3.5.2024 | Svátek má Alexej


POLITIKA: Sobotka za 18, Hašek bez dvou za 20

2.11.2013

Doslova a do písmene se roztrhl pytel s názory, které "chudáka Sobotku" litují a "hajzla Haška" nemilosrdně kritizují. Přátelé se dohadují, kdo byl u Zemana, jestli to byla "lež" a kdo je větší grázl.

Bohužel, nemohu sdílet všeobecné nadšení pro hodného Sobotku a zlého Haška. Jsou to stále dva nejvlivnější muži ČSSD a jejich vztah jen ilustruje, kam až to socialisté nejen ve vztahu ke svým voličům, ale obecně v české politice dotáhli. Připomenu, že i v ODS byl jistý pan Čistý (Nečas), který se bránil podobně, jako dnes činí Bohuslav Sobotka, a sliboval očistu ODS od kmotrů, které do politiky zatáhl svým výrokem Mirek Topolánek blahé paměti. Jak to s panem Čistým dopadlo, víme všichni, dnes by měl chodit kanály.

Michal Hašek, který je dnes líčen jako ten největší zlosyn a podrazák, je současně také podle svých vyjádření jediný, který se z vrcholového vedení ČSSD vyslovil proti kolaboraci s komunisty. Pravdu mají ti, kteří varují, že vítězství Sobotky v ČSSD bude znamenat další znatelný posun ČSSD na cestě do náruče (ne)konfidenta Vojtěcha Filipa.

Srovnávání dnešní situace v ČSSD s někdejším pokusem o odstranění Václava Klause tak zvaným "Sarajevským atentátem" také kulhá na obě nohy. Václav Klaus, při vší úctě k Bohuslavu Sobotkovi, byl v době svého svržení pučisty kolem Rumla a Pilipa premiérem a tak zvaný "atentát" způsobil pád druhé Klausovy vlády. Dnes se v případě ČSSD jedná o to, koho Miloš Zeman pověří jednáním o nové vládě. A propos, Miloš Zeman, to je další černá ovce podle řady bloggerů. Řekl bych dokonce, že v některých případech došlo u obdivovatelů české levice k posunu vidět situaci v ČSSD jako souboj "hodného" Sobotky, který bojuje s "démonem" Zemanem a "grázlem" Haškem.

Již Karel Čapek blahé paměti při komentování chování lidí po Mnichovu 1938 napsal, parafrázuji, že ten, kdo je nyní podrazákem jím byl vždycky, pouze okolnosti jeho nehezké charakterové vlastnosti ukázaly v plné nahotě. Podobně je to dnes i v ČSSD. Přehnané ambice, prohlášení Sobotky ,že chce 30%, a tvrdá realita volebního propadáku ČSSD spustila stavidla současných bratrovražedných bojů v ČSSD. A Miloš Zeman, tvrdící, že situaci ve stranách "zásadně nekomentuje", jen tomu zpovzdálí pomáhá.

Takže, Bohuslav Sobotka je za osmnáct, Michal Hašek bez dvou za dvacet a Zeman se mi na tuto škálu nechce už vůbec vejít. Je to prostě prezident za všechny prachy. Ale to pro mne nejsou žádné nové informace. Tak se chová česká levice již od doby, kdy v ní kápo Zeman získal hlavní slovo.

www.janbarton.cz
Převzato se svolením autora z JanBarton.blog.idnes.cz