26.4.2024 | Svátek má Oto


POLITIKA: Tajná volba je projevem demokracie

1.7.2006

Výsadním komentátorem a glosátorem českého politického života na ČR 1 Radiožurnálu je Ivan Hoffmann. Jeho ranní poznámka 30.6.2006 se týkala tajné volby vedení poslanecké sněmovny. Pan Hoffmann se v této poznámce opět pustil za hranice reality a popustil uzdu svým spekulacím. Tajnou volbu se pokusil relativizovat a de facto hledal důvody k tomu, aby postoj Paroubkovy ČSSD ospravedlnil tím, že je tím zajištěna kontrola „správného“ hlasování. Připomínám, že si poslanci ČSSD na Paroubkův příkaz vyzvedli hlasovací lístky, aby je však ani v jednom kole nevhodili do hlasovací urny.

Paroubek sám vytruboval do světa, že se tak nemohla opakovat situace z volby prezidenta republiky, v níž se projevila nejednotnost ČSSD, a že tak ČSSD demonstruje svou jednotu. Opět se tak naplňují slova prezidenta Klause, který se vyjádřil o bezprecedentním postavení Paroubka jako člověka, který získal nad svou stranou neomezenou moc. Způsob hlasování poslanců ČSSD je popřením principu tajné volby. Je to pouze jeden z dalších totalitních manévrů Paroubka, který poslance ČSSD vmanévroval do pozice nesvéprávných bytostí plnících direktivy vůdce.

Právě a jenom po tajné volbě, která by proběhla regulérně a zúčastnili se jí plnohodnotně všichni poslanci, by mohl Paroubek tvrdit, že je jeho strana jednotná. Takto to nemůže říkat ani omylem.

Výsledek tajné volby, který naznačuje, že se pro kandidátku koalice na funkci předsedkyně poslanecké sněmovny nevyslovili všichni poslanci vznikající koalice, je jistě blamáží. Nicméně je to blamáž, která může mít dopad pozitivní alespoň v tom smyslu, že na straně vznikající koalice je nutné vytvářet takové mechanismy, které posílí vzájemnou důvěru. Neočekávám a zásadně si ani nepřeji, aby se uvnitř vznikající koalice zaváděly takové mechanismy „kontroly“, které by kopírovaly Paroubkovu ČSSD. Vycházím z toho, že tyto diktátorské metody se dříve nebo později někomu z ČSSD „přejí“ a nedávám jim proto příliš velkou dlouhodobou šanci na funkčnost.

Na závěr ještě jednu poznámku ke stížnostem poslance Jičínského za ČSSD, že by obsazením funkce předsedy poslanecké sněmovny získala ODS všechny ústavní funkce „pro sebe“ a že má navíc dokonce téměř všechny hejtmany. Stesky Jičínského jsou dalším z důkazů nestravitelnosti výsledků demokratických voleb pro levičáky.