15.5.2024 | Svátek má Žofie


POLITIKA: Stínová vláda ČSSD?

17.7.2010

Stačilo přece říct: „Nemáme lidi.“

Čekal jsem nějaký frontální útok. Čekal jsem zametení se starými kádry a oživení. Koneckonců zdá se, že by měli noví lidé, s ohledem na převahu koalice, dostatek času se ukázat. Nicméně ČSSD už zjevně nemá co nabídnout. Namátkou:

Bohuslav Sobotka, premiér
Je jediným ministrem financí, který dokázal rekordně zadlužit Českou republiku i v době opravdového růstu. Další komentář netřeba.

Lubomír Zaorálek, zahraničí
ČSSD nemá podle mě většího zastánce drahé unijní integrace. Je zastáncem „zásadní nutnosti“ další hospodářské a politické integrace Evropské unie, neboť jedině ta pomůže překlenout současné problémy. Kromě dalšího zadlužování už ale jeho konkrétní návrhy řešení nenajdete. Inu, socialista.

Zdeněk Škromach, práce, sociální věci
ODS svého času navrhovala prosadit zákon, jenž by snížil platy ministrům i poslancům v případě, že podpoří další zvyšování schodku rozpočtu. Škromach pak při volbě kritiky návrhu asi zapomněl, že byl členem KSČ. „Myslím si, že je to jeden z takových těch až fašizujících prvků, který se snaží vlastně totalitními způsoby vnutit politickou vůli jedné nebo několika stran,“ komentoval návrh v Českém rozhlasu. A z jiného soudku: „Naším cílem je, aby do roku 2014 dosáhl průměrný důchod 15 tisíc korun měsíčně." Zprávu uveřejnila tisková agentura ČTK a po ní většina velkých českých médií. O pár dní později? „My jsme nikde nic takového neslíbili. Nenajdete to v žádných materiálech. Vy berete od nás všechno vážně," vysvětlil Škromach s tím, že považuje zveřejnění nepravdivého slibu o zvýšení důchodů hlavně za dobrý tah, jak získat pozornost médií.

Vítězslav Jandák, kultura
„Když si to řekneme upřímně, tak krteček a Karel Gott toho udělali pro českou kulturu skoro nejvíc." Bez komentáře. „Mě by na Floridu nedotáhli ani párem volů. Je to nejhorší kus země na světě: samí krokodýli, smrad a důchodci. Ale jestli chce mít Gross byt na Floridě..." Také bez komentáře. Ačkoli za mě to v době vlády ČSSD udělali jiní: „Někteří ministři jsou z něj doslova zoufalí. Vystupuje s naprosto nepřipravenými záležitostmi, které s nikým nekonzultuje.“ „Někdy jeho komentáře opravdu nepotěší,“ řekl o Jandákovi tehdejší předseda Poslanecké sněmovny Lubomír Zaorálek „Při první příležitosti jsem mu udělala velkou přednášku a myslím, že snad už nikdy nic podobného říkat nebude,“ prohlásila místopředsedkyně senátorského klubu ČSSD Alena Gajdůšková, když komentovala jeho názory k Senátu.

David Rath, zdravotnictví
Promiňte, ale zcela bez komentáře…

Michaela Marksová Tominová, lidská práva a příležitosti
Má sice ve stínové vládě na starost lidská práva a rovné příležitosti, nicméně její zaměření zdaleka není rovnoprávné. Její doménou je totiž téměř výhradně boj za feminismus, práva žen a jejich emancipaci, což dokládá mimo jiné její osobní angažmá v organizaci Gender Studies.

odborný mluvčí: Vladimír Špidla, evropské záležitosti
Jeho schopnosti a náklonnost k dosavadnímu směřování Evropské unie i způsobu hospodaření České republiky je podle mě bez problému možné shrnout do následujících citací. Na otázku, kde chce ČSSD vzít na své sliby odpověděl: „Zdroje jsou.“ O několik měsíců, již jako ministr, konfrontovaný s realitou státní kasy, prohlásil: „Sliby nebyly zasazeny do reálného rámce.“

Omlouvám se, že nemám sílu komentovat každé jméno. Článek by byl příliš dlouhý. Z výše uvedeného pro mě vyplývá jediný závěr, v kterém se tentokrát paradoxně shodnu s Jiřím Paroubkem, když hodnotil výsledek voleb a stav ČSSD. Cituji:

„Odborné zázemí v Lidovém domě je v naprosté většině oblastí nedostatečné, (…) velká pasivita členů a funkcionářů, zejména u funkcionářů ČSSD (včetně řady členů stínové vlády), jejich neochota osobního nasazení, angažování, (…) nedostatek idealizmu mezi funkcionáři strany, (…) nezájem podstatné části členů o modernizační projekt, (…) neschopnost většiny krajských lídrů v TV diskuzích, kdy zejména řada krajských lídrů malých strany byla o třídu lepší.“

Nezbývá tedy než dát ČSSD v klidu klid. Má daleko více starostí sama se sebou, než aby mohla dělat skutečně opoziční politiku. A budu zcela „negrossovsky" upřímný, když napíšu, že je to podle mě to nejlepší, co se mohlo po volbách přihodit. A přitom stačilo prostě jen na tiskové konferenci říct: „Nemáme lidi, dejte nám čas..."

Autor je členem Republikového předsednictva Strany svobodných občanů

Převzato z FrantisekMatejka.cz se souhlasem autora