28.4.2024 | Svátek má Vlastislav


POLITIKA: Odborové vzývání deště

24.9.2010

Jen co v ulicích centra hlavního města utichl halas vydávaný čtyřiceti tisíci účastníky odborové manifestace, nastalo přetahování o to, kdo je vlastně vítězem.

Ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek hned po ránu při společném jednání odborářům slíbil, že navrhne vládě, aby ještě pro příští rok zachovala stávající tarifní tabulky.Zároveň zdůraznil, že se ale nic nemění na tom, že do státní sféry stejně půjde na platy o 10 procent peněz méně. A že demonstrace na jeho slib odborářům neměla žádný vliv.

Jeho stínový protějšek Zdeněk Škromach se naopak nechal slyšet, že Drábkův slib je přímým úspěchem odborářské akce. Stejně tak někteří odboráři Drábkův slib přivítali. Podle kompromisního návrhu vzešlého z ranního jednání měla vzniknout pracovní skupina, která by připravila změny platových tabulek, ale až od roku 2012, tedy o rok později. Drábek však trval na tom, že pro ten příští rok musí alespoň jedna změna už přijít, a to že by se rozšířila možnost takzvaného pásmového odměňování , které už nyní platí v některých profesích a kde se nemusí počet odpracovaných let striktně v platu projevit. Odbory měly čas do patnácti hodin na rozmyšlenou. Nakonec však už po uplynutí této lhůty nakonec oznámily, že by ještě chtěly jednat s premiérem Nečasem.

Celá akce se tedy stala jen bouří ve sklenici vody. Nic se proti původním záměrům nezměnilo. Do vlády šel původní Drábkův návrh, tedy aby už od ledna se neodměňovalo podle odsloužených let, ale jen podle takzvaných platových tříd zohledňujících především dosažené vzdělání. Tím se podle Drábka vytvoří prostor pro systém, který mnohem více umožní odměňovat podle skutečné práce.

Odbory tak odmítly připsat si za včerejší hlasitou akci alespoň nějaké body. Tady však nastává otázka, jestli vlastně o ně vůbec šlo. A o co vůbec šlo. Volby do sněmovny byly teprve před pár měsíci, a vládní strany v nich získaly značnou převahu s programem úspor. Podle dnešního průzkumu by i když s menší převahou zvítězily i dnes, kdy již konkrétní návrhy, které vedly k úterní demonstraci, byly známé. Že by vláda couvla, nemohl čekat ani největší optimista.

Demonstrace tak byla spíše určitým rituálem. Odbory mají povinnost hájit své členy a těžko by se našel někdo, kdo by přivítal, že možná bude mít nižší plat. Demonstrovat ale přijeli i učitelé, kteří dostanou naopak přidáno, a velká část demonstrantů byla ve věku, kdy by odměňování podle odsloužených let preferovat zrovna nemusela – zrovna pro ty mladé totiž není příliš výhodný.

Byl to tedy jakýsi hlasitý obřad, který připomínal přivolávání deště, pouze s tím rozdílem, že mana nejen z nebe nespadla, ale ani to snad nikdo nečekal. Stejně rituálně se při tomto obřadu opoziční politici vyjádřili, že by bylo lepší, kdyby vládli oni a že současná vlád je špatná. A aby byl rituál úplný, ti vládní politici zase odmítli na takovou demonstraci brát ohled. Prostě všechno proběhlo, tak jak mělo.

Vysíláno na ČRo 6, publikováno na www.rozhlas.cz/cro6

Petr Schwarz