26.4.2024 | Svátek má Oto


POLITIKA: Plníme zásady evropanství!

1.7.2009

I do přinesených nádob!

Někdy - a v poslední době dost často - jsou „Dopisy redakci„ zajímavější než články placených novinářů. A to přesto, že bývají krácením zmrzačeny často dost hrozně (když je pak člověk porovná třeba s originálem umístěným na webu.)

A tak mne zaujal „dopis“ Populismus levice po rouškou evropanství v LN 29. 6. 2009 od Zdeňka Ženíška, náměstka ministra ministra spravedlnosti a hlavně (!) člena přípravného výboru TOP 09. Patřím k těm, co měli tak nějak předem poměrně kladný postoj k nově vznikající straně. Jen mi nebylo přesně jasné, o co jí vlastně půjde. Vzletných slov už jsem slyšel dost. Kalousek je sice stará firma, ale financím a politice rozumí, a kníže Schwarzenberg je prostě extra třída. Byť se přátelí s „Láskou a pravdou“. Což je dneska velký hendikep. A tak první zásadní slovo k budoucí orientaci strany TOP 09 jsem četl s velkým zájmem. Ovšem jen chvíli.

Já chápu, že politik se musí vyjadřovat opatrně a „diplomaticky“. Jak zní ona stará poučka, že když chce diplomat říci někomu, že je špína chlap a lže jak když tiskne, praví: “Velevážený pane. O pravdivosti vašich informací by se dalo s úspěchem pochybovat.“

Možná proto mne kníže okouzloval, když jako první český politik dokázal říci o rakouských antiatomčících, že jsou parta magorů. Rychle, jasně a stručně jim zavřel hubu po všech těch českých ustrašených pípáních o nutnosti „pochopení“.

Článek pana Ženíška je o tzv. devizovém zákonu, který by podle příkazu –neříkejme tomu instrukce, když je to příkaz - Bruselu měl zajistit, aby všichni občané EU měli právo se kdekoli usazovat, pracovat a vlastnit nemovité majetky. A že ji poslanci ČSSD a KSČM shodili se stolu prý z „ryze populistických důvodů“. No, třeba. Asi. Asi možná určitě. Zamítnutí zákona prý přivede na ČR věci hrozné a ještě hroznější, hlavně nás to bude stát peníze. Když slyším, jak někdo kváká, že když nebudeme Bruseli po vůli, co nás to bude stát peněz, začínám zuřit. Tenhle špinavý trik mě už skutečně začíná štvát. Hergot, copak jsme nějací nevolníci, co jim dráb, když nebudou poslouchat vrchnost, sebere střechu nad hlavou a dá je do klády? Sakra, kde to jsme?

Zásada, že by měl každý mít právo bydlet kdekoli v EU a tam i pracovat, je v zásadě správná. Jsem „v zásadě" naprosto pro. Takže jakto, že nemohu pracovat v Německu, Rakousku, tuším ve Francii a dalších zemích? Tak oni mohou u nás a my u nich ne? Jakoupak pokutu jim dal Brusel? Že si to vyjednali? Tak proč jsme si to nevyjednali my?

A navíc zase ty farizejské řeči o tom, že jde o „všechny občany EU". Prdlajs!

Jde jen o některé občany EU, jako v našem případě o nemožnosti zaměstnání a další naše „požitky“ ve starých zemích EU. Angličan jistě může pracovat v Rakousku bez omezení. Na základě „befelů" z Bruseli. Tak proč my ne? No protože jde o nás a ne o Angličany.

A v našem případě jde také pouze o „některé„ občany EU. Konkrétně o německy mluvící občany - s výjimkou švýcarských - a pak o … no obecně o muslimy. Protože jinak mluvících a jinak věřících občanů EU i „neEU“ je náš stát bez problémů plný. A co s týče zaměstnání, nikdy jsem neslyšel, že by někdo protestoval proti zaměstnávání nebo bydlení německých či rakouských občanů. Jen to kupování domů a polí je díky našim stále nevyjasněným historickým vztahům poněkud „ošajstlich“. Představa, že by si skupina Němců koupila třeba většinu prázdných parcel v nějaké pohraniční - dříve německé – vesnici, je dle průzkumů veřejného mínění pro 80% obyvatel ČR stresující. I ti k Němcům velice vstřícní se obávají, že by pak stačilo několik blbů z jedné či druhé strany a přibyl by nám další velký problém. Brusel nebrusel, doba na to ještě není zralá. Ať si pindají eurokrati co chtějí. Takže tady mířili s populismem socani a komunisti dobře. A že ostatní jen fňukají a neřeknou jasné stanovisko, je jejich problém.

Co se týče muslimů, obává se jich - a myslím právem - prakticky 99 % obyvatel. Ostatně dnešních „západoevropských muslimů" se obávají i „naši“ muslimové žijící v klidu a míru u nás v ČR. Bez šílených imámů.

Tohle stačí k tomu, aby každá rozumná vláda prohlásila, že v zásadě jsme pro otevřenost, ale rozhodně ne „naprostou“. Pokud vím, tak například dodnes jsou třeba v Dánsku oblasti, kde si Němec - ze stejných důvodů jako u nás - prostě koupit pole a dům nemůže. A šmytec. Brusel nebrusel.

Jo a tu pohádku o tom, že dneska si mohou koupit pole, dům a bla bla bla na základě založení firmy … Taková pitomost svědčí jen o tom, že žádný z těchhle pánů nikdy žádnou firmu v ČR neměl a netuší, co to znamená. Založení firmy, pracovní předpisy, odvody, přiznání daní atd. atd. Tohle žádný nácek, který by si chtěl koupit chalupu třeba v Ústí, aby provokoval, nebude podnikat. To si zařídí většinou ten, kdo provokovat a vyvolávat konflikty nechce. A o tom to je. A těchhle Němců a Rakušanů, co tady mají hospodářství, firmy, domy atd., je tady už dost a dost. Stovky a spíše tisíce. A nikomu nevadí, že to jsou Němci.

Takže se zdá, že první výkřik politika hlásícího se k TOP 09 mne přivedl od ideálů k realitě. Budeme plnit „závěry usnesení bruselských byrokratů“ i do přinesených nádob! Toho už mají všichni plné zuby. Starší si pamatují bolševika a mladé nasí…éééé... rozčiluje bruselská arogance neskutečně.

Takže, falešných pravdoláskovníků - využívajících vývěsního štítu Václava Havla - aby nás kdekdo mohl buzerovat, těch už jsme si užili. Teď čekáme na někoho, kdo umí říci: „Ano, ano – ne, ne.“ Jak praví Bible a měl by pravit i křesťan Kalousek a milovaný kníže.

Jinak si můžete tu novou stranu strčit … no víte kam.