26.4.2024 | Svátek má Oto


POLITIKA: Nepříjemná nadílka zachráněné vládě

27.12.2010

Vláda Petra Nečase přežila hlasování o důvěře a může pokračovat ve své činnosti. Nečekaný předvánoční otřes české politiky nakonec nebude mít natolik fatální následky, jak mnozí po vyhrocení střetů uvnitř vlády čekali.

Aféra Drobil však pro vládu představuje neradostnou nadílku, která ji bude ještě dlouho zatěžovat. Opozice se k ní bude stabilně vracet a bude díky ní zpochybňovat jeden z hlavních vládních taháků, kterým je boj proti korupci. Na něm se snaží profilovat především Věci veřejné, které rozjely kvůli této aféře hodně divokou hru (včetně demonstrativního odchodu z koaličního jednání). Nakonec však ve vládě zůstaly a podpořily ji. Vyhandlovaná definitivní výměna policejního prezidenta a přijetí protikorupčního plánu této straně u veřejnosti nijak nepomohou a posílí vnitřní pnutí v jejím rámci. Mimo Prahu tvoří členstvo VV zřejmě především lidé, kteří odešli po střetech s bývalými spolustraníky z jiných stran, anebo dlouholetí „angažovaní nespokojenci“, kterým chování pražského vedení nabourává iluze o utopické razantní změně české politické kultury.

Vedení VV však za současného stavu preferencí nemůže riskovat, že by se ochodem z vlády ocitlo mimo hlavní politickou hru. Protestní politiku již jim málokdo uvěří a John už nové voliče nepřitáhne. Hlavní propagační záchranou jsou Bártovy razantní kroky (zatím na ministerstvu dopravy) a k nim je potřeba vládní účast. Dohody Nečasova kabinetu bude nyní garantovat prezident Klaus, i když tyto garance nelze přeceňovat.

Klause aféra Drobil zasáhla, protože ministr životního prostředí mu byl názorově velmi blízký. Klaus neměl zájem hrotit situaci, jejímž výsledkem mohla být po pádu vlády opět úřednická vláda nebo nějaká forma velké koalice. Díky celkovým okolnostem nakonec sehrál roli konstruktivního státníka, který zachránil politikům klidné vánoce.

ČSSD se snažila z mediální aféry, jejíž propuknutí se odehrálo zcela mimo ni, vytěžit maximum. Pád vlády by jí nevadil, protože by mohl vést k předčasným volbám, v nichž by patrně posílila, nebo k velké koalici. Spolupráce s TOP 09 nebo VV sice nebyla vyloučena, ale tyto strany si jsou dobře vědomy toho, že ve vládě s ČSSD by si nevydobyly tak silné pozice, jako mají v Nečasově kabinetu.

Předseda vlády Nečas je po aféře Drobil oslaben. V celé kauze byl zahnán do kouta a jednal nekonsistentně. Navenek ODS nepomohl a uvnitř strany si pohoršil tím, že nyní bude ještě obtížnější získat pro občanské demokraty peníze. To mu totiž silní regionální kmotři vyčítali – za Topolánka a Langera se sponzoři hrnuli více, nyní jim ODS jednak nemá moc co nabídnout a jednak je se vším spojeno větší politické riziko.

Nahromaděné problémy se nyní bude snažit vláda přebít zvýšeným reformním úsilím. Po krachu odborářské stávky se v této oblasti může cítit jistější v kramflecích, před spřízněnými ekonomickými a mediálními kruhy však nyní musí prokázat své odhodlání. Protikorupční fronta je již pro Nečasův kabinet zřejmě zbytečným bojištěm. Své umění nyní buď tato vláda prokáže na ekonomickém kolbišti, nebo bude zemi nadělena jiná.

NašiPolitici.cz