26.4.2024 | Svátek má Oto


POLITIKA: Přelomové hlasování poslanců KSČM

31.5.2006

Šéf elitního detektivního útvaru se s naléhavou - a dodejme, že také politicky nesmírně výbušnou - informací obrátil na poslance Výboru pro obranu a bezpečnost Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky. Nejde o nic menšího, než že krátce před volbami chtějí někteří vládní politici včetně předsedy vlády a ministra vnitra zabránit vyšetřování případů, které ukazují na propojení organizovaného zločinu s největší vládní stranou, tedy s ČSSD. Šéfdetektiv o tom poslancům předložil třicetistránkový dokument obsahující řadu důkazů.

Branně bezpečnostní výbor ovšem na závěr jednání odhlasoval, že žádné takové důkazy v materiálu nejsou. Přesnější informace však je, že to odhlasovali pouze poslanci ČSSD a KSČM. Výbor pro obranu a bezpečnost má 19 členů, přičemž ČSSD v něm má sedm poslanců, KSČM a ODS po čtyřech, KDU-ČSL dva, US-DEU jednoho a jeden poslanec je nezařazený. Sociální demokraté s komunisty tedy mohou ve výboru hravě odhlasovat, cokoli se jim zamane, třeba i to, že po neděli následuje úterý. Bez komunistů ne.

Vzhledem k tomu, že faktická koalice ČSSD a KSČM ve Sněmovně funguje už rok a společných hlasování komunistů se sociálními demokraty jsme za tu dobu zažili desítky, možná stovky, může se poslední hlasování někomu jevit jako téměř standardní, jako nic nového pod sluncem. To je ovšem zásadní omyl. V pondělí se ve Sněmovně odehrálo zcela přelomové hlasování.

Dosud totiž komunisté hlasovali s ČSSD pouze o programových (případně personálních) záležitostech. A mohli proto také právem argumentovat, že tím naplňují svůj program. Poslední hlasování na branně bezpečnostním výboru ovšem přináší zcela jinou kvalitu. Poslanci KSČM podpořili sociální demokraty ve snaze zakrýt a zakamuflovat kriminální praktiky některých členů ČSSD a propojení této strany s organizovaným zločinem. Vzhledem k tomu, že ve hře jsou i vraždy, vzali na sebe komunisté větší spoluodpovědnost, než si možná vůbec uvědomují.

30. 5. 2006, www.petrstepanek.cz