26.4.2024 | Svátek má Oto


POLITIKA: Peake si nevidí do úst

17.10.2011

Karolína Peake obdivuje postoj Richarda Sulíka a říká, že i Věci veřejné měly být stejně zásadové a shodit vládu.

Zatímco na Slovensku došlo k pádu proto, že Richard Sulík trval na předvolebních slibech a na dodržení vládního programu, nechtěl odsouhlasit další a upřímně řečeno naprosto zbytečné zadlužení země v řádu miliard eur, Karolína Peake má poněkud jinou představu zásadovosti.

Podle ní měly Věci veřejné shodit vládu kvůli odvolání Radka Johna z pozice ministra vnitra. Srovnávat Sulíkův postoj s odvoláním absolutně neschopného ministra Johna vyžaduje buď kus odvahy, anebo větší než malou dávku hlouposti.

Ministr John byl odvolán i kvůli provalení provázánosti VV na vezpečnostní firmu ABL a plánu Víta Bárty na ovládnutí tohoto ministerstva a přihrávání státních zakázek firmě ABL. Věci veřejné byly dokonce vedeny jako politická divize firmy ABL.

Když se k tomu přidá diletantismus Radka Johna ve funkci a rychlé "zdinosaurovatění" včetně papalášského chování, trapné výmluvy na obavu z teroristického útoku při použití majáčku, aby stihl recepci na německém velvyslanectví, totální neznalost problematiky resortu a z toho plynoucí nesystematické nápady a plácání nesmyslů v debatách, dostáváme jasný obrázek toho, že odvolání ministra Johna bylo zcela na místě.

Pokud paní Peake nechápe rozdíl mezi Sulíkovou snahou o záchranu peněz a odvoláním neschopného ministra, pak je mi jí vcelku líto. V případě Radka Johna nešlo z pohledu VV o nějaké vyšší zájmy jako u Sulíkova ne navýšení záchranného fondu, ale čistě jen o ovládnutí ministerstva a o korýtko.

Pokud by totiž VV šlo o nějaké vyšší blaho, pak by určitě nešly do politiky s plánem na získání státních zakázek. Karolína Peake říká: "S odstupem času oceňuji schopnost Richarda Sulíka udržet i přes velké politické tlaky svou pozici a názor."

Problém ale je, že VV žádný názor nezastávají. Do voleb šly s populistickým programem, že budou dělat to, co jim odsouhlasí voliči. Pak se to smrsklo na registrované příznivce klikače, až to nakonec skončilo jen u poradního hlasu.

VV neměly žádnou vizi, jen touhu po postech a ovládnutí politiky pro svůj soukromý kšeft. Každá strana ale musí mít nějakou vizi, s kterou se může volič ztotožnit, jinak má strana velice krátkou životnost. To je de facto i případ VV.

Strana bez programu, bez politické vize a nosné myšlenky rychle ztrácí podporu veřejnosti, navíc když se provalily různé aféry. Pokud Karolína Peake lituje toho, že VV neshodily vládu, pak by mne zajímalo, proč vlastně v té "nenáviděné" vládě sedí? Nikdo ji k tomu nenutí a může podat demisi, kdykoli uzná za vhodné.

Zjevně není tak zásadová a navíc si nevidí do úst. Ministři by měli být vůči své vlastní vládě loajální. Nejsou-li, pak v ní nemají co hledat Nelze sedět na ministerské židli a křičet do světa, že tato vláda měla padnout, navíc kvůli tak banální věci jako odvolání nejslabšího ministra.

Převzato z Polanecky.blog.idnes.cz se souhlasem autora