26.4.2024 | Svátek má Oto


POLITIKA: Pád vlády? Evergreen

26.9.2011

Předčasné volby by vyhovovaly zejména ministru financí Miroslavu Kalouskovi

Co týden, to alespoň jedna roztržka, při které padají slova jako "pád vlády" či "konec koalice". Jen v uplynulém týdnu to byly minimálně tři, možná čtyři události, jež výše popsané splňovaly beze zbytku. Kromě pokračujících sporů o podobu státního rozpočtu a církevní restituce šlo i o ekotendr či kompetenční spor mezi premiérem a šéfem ODS Petrem Nečasem s vicepremiérem a předsedou TOP 09 Karlem Schwarzenbergem o pozici státního tajemníka pro EU. Faktický zájem na rozpadu vlády však může mít pouze TOP 09 a stále méně početná skupina vnitřní opozice v ODS. Véčkaři sice odchodem hrozí nejčastěji, na druhé straně je pro ně nejméně výhodný. Tím méně bez ospravedlňující legendy.

Mezi občanskými demokraty touha po jakékoli vládní změně geometricky klesá. Jestliže dřív byly síly pro setrvání a pro radikální řešení možná vyrovnané, nyní zastánců druhé z uvedených možností soustředěných okolo bývalého šéfa poslanců Petra Tluchoře razantně ubývá. To se ostatně projevilo i při pokusu změnit nadcházející kongres ODS z nevolebního na volební, který byl Nečasem a jeho spojenci snadno smeten.

O Petru Nečasovi se mezi občanskými demokraty říká, že pro udržení premiérské pozice udělá prakticky cokoli, včetně velkých ústupků především ve prospěch Věcí veřejných. Většina členů ODS už se tím ani příliš nezaobírá a přijímá to jako fakt s argumentem: Existuje snad lepší řešení? Kromě toho se v regionech už spíše než na vládní politiku soustředí na přípravu kandidátek a kampaní pro krajské a senátní volby na podzim příštího roku. V tomto smyslu jsou patrné tendence se od celostátního dění spíše odtahovat a soustředit se na vlastní državy. Teprve pokud by ODS krajské a senátní volby výrazně prohrála (což podle některých průzkumů vypadá značně reálně), vrátí se Nečasovi z regionů zloba jako bumerang. Nejen v ODS totiž platí, že za úspěch v regionu mohou výlučně tamní politici, zatímco za neúspěch stranická centrála a důsledky vládní politiky.

Z tohoto úhlu pohledu může do voleb pozici ODS zviklat pouze ekotendr, který si Nečas vybral jako osobní kolbiště pro souboj se zastáncem tendru Miroslavem Kalouskem a opakovaně zmínil, že by při realizaci obří zakázky podal demisi. Otázkou ale je, jak by svým spolustraníkům vysvětloval, že jim stálo za to "přetrpět" všechny jeho minulé ústupky a leckdy stěží pochopitelné kroky a právě na ekotendru se to má vše zlomit a vyhodit do koše.

Ve složitější pozici jsou Věci veřejné. Preference jsou pod pětiprocentní hranicí nutnou pro vstup do sněmovny. Navíc někteří členové, především ti mimo koaliční "elitu", dodnes nedokážou zcela pochopit, jak se z protestní strany mohl stát představitel toho nejryzejšího partajního establishmentu se vším všudy. Po všemožných skandálech musí Vít Bárta citlivě balancovat mezi setrváním v kabinetu, který může straně přinášet peníze a dávat jakous takous možnost tvářit se jako bojovníci proti nešvarům, a vyslyšením protestních choutek, na které své členy i voliče nalákal. V praxi to tedy znamená neustále šroubovat svoji cenu, maskovat ji "ochranou chudých" a z kabinetu odejít, jen pokud se vyskytne patřičná a silná záminka, která by Bártovi umožnila rétoriku typu: Vidíte, nešlo nám o koryta, ale o lidi.

Všechny tyto věci si jistě uvědomuje i neoficiální šéf TOP 09 Miroslav Kalousek. Tomu se povedlo svoji stranu napasovat do role lídra na pravici na úkor ODS a zjevně nechce tuto pozici riskovat kvůli programovým ústupkům. Kromě toho jeho, ale i většinu jeho spolustraníků, upřímně štvou metody, které do politiky zatáhly Věci veřejné. Ani Kalousek ale nechce nést stigma rozbíječe koalice a byl by zjevně rád, kdyby se této role ujali véčkaři. Dá se tedy očekávat, že pokud VV dříve ustupoval Nečas, Kalousek to při tahanicích o rozpočet neudělá. Ostatně v době řešení úředníka Bátory se mluvilo o tom, že se ministr financí dohaduje se socialisty na předčasných volbách a možné následné spolupráci ve jménu "politiky bez nestandardních sekt".

TOP 09 jsou ostatně jedinou stranou, které by předčasné volby mohly hned z několika důvodů vyhovovat. A to včetně rozhárané opoziční ČSSD, která nemá peníze na kampaň. Za prvé se TOP 09 drží na svém, zatímco ODS i véčkařům preference dramaticky poklesly. Za druhé by předčasné volby Kalouskovi umožnily objet republiku ještě jednou s maskotem Karlem Schwarzenbergem, bez něhož by kouzlo TOP 09 nemuselo fungovat. Vicepremiér by si zřejmě pobyt na ministerstvu zahraničí raději co nejdéle prodloužil, na konci řádného volebního období mu už ale věk a zdravotní stav nemusí další intenzivní politické angažování umožnit. A pak je tu ještě třetí důvod: pokud by byly předčasné volby příští rok, znemožnilo by to zapojení Václava Klause a strany, která by okolo něj mohla vzniknout. Právě ta by přitom mohla spasit i véčkaře – nebo jejich část – a vedle silně zdecimované ODS se stát hlavním konkurentem topkařů.

Týdeník EURO 38/2011, 19.9.2011