26.4.2024 | Svátek má Oto


POLITIKA: „Objevy“ Václava Moravce

17.6.2020

V Otázkách Václava Moravce tentokrát jako hlavní hosté vystoupili ministr zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD), místopředseda zahraniční výboru poslanecké sněmovny Jiří Kobza (SPD) a člen zahraničního výboru Daniel Pawlas (KSČM). Témata byla v zásadě dvě – kauza „ricin“ a cesta předsedy Senátu PČR na Tchaj-wan (Čínská republika).

Petříček označil v kauze „ricin“ vyhoštění dvou ruských diplomatů za adekvátní reakci. Kobza a Pawlas vyhoštění dvou diplomatů nekritizovali, nicméně vyjádřili pochybnosti o oficiálním důvodu, který zveřejnila BIS. Oficiálně to byl jakýsi „souboj“ dvou členů ruské ambasády. Podle Kobzy tato kauza byla provokací ruských tajných služeb, která měla za cíl diskreditaci českých médií. Vznesl otázku, jak se vlastně Respekt k tajné informaci dostal. Moravec připomněl, že BIS podala trestní oznámení za vyzrazení této informace. Petříček pak prohlásil, že situace, kdy se do médií „neznámým“ způsobem utajované informace dostávají, ohrožuje práci BIS. Vzniká tak podle něj otázka, zda tajné služby spojeneckých zemí budou ochotny předávat důležité informace do Česka, když se zde tyto informace dostávají do médií. Prohlásil také, že si „počká na výsledek šetření policie“.

Pokud bychom věřili, že z BIS informace neunikla, pak existuje jenom jeden jediný reálný zdroj úniku. Tím by byli komunální politici, kterým byla v důsledku zprávy o ricinu poskytnuta ochrana. Zcela jistě to nebyli přímo oni (i to však nelze stoprocentně vyloučit), spíše to vypadá na někoho z jejich okolí, který informaci do Respektu „pustil“. Protože to byla „bomba“, Respekt se toho rád chytil a naletěl. Rusko se pak Česku posmívalo, čemu všemu jsou naše média ochotná věřit.

Kauza „cesta na Tchaj-wan“ byla přítomnými politiky rovněž popsána, tentokrát jako naše „provokace“. Kobza připomenul, že v době hospodářské nejistoty způsobené pandemií čínské chřipky bychom měli jako stát pozorně sledovat možné důsledky takovéto cesty. Pawlas se k cestě Miloše Vystrčila také vyjádřil zamítavě. Petříček prohlásil, že neočekává žádný zásadní negativní dopad v ekonomické oblasti. Jak ale připomenul i Moravec, obchodní bilance Česka s Čínskou lidovou republikou je v hlubokém mínusu a dovážíme zboží v desetinásobném objemu vůči našemu vývozu. Podobně negativní máme i obchodní bilanci s Tchaj-wanem. Byly také zmíněny historické návštěvy Václava Klause a Miloše Zemana v prezidentské funkci v Čínské lidové republice. Zaznělo i to, že jsme se podíleli na výstavbě elektrárny, že však Čína zaplatila o třetinu méně, než se původně čekalo.

Pak Moravec prohlásil toto (parafrázuji): Není zřejmé, že Čína při svém obchodování sleduje své vlastní zájmy? Tato věta by měla být považována za největší „objev“ Václava Moravce v dané relaci. Už dlouho jsem se tak nezasmál jako po této větičce. Moravcův „objev“, že státy při mezistátních obchodech sledují své vlastní zájmy, dle mého soudu aspiruje na titul Hláška roku.

K cestě Vystrčila na Tchaj-wan považuji za nutné dodat následující: Pokud by byla ODS ve vládě, nikoho z ODS by nenapadlo takovou cestu organizovat či se o ní jen zmínit. Podpora ruské skupiny Pussy Riot či dalajlamy má špatný vliv na český export, míní premiér Petr Nečas. I tak ale podle něj podpora lidských práv musí zůstat klíčovou součástí české zahraniční politiky. Nečas to uvedl v pondělí v Brně na zahájení Mezinárodního strojírenského veletrhu. To proběhlo 10. září 2012 v době vlády premiéra Petra Nečase. ODS pod Petrem Fialou je v opozici a svou „akci Tchaj-wan“ podniká natruc současné české vládě. Je to bezesporu chybná politika, protože tradiční pravicové a konzervativní voliče neosloví. Tleskat jí budou jenom lidé jako Pavel Novotný v Řeporyjích. I to je jeden z důvodů „nerůstu“ preferencí ODS v předvolebních průzkumech.

Převzato se svolením autora z JanBarton.blog.idnes.cz