8.5.2024 | Den vítězství


POLITIKA: Rezignace ministra Drobila

16.12.2010

Je jasné, že si ministr Pavel Drobil nadrobil. Tak ostatně hodnotí současnou aféru na SFŽP většina blogerů, kteří se k tématu vyjadřují. Rovněž tak jediným možným řešením situace bylo odvolání ministra z funkce. Tomu předešel Drobil tím, že sám rezignoval. Přesto je spousta otázek, které čekají na vysvětlení. A současně je zřejmé, že česká špionománie napsala svůj další díl.

Když odvolaný šéf SFŽP Michálek oznamoval přes ČT24 divákům, že jeho úkolem bylo z předražené zakázky na čistírnu odpadních vod v Praze (údajně o tři miliardy korun) „odloupnout“ půl miliardy ve prospěch ODS do „mimorozpočtového financování ODS, které řídí pan Langer (Ivan?)“, zarmouceně k tomu dodával, že v „té době si ještě své rozhovory s poradcem ministra Drobila Knetigem nenahrával“. Významné bylo také dlouhé mlčení bývalého ředitele SFŽP, když se ho moderátor Veselovský zeptal, proč nahrávky odevzdal Janku Kroupovi a MfDnes. Poté se vyjádřil tak, že tím měl jistotu, že to nezapadne.

Tomuto argumentu nelze dávat vůbec žádnou váhu. Je naopak zřejmé, že postup, který Michálek zvolil, je ten nejméně vhodný k tomu, aby se cokoliv vyšetřilo. Michálkem pořízené nahrávky zcela jistě případný soud (kdyby na něho došlo) smete ze stolu jako nezákonné. Jestliže se navíc na svůj poslední rozhovor s ministrem vydal Michálek s technikou od Kroupy, je to pro mne další důkaz toho, že cíl aktivit tohoto pána byl v politické diskreditaci Drobila. Inu, MfDnes má zase sólokapra a odbyt. Je navíc signifikantní, že ČT24, která tak dbá na zákaz reklamy v publicistických pořadech, jakými jsou Události, komentáře, poskytla MfDnes takový prostor pro její reklamu.

Policie teď bude chvilku „šetřit“ a zřejmě zjistí, že shromážděná fakta nestačí ani na obvinění účastníků kauzy z přípravy trestného činu. Pokud pan Michálek skutečně chtěl věci posunout do roviny odhalení závažné trestné činnosti, měl se ihned na českou policii obrátit. Že tak neučinil, je nepochopitelným selháním vysoce postaveného státního úředníka.

Ostatně další účastník diskuse na ČT24, první náměstek ředitele SFŽP Fibingr, vyjádřil po vyslechnutí denunciací Michálka o „odloupnutí půl miliardy pro ODS“ asi nejlépe pocity, které museli mít televizní diváci. Řekl, že to vypadá tak, že „se dva kamarádi domlouvali na mafiánské záležitosti, která se jim vymkla z rukou“.

Premiér Nečas sice vyjádřil rezignujícímu ministrovi Drobilovi svou podporu a řekl, že v případě ministrova očištění s ním i nadále počítá, ale je snad každému jasné, že kariéra Pavla Drobila je u konce. Ono se totiž tak jako v předcházejících případech nic zásadního nezjistí, zůstanou jen ony záznamy z rozhovorů Michálka a Knetiga a s tím spojené otazníky nad reálností plánovaných zlodějin. Drobil tak zůstane mediálně spojovaný s touto kauzou a v ODS jeho hvězda zhasla. Je to pozoruhodný konec nových tváří ODS. Jedna z nich, místopředseda ODS Blažek, ztratil důvěru premiéra poté, co vyměnil primátora pro ODS v Brně za podporu Onderkovi z ČSSD. Druhý místopředseda ODS si nadrobil na SFŽP. Nebylo by nejlepší tento úřad zrušit?