26.4.2024 | Svátek má Oto


POLITIKA: Rath nerad prohrává

25.10.2005 12:55

A tento člověk pevných postojů má tu drzost označit Klausovo odmítnutí ho jmenovat ministrem za protiústavní a volat po Klausově stíhání (což ke všemu nejde).

Nejsem ústavní expert, jako ostatně skoro nikdo, takže jen vím, že jsou dva právní názory: je to střet, není to střet, Klaus musí jmenovat, ale není určeno, do kdy. Rath a jedni právníci říkají, že by prezidentování ČLK pozastavil po svém jmenování, dřív to nemá smysl, protože ta skutečnost bránící výkonu nenastala, ale ústava praví, že ministr nesmí vykonávat činnost, jež odporuje výkonu jeho funkce. Takže je zjevné, že se lze úspěšně dohadovat: pozastavit střetovou funkci PO jmenování je pozdě, protože by v tom okamžiku byl ve střetu.

Že je to slovíčkaření? Jistě, ale o tom je právo. Paroubkovo jmenování Ratha do pozice fakticky ministra, pod pláštíkem pověřeného náměstka, je ostatně také jen slovíčkaření, chcete-li kulišárna. A připomínám Rathovo úporné snažení, aby ho v ČLK nezastupovala osoba, jež to podle stanov dělat má, ale jemu se nelíbí. Musí přece cítit, že o střet jako prase tam jde. Dělá však, že ne. Tak kdo tu co znásilňuje? Rath se ohání zákonem, který mu podle jeho výkladu souběh ministrování a nezakazuje - a etika nic?

Viděl jsem Ratha v televizi ve čtvrtek večer. Ubohé. Jeho ješitnost měřitelná s tou Klausovou jindy suverénního a sebevědomého člověka naprosto změnila. Byl raněný do hloubi duše a odpověd na každou otázku věnoval roli Klause a ODS v naší politice a nebyl schopen se od toho odpoutat. Je s podivem, že i jinak soudní lidé mu skočili na špek v jeho populistickém tvrzení, že Klaus je de facto předseda ODS. Klaus je jistě osobnost, ale není padlý na hlavu, aby dával takovou lacinou záminku protivníkům do ruky.

Jestliže je ministerstvo zdravotnictví v takové mizérii, je to jen a jen vina ČSSD, nikoli ODS: socdemáci jsou u vesla 7 let a i idiot by za tu dobu buď dokázal něco změnit, nebo by aspon mlčel.

Rathovo rozhořčení a kecy o porušování zákona jsou licoměrné jako prase. Sám v ČLK porušuje stanovy naprosto nehorázně, kromě toho, že odmítá, aby ho, jak praví stanovy, zastupovala viceprezidentka Fousková a prosazuje jakési grémium představenstva, ani jeho nápad pozastavit či přerušit prezidentství není v souladu se stanovami. Ty "pozastavené prezidentství" vůbec neznají. Nevadí mu, že jak vedení představenstvem, tak pozastavení prezidentování, musí schválit podle stanov sjezd, ale chce ty změny prosadit představenstvem, které ovládá. A podle zpráv prosadil. Představenstvo klidně změnilo stanovy i organizační řád a přidalo do něj klauzuli, že prezident ČLK může zastávat pozici ministra (zdroj: HN, LN, MFD).

Tak fakt nevím, co chtějí s Paroubkem Klausovi předhazovat. Vždyť situace dokonce přiměla řadu klausobijců změnit postoj a Klause se zastávat.


Gentlemanův deníček