26.4.2024 | Svátek má Oto


POLITIKA: Posouvá se Česko na Ukrajinu?

3.8.2015

Proč Ukrajina jako země již několik desetiletí nefunguje, má více důvodů, ale ten hlavní je, že ji ovládají oligarchové. Kdo je typický ukrajinský oligarcha? Vlastní obrovskou ekonomickou základnu, zaměstnává tisíce až desetitisíce lidí, vlastní média a skrze svoji politickou stranu či nakoupené poslance ovlivňuje politiku. V důsledku téměř neomezeného vlivu těchto lidí nefunguje na Ukrajině konkurence a svobodné podnikání, neexistují klasické politické strany ani angažovanost lidí v nich. Média referují ve prospěch svých majitelů. Konec demokracie. Ukrajina se propadá do chaosu, demonstrací a úpadku. Miliony lidí musí pracovat za hranicemi, aby uživili rodinu. Korupce roste.

Z českých miliardářů si dlouhodobě budoval svoji mediální divizi pouze Zdeněk Bakala v podobě Hospodářských novin a časopisu Respekt a souvisejících internetových serverů. Dnes, když se veřejně diskutuje úpadek NWR, je zřejmé, proč miliardář Bakala média drží. Pěstování dobrého jména a neinformování o skutečných problémech.

Že němečtí vlastníci českých tištěných médií viděli jejich dlouhodobý nerovný zápas s bezplatným internetem a hodlali se jich zbavit, bylo veřejným tajemstvím. Andrej Babiš koupil Mladou frontu Dnes a Lidové noviny a bylo to jako startovní výstřel, aby i ostatní miliardáři nakupovali média jako „ochranu svých zájmů“. Křetínský koupil Blesk a Aha, Penta kupuje Deníky, Právo není na prodej. Miliardáři zakoupili známé weby. Trh je rozparcelován.

Andrej Babiš, podporován svými médii, vstoupil do politiky a pomocí svého hnutí prosazuje své politické zájmy. Stejně jako oligarchové na Ukrajině. Založí-li si i ostatní miliardáři a vlastnící médií k prosazení svých zájmů politická hnutí a vstoupí-li do politiky, ochraňuj nás Bůh. Ukrajina je varováním.

Vzpomínám si, jak někteří bývalí politici ODS před lety varovali před prorůstáním politiky a byznysu. Svá varování a obavy ochotně sdělovali do médií a ta o těchto obavách informovala veřejnost. Veřejnost byla oprávněně znechucena tím, že by někdo z byznysu chtěl ovlivňovat politiku! Jaká hanebnost a jaké ohrožení demokracie! Dnes již hlavní tištěná média o takových hloupostech nepíší…