. Sohorova 13.10.2013 3:09

Re: Skvělý rozhovor s P. Robejškem

Clanek jsem cetla  Rozhovor s panem Robejskem poslechla a udelala jsem si o tom vsem svuj nazor Moc pismenek to asi bylo pro Vas Take bych rada vedela kde jste se naucil cesky cist a psat podle Vasi fotecky jste odnekud z Afriky nebo se myslim??

J. Vyhnalík 13.10.2013 13:57

Re: Skvělý rozhovor s P. Robejškem

No podle Vaší fotečky usuzuji, že jste z nějakého fotokatalogu.

O. Prochazka 13.10.2013 13:57

Re: Skvělý rozhovor s P. Robejškem

je z Afriky, ale umí lépe číst a psát a hlavně argumentovat v češtině než Sohorová s malým S v příjmení:-)

L. Novák 13.10.2013 21:14

Re: Skvělý rozhovor s P. Robejškem

:-D

B. Rybák 15.10.2013 14:52

Re: Skvělý rozhovor s P. Robejškem

Nepřekvapuje mne, že Vám k názoru stačí na pouhý obrázek, když jste nepochopila, že V.K. dostal cenu především za zásluhy o (standardní) demokracii, tedy za to, za co ji V. Havel, jako fanatik nepoliticko-politických třetích cest dostat od svéprávných lidí nikdy nemohl!!!

V. Němec 5.11.2013 16:41

Re: Skvělý rozhovor s P. Robejškem

Robejšek jako vždy skvělí

Z. Sohorova 12.10.2013 11:56

zajimalo by me

Proc pan Matuska nosi hlavu dole kdyz chce volit hlavu vzhuru? Me to je jasny v teto Bobosikove strane za podpory lhare a oblbovace Klause se dal do kupy ten nejvetsi plebs v nasi CR   v cele se zradci stran a zlodeju ( Martin ) a podobne  Tuto Bobo stranu muze volit jen clovek  s mozeckem slepice a to presne je soudruh Matuska a jeho par hlupacku

V. Mlich 12.10.2013 11:38

Na Klause p5ijde 5ada za necely rok.

1. Bartoň stále nepochopil, že amnestie byla správná. Místo, aby připomínal, že soudy i přesto nedělají žádná opatření proti vleklým kauzám, namýšlí si, že on sám je česká pravice a že ho amnestie poškodila. Amnestii dělal Klaus sám za sebe a poškodila resp. přilepšila jen jemu.

2. Pokud sám Klaus nepočítá tu dobu, kdy byl čestným členem, tak to taky o něčem vypovídá. Že už tehdy se necítil členem a čistě z ohleduplnosti tu nabídku neodmítnul.

3. Nemá jinou možnost, než podpořit Bobošíkovou. Ona jediná na české politické scéně se k němu nestydí přiznat. ODS ho pomlouvá, Okamura ani Babiš se k němu neznají a ještě i ti Svobodní jsou odměření, protože se chtějí zbavit stigmatu "klausjugend" a Klaus to respektuje, proto se o nich nezmiňoval.

4. Po volbách se přihlaste a řekněte, že Klaus konečně neměl pravdu. Taky bych si to přál!

5. Podstatnou část viny na současné situaci má ODS. Klaus je jen jednotlivec, jako president jen kladl věnce. Vám by byl na Hradě milejší Schwarzenbeg? To byla volba, jako jestli si člověk má uříznout nohu nebo ruku.<br>6. Vy si vážně myslíte, že je dobré být v tom Bruselském spolku? Podle projektů jsme sice čistým příjemcem dotací, ale v reálu třeba letos nevyčerpáme až 70 mld Kč, to je srovnatelné se schodkem rozpočtu! A to radši neříkám, co se za ty peníze pořizuje a kolik z nich se rozkrade na úplatcích. Co nejrychleji bychom měli vyrovnat saldo a z Lisabonu se vyvázat, uplně nám stačí Schengen. Další Bruselské nebezpečí je, že až jednou budeme mít schodek rozpočtu pod 3%, Evropská Komise nám určí datum přechodu na EUR (my máme právo akorát tak diskutovat o kursu) a dalších 350 mld půjde do eurovalu, t.j. téměř 4 roční schodky rozpočtu. VY TOTO OPRAVDU CHCETE? Pak se ale nedivte, když lidi nevolí vaši stranu. U voleb nejde o žádnou ikonu pravice, ale o budoucnost.

J. Kanioková 12.10.2013 11:29

"Vystoupení z EU, ke kterému Klaus vyzývá, je zlatým hřebem jeho rozhovoru."

Nejspíš došel k názoru, že EU se nevzdá trendu, ve kterém jede už dlouho.. Jsem přesvědčena, že to řekl spíš jako varování pro bruselskou věrchušku..

19.2.2009 - EU je revolučním experimentem, řekl Klaus bučícím europoslancům. (Mimo jiné) - Prezident znovu zopakoval, že členství v EU nemá pro Česko alternativu. Považovat ale současné uspořádání EU za dogma je omyl. "Je to v rozporu s racionálním uvažováním a více než dva tisíce let trvající historií evropské civilizace," - http://jdem.cz/8eff9

11.3.2013 - Klaus v USA ostře zkritizoval Unii. Je evidentní, že to je chyba. I přes ostrou kritiku však Klaus upozornil, že není třeba Unii likvidovat. "Nikdy jsem to ani nenavrhoval. Je stále možné udělat fundamentální změny uvnitř její struktury. Jsem však přesvědčen, že jsme ve slepé uličce," uvedl svůj proslov ve Washingtonu. V narážce na evropskou byrokracii mimo jiné zmínil, že politici nemohou diktovat ekonomice. „Musíme se vrátit na poslední křižovatku a učinit jiná rozhodnutí," dodal s odkazem na řadu kroků Unie, které podle něj byly "evidentně chybné". Změna podle něj musí přijít v systému Evropské unie jako takovém. - http://jdem.cz/zxbk7

Š. Hašek 12.10.2013 11:50

Re: "Vystoupení z EU, ke kterému Klaus vyzývá, je zlatým hřebem jeho rozhovoru."

Václav Klaus kulantně naznačil, že EU je již úředním světadílovým přikazovacím strojem, který neustále ruší záporné zpětné vazby a nahrazuje je kombinací příkazů a darů poslušným. A tištěním peněz (stačí virtuální). Takový system má jasně velkou časovou stabilitu přes krátká volební období (bolševik půl století - cca) a je těžké jej on line přetvořit/měnit (stejně jako bolševika či RVHP).

System EU je již zcela nastaven tak, že jej přetvoří jen Gigaprůšvih, či kumulace Megaprůšvihů (opět jako bolševika). Vše ostatní se zamázne novým výnosem a přepsáním "ukazatelů". Paměť absolventů komunismu je u nás krátká.

Š. Hašek 12.10.2013 11:17

Pokud je Václav Klaus

nezajímavá a odepsaná persona,

tak o něm přeci neptřeba psát. !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Já si jednak rád přečtu Klause (raději než třeba Dluhoslava a jiné "myslitele"), a taky to má VK hlavě docela srovnané.

Jedině snad, že předbíhá událostem tak asi o 10 let. Je mi to ale sympatičtější, než to mít sesumírované na volební kampaň a příští 2 roky. Rozhlédněme se kolem.

J. Kanioková 12.10.2013 11:30

Souhlas..

J. Matuška 12.10.2013 22:02

Re: Pokud je Václav Klaus

Pane Hašku, hlubokosklon za Vaše příspěvky. Většině naší populaci chvíli trvá, než to zapadne do té správné zásuvky. S Václavem Klausem jsem zatím ještě "nezabloudil". Pohledem do minulosti si to každý může ověřit. Těch keců proti klidnému rozdělení československa, jenom co se nanaříkal dvojdomek Petr Pithart. A skutečnost nyní? Kolik procent občanů souhlasí s rozdělením? Chápu nelásku a nechuť vůči VK. Za prvé jsou to vykasané kalhoty, potom lidé, kteří si přáli třetí cestu, komunisté, kteří kapitalismus z ideologických důvodů odmítají a spousta lidí, kteří VK nesahají ani po kotníky, a domnívají se, že tím kopnutím do toho velikána povyrostou. Tady jich je přehršle.