26.4.2024 | Svátek má Oto


POLITIKA: Křeslo pro Vondru

9.2.2013

Jak se rýmuje Alexandr Vondra a péče řádného hospodáře?

Zpráva o tom, že bývalý ministr obrany za ODS Alexandr Vondra dostane křeslo v dozorčí radě Českého aeroholdingu vyvolává smíšené pocity. Ta zpráva má totiž svou dobrou i špatnou stránku. Je dobře, že se nepotvrdila šuškanda o vyslání Alexandra Vondry do Moskvy v roli českého velvyslance. Pro českou diplomacii by to nebyl šťastný krok a vše nasvědčuje tomu, že sám Vondra realisticky uznal, že by se na tento post nehodil.

Vondrův ideologicky předpojatý vztah k Rusku a nekritický obdiv k americkým neokonzervativcům patří do doby studené války. Tento přístup k realitě znemožňuje provozovat racionální a komplexy nezatíženou zahraniční politiku vůči těmto těžkým vahám v mezinárodní politice. Na jedné straně paranoia a nepřátelství, na straně druhé šplhounská servilnost jsou přesným protipólem vlastností ideálního diplomata sebevědomě hájícího zájmy svojí země.

A teď k té horší stránce zprávy o Vondrově trafice v Českém aeroholdingu. Český aeroholding je akciová společnost, která má jediného akcionáře: český stát zastoupený ministerstvem financí. Holding zahrnuje skupinu firem působících v oblasti letecké přepravy a souvisejících službách. Dozorčí rada čítá 12 členů a má hlavně kontrolovat transformaci celého uskupení společností okolo Letiště Praha, včetně nakládání s majetkem a nemovitostmi. Hlavní úlohou aeroholdingu je koordinace a finanční řízení celé skupiny tak, aby došlo ke zvýšení hodnoty majetku pro hlavního akcionáře, tedy stát.

Když se novináři idnes v minulosti ptali Miroslava Kalouska, jaký má být člověk dosazený do dozorčí rady aeroholdingu, tak odpověděl, že to musí být člověk s právními a ekonomickými znalostmi z řízení korporací. Kalousek přitom v minulosti otevřeně konstatoval, že si Vondra ve své dřívější funkci vicepremiéra zodpovědného za předsednictví EU nechal rozkrást pod zadkem polovinu vlastního rozpočtu.

Politickou zodpovědnost na rozkradené stovky milionů korun za audiovizuální služby během českého předsednictví v EU už Alexandru Vondrovi nikdo neodpáře. Je tedy otázkou, zda si ministr Kalousek myslí, že od nynějška už Vondra bude vynikat péčí dobrého hospodáře. Podle posledního vládního handlu mezi ODS a TOP 09 s posty pro stranické vysloužilce by se tak dalo usuzovat.

Autor je poslancem Evropského parlamentu za ČSSD

Převzato z LiborRoucek.blog.idnes.cz se souhlasem autora