9.5.2024 | Svátek má Ctibor


POLITIKA: Trapas!

9.4.2012

To, co v posledních dnech předvedli členové strany Věci veřejné, lze právem označit za trapas. Napřed vytáhli nahrávku své exčlenky Kristýny Kočí a okázale se urazili: tak Kalousek dělal slečně Kočí "velkorysé nabídky"? A požadovaly omluvu koaličních partnerů za to, že jim chtěli s její pomocí rozštěpit stranu. Proč věřili zrovna tomuhle jejímu tvrzení, když všechna ostatní popírali jako lži a výmysly? Vždyť každý mohl z nahrávky slyšet, že byla notně opilá! Inu, věřili proto, že se jim to hodilo. Představitelé ODS a TOP 09 se promptně omluvit odmítli a prohlásili opilecké blábolení Kristýny Kočí za nesmysl. Pak povstal místopředseda Věcí veřejných Tomáš Jarolím s voláním po odchodu své strany z koalice, načež rokovalo grémium Věcí veřejných a vyzvalo své ministry k odchodu z vlády. Nevím, jak kdo, ale já jsem se musela smát: to přece nemyslí vážně! Veverčí ministři mi dali za pravdu, odstoupit odmítli. Samozřejmě proto, že cítí odpovědnost za stát, vůbec ne proto, že se jim nechtělo z teplých míst.

Předseda strany Radek John rychle obrátil (poznamenávám, že to bylo poprvé, co jsem z jeho vystoupení měla pocit, že si není úplně jist) a pravil, že je velmi spokojen, protože kolegové z vládní koalice v podstatě vyhověli tomu, co po nich chtěl, a že z toho má dobrý pocit. Pokud si matně vzpomínám, chtěl, aby vláda "dala do pořádku" poměry v Lesích České republiky, udělala pořádek v kauze Mostecké uhelné a k tomu projevil několik dalších přání, která jsem zapomněla pět minut poté, co jsem je z obrazovky vyslechla. Pan John lhal, až se mu od pusy prášilo – vláda žádný "pořádek" v kauzách neudělala (ani by to za těch pár hodin nešlo) a nikdo mu nic neslíbil, jen mu došlo, že musí z toho propletence nějak vycouvat.

Pak odstoupil z funkce Tomáš Jarolím a pravil, že je spokojen, protože dosáhl svého. Šlo mu o to, aby se "něco" začalo dít, neboť dosavadní "hnití" se nedalo vydržet. "Hnití" spočívalo patrně v tom, že ODS a TOP 09 nezacházely se svým partnerem tak, jak by si VV podle jeho názoru zasloužily, jiné vysvětlení najít neumím. K dovršení všeho pak Kristýna Kočí před soudem řekla, že nahrávka, od které se celá krize odvinula, byla nepravdivá, Kalousek jí žádnou nabídku neudělal, nahrávala se omylem a byla opilá.

Hm. Co tedy vlastně ty veverky chtějí? Předčasné volby nemají proč chtít, pravděpodobnost, že by je voliči poslali do parlamentu po tom, co předvedly, je nulová. Zřejmě má tedy pravdu pan Jarolím: chtějí, aby se "něco" dělo. Zjevně je jim fuk, že jejich strana je kdekomu pro smích, že je už fakticky mimo hru a chtějí-li její ministři zůstat ve vládě, jsou zcela odkázáni na milost a nemilost koaličních partnerů.

Chvilku to ještě vypadalo, že mají něco v rukávě: podle zkušeností, jaké s nimi máme, patrně nějaké další odposlechy či jiné kompromitující materiály. Podle toho, jakou rychlostí jejich představitelé ustoupili od původních požadavků, to ovšem tak nevypadá. Těžko si dovedu představit, kdo ještě tu stranu bere vážně.

LN, 6.4.2012