26.4.2024 | Svátek má Oto


POLITIKA: Sobotěnka ide …

20.5.2010

Zkoumání příčin a následků patří zřejmě k základní metodické výbavě všech věd – od filosofie přes práva po biologii. Jejich poznání, ale současně i cílená záměna jsou zase od nepaměti účinným nástrojem všech manipulátorů, viďte, kolego Macchiavelli... V přírodních vědách to, pravda, tak snadno nejde – ale jen zdánlivě. Jak říká naše dávné úsloví – nejsme žádná ořezávátka, jsme čeští vědečtí pracovníci.

Chcete příklad? Neprší, rostliny vadnou a schnou. Příčina – neprší. Následek – kytky vadnou. Omyl, tak to platí jen na první pohled. Moji chytřejší kolegové či naši studenti by vám snadno vysvětlili, že vadnoucí kytka, obilný lán, les netranspirují, neprodukují do atmosféry vodní páry. Není transpirace, krajina se nechladí. Není transpirace, mraky se netvoří. Mraky se netvoří, slunce pálí na matičku zemi – je větší a větší sucho a horko.

Nebo ovšem také jinak: mraky se netvoří, a tím pádem teplo, co země nabrala od slunce, může volně prchat do vesmíru … země se ochlazuje.

Nebo ještě jinak: mraky se tvoří a svojí bělostí, zrcadlovým efektem odrážejí zpět k zemi ono dříve nasbírané teplo …. země se ohřívá.

Nebo ještě jinak: mraky se sice netvoří, ale už sama vodní pára je vlastně velmi účinný skleníkový plyn horší metanu či CO2. Takže pokud rostliny transpirují, naši Gaiu vlastně jak ochlazují, tak oteplují.

Tak – a teď zkuste najít spolehlivou příčinu a následek. Klasičtí řečtí filosofové by se v tom asi dost vyvztekali. A moji přátelé, skuteční odborníci na daná klimatologická témata, jsou už v této chvíli z mých kliček/smyček naopak dost navztekaní. Ale ono to je ve vědě občas opravdu složité. To jen Mr. Al Gore a jeho Goralé mají rádi jednoduché závěry, odvozené přece z jasných příčin a následků .

Goralé – a také jiní politici. Těsně před půlnocí jsem vyslechl v Českém rozhlase konec předvolebních „otázek a odpovědí“ na témata různá. S představiteli všech potenciálně parlamentních stran. Závěr se týkal hrozivě se prohlubujícího státního dluhu. A téměř poslední slovo měl pan Bohuslav Sobotka. Ne, nikoliv – příčinou toho, že na nás prestižní ratingová agentura Moody´s výstražně zvedá prst a varuje před přímou cestou právě k řeckým filosofům není rozhazovačná strategie sociálních demokratů. Příčinou jsou konkurenční pravicoví sýčci, jmenovitě pánové Nečas a Kalousek. Když přestanou pochmurně houkat, nic nám-vám nehrozí. Prostě – všechna ta varování jsou vlastně jen umělý „run na banku“. Volte NÁS, nedejte na sýčky.

Inu, klasická „Sobotěnka ide…“. Ale „... čo po něj, čo po něj“? Nebude trochu pozdě hádat se o příčinu a následek, až bude „….cesta zarubaná„?

Převzato z blogu Opatrny.bigbloger.lidovky.cz se souhlasem autora