26.4.2024 | Svátek má Oto


POLITIKA: Nebojme se politických náměstků

17.9.2014

K novému služebnímu zákonu

Prezident Miloš Zeman je velkým odpůrcem politických náměstků. K jeho oblíbeným bonmotům se přiřadilo: "Politické strany tím, že prosazují tento návrh služebního zákona, vlastně říkají, že nemají odborníky, profesionály, ale že disponují houfy amatérů. Pro které se zřizují funkce politických náměstků."

Prezident republiky je zkušený pragmatik, někdy až populista, ví, že lidé obecně nesnáší politiky a dokonce i političky! A méně jim vadí tzv. odborníci. Nota bene úspěšná vládní strana ANO na tom postavila svou kampaň – kdo by neznal jejich "My nejsme politici".

Je samozřejmě pravda, že úředníci ve veřejné správě (tedy jak ve státní správě, tak samosprávě) by měli být nestrannými profesionály odolnými proti politickým tlakům. Určitě by např. pracovník ČOI, ČIŹP nebo FÚ měl při kontrole měřit všem stejně, ať je v pozici kontrolovaného firma bratra poslance či starosty, totéž ministerský úředník spolurozhodující kupř. o dotacích či desítky jiných případů, které mj. řeší již dnes institut podjatosti….ale o to u kauzy politických náměstků přeci vůbec nejde.

Ministerstva z povahy věci přeci musí být také správními úřady (jako pilíře moci výkonné), které plní politická zadání příslušné vlády. To je podstata politiky i dělby moci ve státě. Na to samotný ministr reálně nemůže stačit. Navrhovaní dva (!) političtí náměstci mi přijdou zcela v pořádku. Anebo chceme jakousi nepolitickou politiku? Proč potom konat demokratické volby? Chceme , aby nám vládli nikým nevolení ministerští úředníci – v masce „nezávislých“ profesionálů? Někdy si rozšafně říkám, zda by nestálo za to zřídit nový delikt: popírání politické politiky. Jelikož věčné opakování výroků o potřebě pracovitých odborníků (manažerů) místo těch líných politiků, nepřímo paralyzuje víru lidí v demokratickou politiku a možná v demokracii vůbec.

Myslím, že zřízení citovaných pozic politických náměstků napomáhá i k větší transparentnosti. Řečeno parafrází Cimrmana: Vypadá to jako politický náměstek, jedná to jako politický náměstek, je to politický náměstek.

Mám za to, že mnohem větším nebezpečím pro chod ministerstev jsou různí poradci a poradci poradců, o kterých mnohdy veřejnost ani neví - a mnohdy jde o rozličné převlečené lobbisty či jejich spolupracovníky. Tam je skutečné nebezpečí pro nezávislý a efektivní výkon veřejné správy, pane prezidente!

Ještě než si z Hradu náš list vyslouží - Miloš Z.: Představa o využití plných 10 % novinářského mozku je nepodložená domněnka..... důrazným publicistickým hlasem říkám: Pakliže Miloš Zeman jako hlavní důvod pro „vetování“ nového služebního zákona shledává institut politických náměstků, tak se hluboce mýlí či hraje falešnou kartu.

Dobrá zpráva na závěr (nejen pro pana prezidenta): České chmelařství se odráží od svého dna. Letos poprvé od roku 2000 stoupla výměra chmelnic, na kterých se bude sklízet. Výměra letos dosáhla 4460 hektarů, což je meziročně více o tři procenta. Pivo ať je nepolitické, ale ministerští náměstci nikoliv, pane Zemane! Nebo chceme kulatý čtverec?

Satirický šleh závěrem –např. i Řecko anebo Rumunsko mají své služební zákony. A kvalita státní správy tam - řečeno gentlemansky – vykazuje také určité nedostatky. Autor komentáře si je vědom, že zákon o státní službě rozhodně není všelék, ale to je již námět na jiný komentář.

Autor je právník a publicista

(Ve zkrácené podobě vyšlo 16.9.2014 v HN)