4.5.2024 | Svátek má Květoslav


POLITIKA: Ohrožený druh – politik

1.10.2011

Kolik mají politické strany členů?

 

Poslední průzkumy veřejného mínění hovoří jasně. Důvěra v politický systém a politiky klesá. Pod pojmem straník si hodně z nás představí zarytého bolševika, nebo zkorumpovaného politika moderního střihu. Svůj podíl na tomto pohledu na svět mají nejen politici samotní a investigativní média, ale i nepřeberné množství občanských organizací, které upozorňují na korupci ve státní správě. Je to však správná cesta?

 

V Praze 3 mělo ke konci minulého roku trvalé bydliště 73 587 obyvatel. K členství v politické straně se odvážila jen malá hrstka.

S dotazem na počet členů jsem oslovil všechny politické subjekty, jež mají podíl v zastupitelstvu Prahy 3.

 

ODS*                                                  186

TOP 09                                                65                   

ČSSD                                                  131

Strana zelených (součást ŽNS) 37

KDU-ČSL (součást ŽNS)                      50

KSČM**                                               ?

 

*Z ODS odpověděl oblastní manažer ODS Praha 3 Marek Matějka „Dobrý večer, bohužel tuto interní informaci neposkytujeme.“ Kauze3 jsou známa čísla z roku 2010, kdy nám jej ochotně sdělili z ústředí pražské ODS. Předpokládáme, že se od té doby počet členů výrazně nezměnil.

**KSČM na náš dotaz nereagovala a počet členů nám tedy není znám.

 

Z uvedené tabulky je zřejmé, že vedení městské části, které rozhoduje na komunální úrovni a spravuje rozpočet Prahy 3 ve výši cca 1,2 mld. korun, se rekrutuje z poměrně malé skupinky lidí. Nejinak je tomu u poslanců či senátorů.

Není načase se smířit se skutečností, že žijeme ve státě, jenž staví na zastupitelské demokracii a systému politických stran? Zatímco většina nespokojených občanů žehrá na úroveň politické scény, případně čeká na zázrak v podobě dokonalé partaje složené ze vzdělaných, poctivých a pracovitých politiků, již budou svou práci odvádět pokud možno za symbolickou mzdu, tak se již déle jak 20 let rozdávají karty ve stranách sice nedokonalých, ale otevřených nám všem.

Tato forma občanské aktivity je pro „kmotry“ větším rizikem, než všechny apolitické iniciativy a investigativní novináři dohromady.

Martin Viktorín