4.5.2024 | Svátek má Květoslav


POLITIKA: Kubice by měl dostat ´Řád za odvahu´

24.9.2011

Ministr odmítl čerpat dotace z EU

Ministr vnitra Kubice zastavil 7 projektů za celkem 128 mil. korun, na které chtěl Radek John čerpat peníze z EU na "analýzy úspor" v resortu. Nic jiného než další chybné použití peněz daňových poplatníků. Ostatně jako většina dotací, skrze které si politici jen kupují své voliče mimo období volebních kampaní a zajišťují zisk na ně napojeným firmám.

Jan Kubice zastavil projekty z důvodu jejich neefektivity a naprosté zbytečnosti. Jednalo se o politikům tolik typické nové analýzy a studie, tentokrát na racionalizaci činností Policie ČR nebo na analýzu toho, která místa ministerstvo potřebuje a která ne. Pokud by si s podobnými věcmi neuměla podle Kubiceho poradit vlastní jednotlivá oddělení a sekce MVČR ve vlastní režii, byla by k ničemu. Ministerstvo vnitra má mít takové odborníky ve vlastních řadách, aby pomoc za další peníze z veřejných rozpočtů, ať už jde o dotace z EU nebo další nutné kofinancování ze státního rozpočtu České republiky, zkrátka nepotřebovalo. Pokud je nemá, je nutné ty stávající nahradit.

Tento postoj však kritizuje Kubiceho předchůdce Radek John slovy: "Vzdát se dobrovolně rad expertů a dělat to sami na koleně, to je typická česká malovýroba." Podle mě je typickou českou malovýrobou (velkovýrobou?) například Johnem založený nový speciální útvar na Ministerstvu vnitra ČR, jehož jediným úkolem bylo zmapovat počet institucí úřadů státní správy a samosprávy a zjistit, co vlastně dělají, neboť v řadě případů se jejich činnost překrývala (a jistě i dnes překrývá). Přes pompézní plán už dnes nenajdete o útvaru nikde ani slovo, natož snad nějaké výsledky jeho práce. Za další typickou českou malovýrobu (velkovýrobu?) lze bez pochyby označit i miliony korun, vyplacených za dobu Johnova úřadování jeho nejbližším podřízeným, nebo vypracování "protikorupčního manuálu", který zapadl v análech. Historických, samozřejmě... Typický je však, bohužel, také v současné době politiky a byrokraty prožívaný "strach z nečerpání". Jako by nějaké čerpání dotací snad někdy v nějaké oblasti nahradilo mnohdy totální absenci zdravého rozumu.

Jan Kubice použil zdravý rozum a ne politickou krátkozrakou vyčůranost, ovlivněnou délkou jednoho volebního období. Do vysoké politiky přišel člověk, který vzácně nemá "strach z nečerpání" a nechce zbytečně utrácet peníze, ať už jsou daňových poplatníků v České republice nebo v jiných státech EU, na věci, které jsou zbytečné a zavání jen dalším jejich odlivem na účty s politiky spřízněných firem. Jistě, můžete namítnout, že co nevyčerpá on, vyčerpají jiní. Jenže to je v principu stejné, jako když se otočíte na ulici na druhou stranu, abyste neviděli, že někoho mlátí a sami jste taky nedostali (a naopak to není porovnatelné například s tím, když jsme kdysi v pravdě a lásce přestali vyvážet zbraně, zatímco uvolněný trh obsadil někdo jiný, neboť tehdy šlo o ztrátu zisku, zatímco u Kubiceho jde o úsporu peněz). Někdo zkrátka musí být první a udělat ten krok, pokud chcete změnu. Někdo prostě útočníkovi ukáže, zač je toho loket i v případě, že sám nebyl napadeným, zatímco jiný přijde a jako první řekne, že dotace by byly vyhozené oknem, nepřinesly výsledky a je dobré je nečerpat. V obou případech to není o ničem jiném než o morálce - a každý její závan je vítaný, ať už přijde v jakékoli oblasti a z jakékoli strany.

K úplné spokojenosti mi sice chybí informace o tom, pro koho bylo těch 128 mil z dotací připravených tentokrát, ale Kubice by měl i tak dostat Řád za odvahu s podtextem "za statečnost při nečerpání". Ono není vůbec jednoduché se té rozjeté dotační mašinerii a na ní napojeným subjektům postavit a říct NE. A mimochodem, pro skutečně samostatný suverénní stát a jeho svobodné občany je z dlouhodobého hlediska (nikoli z pohledu jednoho volebního období) nejlepší, s ohledem na dosavadní vývoj dluhové krize v EU, způsobu používání peněz Bruselem, ale zejména i s ohledem na obecný vyšší princip mravní, nenechat se uplácet dotacemi, ke kterým se kvůli kofinancování musí ještě více zadlužit, ale také neposílat peníze daňových poplatníků nikam, kde nad nimi už nemáme kontrolu.

Palec nahoru, pane Kubice.

Autor je zakládající člen Strany svobodných občanů

Převzato z FrantisekMatejka.cz se souhlasem autora