26.4.2024 | Svátek má Oto


POLITIKA: Socialističtí hejtmané v korupčních nesnázích

15.3.2013

David Rath sedí ve vazbě, Jana Vaňhová a Josef Novotný mají velký problém s ROPem, Lubomír Franc bude následovat svého středočeského kolegu?

Problémy jsou prakticky ve všech krajích a téměř vždy jsou hlavním jmenovatelem peníze. Ať už to je formou předražených zakázek, tunelování či přímé korupce. Mnohé kauzy jsou sice na vodě plovoucí a obvinění pochybná, přesto však minimálně ve třech krajích se děje něco alarmujícího.

O Středočeském kraji snad nemá smysl se rozsáhle rozepisovat. Zadržení nejvyššího představitele kraje s mnohamilionovým úplatkem v ruce se jen tak často nestává. Troufám si tvrdit, že o Rathově vině předběžně nepochybuje ani socialistická strana.

Ústecký a Karlovarský kraj pro změnu neuhlídaly anebo přesněji řečeno velice přesně uhlídaly, kam poplynou peníze z ROPu. I tam se zatýkalo a dokonce už i soudilo. Aby nebylo problémům dost, musí nyní kraje vracet peníze Evropské unii, která ROP Severozápad v rámci pomoci zadotovala.

Nejnovější problém vyvstal v Královéhradeckém kraji. Hejtmana Lubomíra France a radního Josefa Táborského obvinil z pletichaření, tunelování krajské společnosti, sjednávání výhody při zadávání veřejné zakázky, porušení povinnosti při správě cizího majetku nebo zneužití pravomoci úřední osoby právník hejtmanovy kanceláře Jaroslav Široký.

Jde o krajskou firmu Silvatres HK. Její vznik posvětili radní ještě za bývalého hejtmana Pavla Bradíka v roce 2008, firma ale vznikla až o rok později za hejtmana France. Je zvláštní, že kraj založil Silvatres HK s brněnskou firmou D&D Projekt, která jen o dva měsíce později vyhlásila insolvenci.

D&D Projekt je od dubna 2011 v konkurzu. Krajská firma Silvatres HK nikdy nezačala fungovat a do konce roku 2011 pouze vytvořila ztrátu 19 milionů korun. Podle právníka Širokého vznikla na kraji "organizovaná zločinecká skupina" a na výzvu policie prý předloží důkazy, které jsou údajně silné.

V této skupině má být šest osob: Lubomír Franc (hejtman a senátor), Klára Dostálová (ředitelka Centra evropského projektování), Ivana Křečková (ředitelka krajského úřadu), Vladimír Soběslav (ředitel ekonomického odboru), Miroslav Vrba (ředitel odboru vnitra a krajského živnost. úřadu) a Marcel Zadrobílek (ředitel odboru regionálního rozvoje, grantů a dotací).

Co je na tom pravdy? Těžko takto od stolu a monitoru říci. O tom, že se na krajích krade, ani poledne se nedrží, si štěbetají i vrabci ve Stromovce. Právě přes kraje přitom prochází velké množství peněz, na které není vidět až tak dobře, jak je tomu na celostátní úrovni.

Když se řekne slovo korupce nebo tunelování, slyšíte hlavně nadávky na vládu, na Nečase a na Kalouska. Jenže ani vláda, ani Nečas, ba ani Kalousek nemohou ovlivňovat to, co se děje na krajích. Od toho jsou různé kontrolní orgány, ale jak vidno, právě ty selhávají.

Vláda sice může nastavit pravidla, ale ani sebelepším nastavením nějakých mantinelů se nezabrání v činnosti těm, kteří je chtějí porušovat. Veřejné zakázky jsou opět jen "vládní" záležitostí, při které se ročně ukradne 200 miliard, říkají různí hlasatelé naštvanosti.

Neříkám, že se nekrade, ale ony ty veřejné zakázky dělají i kraje, města, obce... a ani v celkovém součtu veřejných zakázek na celou ČR nedosahuje roční plnění oné údajně ukradené sumy. Čtyřicet procent veřejných zakázek je právě záležitostí samospráv včetně krajských.

Mezi obviněnými je i ředitelka CEP Klára Dostálová. Ta figuruje i ve sporné zakázce na dostavbu náchodské nemocnice. Právě krajská firma CEP (Centrum evropského projektování) připravila záměr a poté, co Antimonopolní úřad rozhodl, že tendr na dostavbu nezastaví, bylo pět ze sedmi uchazečů ze soutěže krajskými radními vyškrtnuto.

Do finále se dostaly dvě firmy, jednou z nich je sdružení Metrostav Hochtief. Určitě je jen náhodou, že Klára Dostálová je dcerou vysokého manažera Hochtiefu. Zakázka má být údajně megalomanská, ale krajská vláda ve složení ČSSD a KSČM na projektu druhé fakultní nemocnice trvá, ač se kraj kvůli realizaci musí zadlužit.

Hejtman Franc, radní Táborský a ředitel ekonomického odboru Soběslav jsou členy ČSSD, kteří přeci už jen ze svého členství mají přímo v popisu práce dělat vše pro blaho lidu, jak se alespoň navenek socialisté tváří. Ale to měl i Rath a další. Realita je poněkud jiná.

Hejtmané jsou v nesnázích. Vidina moci a velkých peněz je velkým lákadlem, takže dohazování kšeftů "spřízněným" firmám či dokonce ovlivňování různých výběrových řízení se zdá být poměrně běžnou záležitostí. Je dobře, že se najdou lidé, kteří vědí, co mají v takových situacích dělat - kontaktovat policii a ne zmařit vyšetření korupce tím, že se o tom za nějaký čas zmíní médiím.

Pokud budou důkazy přesvědčivé a podaří se prokázat vinu, pak ať dělají obvinění společnost při činu chyceném Rathovi. A to platí úplně pro všechny, bez rozlišení "dresů".

Převzato z Polanecky.blog.idnes.cz se souhlasem autora