26.4.2024 | Svátek má Oto


POLITIKA: Přichází vláda rušení

22.2.2014

Sobotkova vláda získala důvěru Poslanecké sněmovny. To je skutečnost, která byla naprosto očekávána a dle výsledku parlamentních voleb neoddiskutovatelná.

Zajímavé je, s jakou vervou se pouští Sobotkova vláda do rušení věcí zavedených Nečasovou vládou. Bohuslav Sobotka už dopředu avizoval, že jeho vláda zruší některé věci, které byly užitečné. Například třetí důchodový pilíř, ve kterém měli lidé možnost si sami zvolit, kam půjdou dvě procenta z osmadvaceti, které měsíčně platí na důchody.

Tím, že si zúčastnění lidé ze svého přidávali další tři procenta, měli možnost si do důchodu přilepšit. Jenže to se socialistům vyznávajícím rovnost všude tam, kde se jim to hodí, nelíbilo. Po celou dobu strašili obyvatelstvo, že jak se dostanou k moci, tak peníze ve třetím pilíři znárodní a převede do průběžného systému.

Je celkem jasné, že lidé se pak do třetího pilíře nehrnuli, protože měli strach, že by o své peníze přišli. Zrovna tak lékařské poplatky mají své opodstatnění. Jednak se tím reguluje počet návštěv u lékaře a jednak díky tomu teče do zdravotnictví více peněz, což v důsledku znamená lepší péči pro všechny.

Jenže rovnostářská levice chrání "obyčejné lidi", a tak poplatky ruší. Ne všechny a ne hned, ale přeci jen bylo vyčísleno, že tím, co se zruší, přijde zdravotnictví o téměř tři miliardy ročně, a tak se uvažuje o tom, že by se ze státního rozpočtu peníze do zdravotnictví zase nalily.

Tím se ale zase zvýší zatížení státního rozpočtu na výdajové straně, jenže to naše socialisty zjevně netrápí. Naopak, pokračují v dalším rušení, jak oni říkají "úklidu" po Klausovi a Nečasovi. Když se podepisovala Lisabonská smlouva, kterou jsme se de facto vzdali národní suverenity a velkou část pravomocí převedli do Bruselu, vymínil si tehdy Václav Klaus výjimku, aby nedošlo k prolomení Benešových dekretů.

Bohuslav Sobotka teď oznamuje, že náš stát tuto výjimku ruší a plně důvěřuje Evropskému soudu pro lidská práva. Část sudetských Němců touží po navrácení majetku, který zde jejich rodiče a prarodiče museli jako malou část válečných reparací nechat.

A protože leckdy nepůjde majetek vrátit, tak se bude žádat odškodné. Uvidíme, zda Evropský soud přizná práva České republice nebo sudetským Němcům. Pokud dojde k přiznání práv sudetským Němcům, pak by měl odškodné platit Bohuslav Sobotka ze své kapsy.

Každý členský stát si umí vyjednat nějaké výjimky, jen my se každé výjimky zbavujeme a slepě věříme Bruselu. Postup Bohuslava Sobotky budiž toho zářným příkladem. Už dnes Brusel diktuje svým členským státům naprostou většinu legislativy a národní parlamenty zatím stále ještě svrchovaných zemí se mění v pouhý hlasovací stroj zavádějící bruselská nařízení.

Dalším krokem Bohuslava Sobotky je podepsání tzv. fiskálního paktu, které plánuje v brzké době. Co to bude znamenat? Prozatím nic, ale v momentě, kdy přijmeme euro, jehož přijetí nám v momentu plnění kritérií může Brusel nařídit, zavazujeme se dodržovat přísné podmínky pro státní rozpočet.

Podle paktu nebude smět být strukturální rozpočet ve větším schodku než 0,5 % HDP, v našem případě asi 40 miliard. Pokud tento schodek překročíme, bude následovat finanční sankce ve výši 0,1 % HDP a Brusel bude zasahovat do našeho rozpočtu.

Jinými slovy, přijetím fiskálního paktu se zbavíme základní národní kompetence vytvářet státní rozpočet. Ten by mohl podléhat diktátu Bruselu. Zároveň poneseme kvůli podepsání eurovalu zodpovědnost za cizí dluhy, například Řecka.

Podepsali jsme závazek na ručení ve výši okolo 300 miliard korun a v momentu, kdy by Řecko přestalo splácet, obrátí se ECB a MMF na nás a bude po nás vyžadovat zaplacení závazku. Mám pocit, že Bohuslav Sobotka a jeho vláda budou rušit úplně vše, pod čím je podepsaná Nečasova vláda nebo Václav Klaus, aniž by rozvažovali, zda činí dobře.

Jsem zvědav, kde vláda vezme finance na vše, co chce udělat. Ještě budeme vzpomínat na Miroslava Kalouska, který v době stagnace dokázal stlačit roční schodek z 200 na 80 miliard. Bývalé ministerské angažmá Bohuslava Sobotky budiž varováním. Ten dokázal v době sedmiprocentního růstu HDP vytvořit schodek blížící se 120 miliardám.

Psáno pro: http://cz.opinionspost.com

Převzato z Polanecky.blog.idnes.cz se souhlasem autora