26.4.2024 | Svátek má Oto


POLITIKA: Třinácté důchody jako volební fikce

15.1.2010

Paroubkovi a spol. se povedl vskutku geniální tah: už měsíce před volbami se kde kdo baví o tom, že jsou to sociální demokraté, kdo chce letos seniorům nadělit "třinácté důchody". V novinách i v televizi se o tom diskutuje z mnoha úhlů: když nedostávají třináctý plat vzhledem k ekonomické krizi zaměstnanci, proč by ho měli mít důchodci, rozčilují se ti mladší.

Nezvyšuje se inflace, tak jaképak třinácté penze, křičí pravice. Vzroste nájemné i DPH z pěti procent na devět, takže třináctý důchod je na místě, bijí se za svůj návrh sociální demokrati.

A důchodci? Ti jsou uraženi, že s nimi mladší ročníky nemají soucit, a vypočítávají, jak jsou na tom špatně. Na splnění sociálně demokratického slibu se tak vesměs těší. Otázka ovšem je, jestli vědí, na co konkrétně: když se dneska zeptáte devíti důchodců z deseti, co si představí pod pojmem 13. důchod, odpoví zcela logicky, že přece oněch osm, devět, deset tisíc, které dostávají měsíc co měsíc.

Jen zlomek z nich si přečte tuhle sociálně demokratickou směnku na voličské hlasy opravdu podrobně. A jen zlomek z nich tak ví, že jde pouze o základní výměru jejich důchodu. V reálu tedy o 2 400 korun, čili rozpočítáno na rok, o dvě stovky měsíčně.

Tohle probuzení je ovšem čeká až dávno po volbách, protože tento mimořádný příspěvek k důchodům, jak by se oněch jednorázových 2 400 mělo správně nazývat, by jim byl - jakkoli se o něm jedná už nyní v poslaneckých výborech - nejspíš vyplácen až v případě volebního vítězství sociálních demokratů.

Ani pak to ale není zdaleka jisté. Středční LN vypočítaly, že peníze, určené v letošním státním rozpočtu na důchody - mimochodem, v onom státním rozpočtu, jehož navýšení už prezident Klaus v žádném případě nehodlá podepsat - budou zřejmě stačit jen do podzimu. Ve schodku skončil důchodový systém už loni, a to kvůli nižšímu výběru pojistného, než se předpokládalo. Nejinak tomu může být i letos, kdy se krize, když budeme hodně optimističtí, možná zastaví, ale to nebude znamenat, že poklesne i nezaměstnanost. Analytici předpovídají i pravý opak. Potom se může klidně stát, že dividendy ČEZu, ze kterých chtějí sociální demokraté vzít oněch 6 až 7 miliard na letošní jednorázový příplatek k důchodům, bude potřeba vydat na dotaci důchodového systému jako takového.

Zatím to totiž nevypadá, že by politici napříč spektrem byli schopni se na důchodové reformě dohodnout. Expertní komise přitom vypočítala už před pěti lety, že se dosavadní systém penzí, pokud se nezmění, dostane do dvaceti let do prudkého deficitu. Teď to vypadá, že se sešup kvůli krizi podstatně urychlil. Přesto dokázaly parlamentní strany původní doporučení komise prosadit jen polovičatě a to hlavní nechaly ležet zahrabáno ve sněmovně v horách zákonů odsouzených v tomto volebním období do stoupy. Teď se sice expertní tým schází znovu, ale není jasné, proč by to s jeho návrhy, co s důchodovým systémem, mělo dopadnout jinak. Co by politické strany měly hledat, je přitom jasné: inteligentní a skutečně sociální řešení, ve kterém by šlo o to zabezpečit důstojné stáří těm opravdu potřebným.

Místo toho mají představy politiků obou hlavních stran ale společné hlavně jedno: bezbřehý populismus. Ať už jde o ODS, která navrhuje posílat část odvodů dnešních pracujících přímo rodičům v důchodu, nebo o ČSSD s jejím jednorázovým příspěvkem šmahem pro všechny. Dlužno ovšem dodat, že marketing umí ČSSD podstatně líp. Fikci "třináctého důchodu" jí veřejnost baští i s navijákem.

Vysíláno na ČRo 6, publikováno na www.rozhlas.cz/cro6