9.5.2024 | Svátek má Ctibor


POLITIKA: Proč premiér nechce vydat Bártu?

12.8.2011

Premiér Petr Nečas nechce vydat skutečného šéfa Věcí veřejných Víta Bártu k trestnímu stíhání. Prý jde o interní věc Věcí veřejných.

Když jsem si tuto zprávu přečetl, nevěřil jsem vlastním očím. Zpráva přitom proběhla docela v tichosti. Policie žádá Sněmovnu o vydání Víta Bárty k trestnímu stíhání kvůli úplatkářství, což premiér Nečas označil za politickou kauzu. Dost dobře Nečasův krok nechápu a myslím, že nejsem sám.

Podle premiéra by byl nebezpečný precedens, kdyby do dění uvnitř stran zasahovala policie. Co tím vlastně chtěl Petr Nečas naznačit? Že uvnitř stran lze páchat jakoukoli trestnou činnost a policie si toho nesmí všímat, natož trestnou činnost vyšetřovat?

Pokud by měl být Vít Bárta stíhán za politický názor, pak by to dozajista bylo špatně, ale uplácení není politickým názorem. Pokud bych to dotáhl ad absurdum, tak kdyby jeden člen strany zavraždil druhého, pak by to též bylo interní záležitostí té strany?

Premiér není tím člověkem, který by měl rozhodovat o tom, zda někdo spáchal trestný čin či ne. Od toho máme soudy a je s podivem, že Petr Nečas v tomto duchu ještě poměrně nedávno mluvil v souvislosti s kauzou Drobil.

Tehdy prohlásil, že premiér nemá prostředky, jak někoho usvědčit z trestné činnosti, a nemůže rozhodovat o tom, zda se stal trestný čin. Co se stalo, že nyní o tom rozhodovat může? A vůbec, jak může premiér označit trestný čin úplatkářství za politickou kauzu?

Když se premiér zastal Alexandra Vondry, bylo to na místě. Alexandr Vondra se ničeho nedopustil a měl jen politickou zodpovědnost. Jistě, Alexandr Vondra měl zvážit další setrvání ve vládě, což učinil a dal svou funkci k dispozici. Premiér ho tehdy podržel a můžeme se dohadovat, zda správně či ne.

Vít Bárta se pohybuje na tenkém ledě a snaží se ze svých problému vybruslit. Paradoxem je, že vláda deklarovala ve svém programovém prohlášení boj proti korupci a když má dojít u člena vládní koalice k trestnímu stíhání, je vše jinak?

Je mi jasné, že vydat faktického majitele VV k trestnímu stíhání je hrou o vládu, ale zde by měly být právě i VV zásadové, vždyť přeci před volbami formální šéf John hlásal tradiční heslo "padni komu padni". Imunita poslanců je dle mého názoru přehnaná.

Strany vládní koalice a zejména VV chtěly před volbami omezit imunitu poslanců. Zatím k tomu nedošlo a Vítu Bártovi se to nyní náramně hodí. Vždyť kdyby nebyl vydán, celá kauza by byla navěky odložena k ledu a už nikdy by nemohl být za tento případ stíhán.

Podle Hospodářských novin Vít Bárta, který se po vypuknutí aféry hrdinsky bil v prsa, že před soudem dokáže svou nevinu, nyní shání podporu pro své nevydání mezi poslanci ODS, ČSSD i KSČM. Šance, že nebude vydán, je poměrně velká, poslanci jen velice neradi někoho vydávají, protože sami neví, kdy budou stejnou pomoc od ostatních potřebovat.

Sliby vládní koalice ohledně boje proti korupci získávají vážnou trhlinu. Pokud premiér hájí poslance ze strany z vládní koalice, byť sebevíc významného, není to dobře a celá věc se pak obrátí proti jeho vlastní straně. Opravdu chce Petr Nečas poškodit svou stranu?

Převzato z Polanecky.blog.idnes.cz se souhlasem autora.