4.5.2024 | Svátek má Květoslav


POLITIKA: Puč v Praze 5

7.9.2015

Starosta pátého pražského obvodu Radek Klíma stojí před odvoláním a již v úterý má jeho městskou radu nahradit nová koalice. Klíma prohlásil, že za domluveným převratem stojí pohrobci bývalého starosty Milana Jančíka, který byl tvrdě kritizován za správu městského majetku.

Dohoda tří politických stran proti Klímovi a jeho radě je skutečně hodně podivná, jak se každý může přesvědčit na tajné nahrávce Jana Skalického, poradce šéfa pučistů a současného místostarosty ze Strany zelených Lukáše Budína.

Na nahrávce, o které informoval deník Právo, se Skalický domlouvá s nějakým politikem hnutí ANO, jak sestavit novou městskou radu. Většinu tam kromě Zelených a ANO zajistí hlasy ODS, možná se přidá ještě někdo další.

Tento příběh nemůže na první pohled zajímat nikoho, kromě osmdesáti tisíc obyvatel Prahy 5. Jde o obyčejné komunální tahanice, ve kterých se nemůže běžný člověk odjinud vyznat. Hrají tam roli osobní animozity, touha po moci za každou cenu i snaha dostat se k rozdělování zakázek.

Tento poslední motiv bude v bohatém pražském obvodě s lukrativními pozemky a cenným bytovým fondem nejspíš nejdůležitější.

Ovšem právě z toho důvodu, že jde nakonec o obyčejný příběh, by mohl případ Prahy 5 zajímat každého. Převraty na radnici proběhly od voleb už v několika městech, patří k nim Ústí nad Labem a České Budějovice, schyluje se k nim už v příštím týdnu na samotném pražském magistrátě nebo v Mostě.

V žádném z těchto případů nejsou okolnosti puče na radnici tak zdokumentovány jako na pátém pražském obvodě. Přitom se mohou lidé v jiných městech spolehnout, že to u nich probíhá úplně stejně.

Poradce místostarosty Skalický v nahrávce, jejíž pravost podle Práva sám potvrdil, například říká: „Lachnit nebude ta jednička, takže my mu nabízíme přesně to, co on chce, chce sociálku a já mu nabízím v tý nový radě sociálku, zdravotnictví a bezpečnost, on k tomu ještě chce finance, ale to nedostane, ale prostě dobrý.“

Tímto způsobem se domlouvá složení rady, která bude rozhodovat, jak se bude žít v téměř stotisícovém městě. Samozřejmě není cílem pouze to, přidělit některým lidem posty na radnici, pochopitelně nejde o to, prosadit nějaký program na zvelebení města.

Člověk může spekulovat, že určitá podnikatelsko-politická skupina, které starosta Klíma říká „Jančíkovi pohrobci“, chce znovu získat vládu nad majetkem městské části. Třeba chce prosadit nějaký gigantický projekt, který by pak svěřila spřáteleným firmám. Jiné logické vysvětlení se těžko hledá.

Pokud je to pravda, která platí pro značnou část českých a moravských měst, pak už je čas na úvahu, jak je možné, že jsme se tak daleko dostali. Dochází k tomu, že se v roce 2010 rozpadly politické struktury na radnicích často kvůli kritice, že zneužívaly vládu nad městem k vlastnímu obohacení.

Od té doby se však nejen v Praze 5 nepodařilo objevit novou stabilní reprezentaci, která by přijala odpovědnost za další rozvoj města, případně hrála roli rozumné opozice. Místo toho na radnicích probíhá válka všech proti všem, protože každý se musí prosadit a realizovat svůj zisk tady a hned.

Jak se tento temný scénář naplní v Praze 5, uvidíme na zasedání zastupitelstva možná už v úterý.

Vysíláno na ČRo Plus, publikováno na www.rozhlas.cz/plus