8.5.2024 | Den vítězství


POLITIKA: Stát vypíše nové daně?!?

7.11.2008

Vybírání daní je umění vymačkat z krávy maximální množství mléka při minimálním bučení.
Lord Vettinari- Ankh-Morpork (T. Prachett – Zeměplocha)

Umění vládnout nás nemusí učit jen Machiavelli ve své knize „Il Principe“ (Vládce), ale můžeme se je pokusit pochopit - tedy zásady vládnutí - i z obyčejných pschychologických příruček o řízení a sociálním kontaktu s lidmi. A z dobré literatury. Viz úvodní citát.

Jak se zdá, ani dokonalý držkopád, který předvedla ODS a její koaliční partneři v posledních volbách, nemá na myšlení některých lidí ani minimální vliv. Třeba, třeba…. na ministerstvo financí.

Plán, který předložil jeden z náměstků (a jistě že jej viděl i ministr Kalousek), však vykazuje všechny znaky politického činu, jenž lze označit za „řízenou sabotáž“. Či politickou sebevraždu. A to totiž sabotáž základního způsobu vládnutí, který musí vláda a vedoucí politická strana dodržovat. I v demokracii a hlavně v demokracii. A to fakt, že kroky vlády musí být pro občanstvo stravitelné a akceptovatelné. Jinak vláda dlouho nepřežije.

To, co předvádí návrh ministerstva financí, je však, podíváme-li se na úvodní citát, něco jako pokus před dojením bodat krávu (tedy občany a firmy) vidlemi a ostrou vidličkou a domnívat se, že na základě toho nám dodá více mléka. Které bychom podle mínění úředníků na min. fin. potřebovali.

Již několikrát jsem psal o zhovadilosti takzvaného „rušení stravenek“, ne kvůli stravenkám, ale kvůli politickému dopadu na občanstvo. Přestože je většina těch, kdo stát skutečně živí, to je zaměstnanců a podnikatelů, proti, úředníci a vláda si trvají, čert ví proč, na svém. Nebudu to dlouze rozebírat. Ale pokud se vláda rozhodne skutečně stravenky zrušit a nahradit je nějakou pofiderní a daňovým poplatníkem nezjistitelnou a nekontrolovatelnou odečitalenou položkou, tak tedy ať to udělá pro všechny. A nejen pro zaměstnance menších firem a místních úřadů. Ale skutečně pro všechny.

Takže, jestli se má šetřit a má to být spravedlivé, je nutno zároveň se stravenkami zrušit ihned stejným způsobem všechny další způsoby „zaměstnaneckého“ stravování. Takže zrušme „závodní jídelny“ na všech ministerstvech a centrálních úřadech. V Poslanecké sněmovně a Senátu ať jsou ihned zavedeny stejné ceny jako v běžných restauracích. Zrušit se musí také závodní stravování ve všech velkých zahraničních firmách, jako je například automobilka Škoda, Transgas, kolínská automobilka TPCA, ale i ve velkých českých firmách jako ČEZ a podobně.

Protože když spravedlnost, tak pro všechny, že, pane ministře?! ? Přeci nemůžete jako demokratický a křesťanský politik diskriminovat jen nějaké pracující. Neboť jak nám říká Bible “jest dělník hoden mzdy své“ a součástí „mzdy“ je v civilizovaných státech i poskytnutí vydatného a správně připraveného dotovaného pokrmu. Tak tomu rozumím já. Tak je tomu v Evropě i jinde, že.

Jedině že by pan ministr a jeho úředníci ctili jinou zásadu a to, že „všichni jsou si rovni, ale někteří jsou si rovnější„, což ovšem není Bible ale Orwellova Farma zvířat.

No, stejně by mne zajímalo, kdo tak silně tlačí na oficielní likvidaci firem, které stravenky organizují. Už jsem to chtěl napsat, co mne napadá, ono to není tak složité uhádnout, ale co kdyby to někdo pojal jako reklamu a já měl malér, he?!

V době, kdy jsou vydávány ve světě miliardy dolarů a eur na povzbuzení spořivosti a stavebního kolotoče uskutečňovaného přes hypotéky, to vypadá, jako by se ten, kdo chce navrhnout zdanění úroků z vkladů a zdanění hypoték, úplně pominul. Lidsky i jako finančník. V době, kdy je potřeba všechno finančně rozhýbat, chce nějaký úředník trestat ty, kteří jsou ochotni do systému dát své vlastní peníze. Panenkomarija! To snad není možný! Daleko větší maléry vyvolaly daleko menší ekonomické pitomosti! A hodit klacek pod nohy stavebnictví a na ně navazujícímu průmyslu, to je dneska vskutku neotřelý úmysl!

Další nápad, a to zdanění všeho možného, co dostávají vojáci na přilepšenou, pak vypadá jako trik záměrně vpašovaný středopravicové vládě od levice. Myslí někdo vážně, že v době, kdy bude potřeba stále a stále více profesionálních vojáků a jejich nasazení bude stále více nebezpečné, lze zároveň začít tyhle lidi beztrestně „škubat“? Však se toho nesmyslu ihned chytil představitel ČSSD Zaorálek, který by nejraději aspoň dle svých řečí stáhnul všechny české vojáky domů (neboť profesionální žoldnéře na cizím území nemá rád, jak sdělili jeho přátelé z Ne základnám), a využil téhle blbosti a nechutnosti v nedělním pořadu Otázky V. Moravce do poslední mrtě.

Větší sabotáž všech ozbrojených složek policie a armády ČR, než je další „zdanění“ jejich příslušníků, snad nikdo jiný nemůže vymyslet. Myslel jsem si. Jak se ukazuje, Kalouskovo ministerstvo může.

A tak by se dalo pokračovat. Prý jde o „odstranění daňových výjimek“. Prý. No, tohle spíš vypadá jako silně promyšlený a dobře připravený pokus o namíchnutí většiny obyvatel ČR proti vládě a ODS a taky jako způsob, jak zasáhnutím do stále ještě slušně fungující ekonomiky tu finanční krizi sem dostat. Když už sama nechce.

Dojnice (tedy pracující voličstvo a firmy), vážení pánové, se musí dobře krmit, musíme se o ni starat, věnovat jí veškerou péči a pozornost a pak můžeme od ní (tedy od nich) dostávat „plnou díži mléka“.

Ono se sice říká staré vesnické pořekadlo “když dáš krávě do držky, ona ti dá do dížky“, ale to nebylo myšleno tak, jak si to na ministerstvu vykládáte! Tím není míněno, že jim dáte pěstí „do držky“, ale že jim neseberete zbytečně ani stýblo. Aby měli něco v držce ke žvýkání! Neboť hladová kráva, vážení úředníci, ta nedojí!!!

Než jsem článek dopsal, ozval se pan náměstek ministra financí Chrenko v LN 6. 11. 2008 (tedy včera) s článkem Cílem ministerstva jsou prorůstové daňové změny, o jehož korektnosti a pravdivosti, jak říkají diplomaté, by se dalo s úspěchem pochybovat. Pan náměstek nám například tvrdí, že neuvěřitelný návrh, a to že by se některé daně, například z prodeje nemovitosti, daň darovací a dědická, zahrnuly do tzv. základu daně z příjmu, je vlastně košér. A přitom je to jeden z nejbolševičtějších nápadů, co mohl zaznít. Na základě takového zákona stát sebere každému – i jeho dědicům - výsledky dlouhodobé práce pro sebe sama a nebo pro potomky.

Jak to? V praxi to totiž znamená, že vám cenu za prodaný domek, například pět milionů a to dnes není žádná supervila, zahrnou do základní daně z příjmu a jistěže progresivně zdaní. A protože daň z příjmu progresivně stoupá, lze předpokládat, že za nadšeného aplausu levicových politiků a „nováckého“ občanstva bude rozhodnuto, že „nemravný příjem“ třeba nad dva miliony korun ročně bude daněn příkladně 50%. Takže stát bude chtít po vás (a nebo po vašich dětech, až domek zdědí) na daních zaplatit 2,5 milionu, tedy 50% z ceny z ceny domku, který jste koupili, celý zaplatili a odvedli DPH. A teď byste ho chtěli prodat! A nebo z rozežranosti jen tak si umřít a domek nechat dětem?!

To je to, co nám chce lidovecký ministr zavést. Copak na to budou říkat statisíce majitelů rodinných domků na venkově, voliči KDU-ČSL? Když od nich minimálně každou generaci bude chtít stát znovu a znovu platit na dědické nebo prodejní dani polovičku jejich vlastního domku?

Výmluva, že velikost daně budou určovat politici a ne ministerstvo, je prostě nejapná. A tvrzení, že jde hlavně o zreformování daňového systému, je jen zástěrka jak lidi oholit o jejich poctivě získané peníze.

Na tohle skutečně nepřišel ani bolševik!

No a předsedovi skoro pravicové strany ODS a křesťanskému ministrovi bych ještě doporučil četbu dějepisu. Kvůli idiotským daním skončilo již mnoho vlád a mnoho států. USA vznikly, protože někdo v Anglii byl pitomec a chtěl neustále vybírat nesmyslnou daň z čaje. Pak neměli ani daně ani Severní Ameriku. No a pravicová Margaret, která původně daně snižovala, skončila tím, že nakonec v záchvatu ekonomického fundamentalismu nechala zavést daň z „hlavy“. A bylo po srandě.

Největší bouře sedláků, ale i vzpoury celých národů vznikly na základě pitomě vypsaných daní, které lidi skutečně rozzuřily. Víte to?

Nestálo by za to pozvat na vládu nějakého dobrého historika a ekonoma, aby to tam vysvětlili? Když už to někteří nechápou sami od sebe?

A za sebe ještě dodávám, že kráva, se kterou se nezachází slušně, taky občas kope. To vám ten volební kopanec nestačil?