4.5.2024 | Svátek má Květoslav


POLITIKA: Král žluté řepky

2.7.2014

Nerozumím zemědělství, ale podle odborníků prý není dobré, když se každým rokem osévají rozlehlé zemědělské lány řepkou olejnou. Ta nepůsobí dobře (soustavně osévaná) na bonitu půdy. Mělo by se tedy s jejím výsevem šetřit.

Vzpomněl jsem si na tuto okolnost, kterou kdysi v nějakém odborném článku vysvětloval muž, o jehož odbornosti v tomto směru není pochyb. Václav Cílek zní jeho jméno. Muž, s jehož jménem je hojné vysazování řepky olejné spojeno, se jmenuje Andrej Babiš. Místopředseda vlády a ministr financí.

V nedělním televizním duelu s jeho předchůdcem Miroslavem Kalouskem semleli tito pánové mnohé, což hodnotit nehodlám, to je úloha těch, kteří jsou na tom odborně lépe. Přišla ale řeč na správní radu ČEZu a na jednoho jejího člena, MUDr. Milana Bajgara, dosazeného v jisté době do tohoto orgánu politickou stranou TOP 09. Pan ministr označil doktora Bajgara za „léčitele tmou“, čímž chtěl zřejmě dokladovat, že ve správní radě ČEZu seděl člověk, jehož jedinou kvalifikací je jakési tápání ve tmě.

Protože o tom „tápání“ něco vím, dovolím si k tomu něco málo podotknout. MUDr. Bajgar je ředitelem a zakladatelem Beskydského rehabilitačního centra v Čeladné. Ano, v té Čeladné, která vyvolává nejrůznější emotivní diskuse, některé právem, jiné naprosto neprávem.

A v této beskydské obci založil MUDr. Milan Bajgar speciální zdravotnické zařízení nesoucí název „Beskydské rehabilitační centrum“. V prostorách bývalé nemocnice patřící kdysi pod Okresní ústav národního zdraví ve Frýdku-Místku. Vrací zde stovkám svých klientů zdraví dokonale prováděnou rehabilitací, která je zajišťovaná odborníky (nebo spíše odbornicemi) na vysoké lékařské úrovni. I podnikatelsky je tento subjekt zajímavý – dává trvalou a slušně honorovanou práci 250 lidem z okolních obcí, nejen tedy z Čeladné. Mimochodem, rehabilitační pracovníci jsou dnes vysokoškolsky vzdělaní lidé, kteří rozumí lidskému tělu natolik, že například pacienti po mrtvici či po těžkých úrazech nebo operacích získávají perfektně prováděnou rehabilitací zcela reálnou šanci na plnohodnotný život.

Takže z hlediska podnikatelského by měl pan ministr tohoto muže považovat spíše za svého kolegu, byť nedosahuje miliardových zisků. Ale svojí prací patří k těm, které považujeme za sůl země. V areálu Beskydského rehabilitačního centra je mimo jiné i vila Mátma, jejímž programem je několikadenní pobyt ve tmě. Smysl těchto pobytů byl v odborné literatuře mnohokrát kladně prezentován, takže nejde o nějakou lacinou senzaci. Program „pobytu ve tmě“ je zájemci o tento způsob léčby jejich psychického stavu na několik let dopředu obsazen a rozhodně by neškodilo, kdyby ho absolvovali někteří politici, aby si mohli v klidu (a ve tmě) rozebrat svá dosavadní selhání.

MUDr. Milan Bajgar tento způsob jakési možné relaxace podpořil a je to součástí jeho podnikatelské záměru. Pochopitelně, asi tisícinou jeho ostatních podnikatelských aktivit, jakkoli se nám může zdát, že podnikání do léčení nepatří. Patří. To poctivé a nikoli spekulativní.

Nu a nyní k meritu věci. Svého času doporučila TOP 09 MUDr. Milana Bajgara za člena správní rady ČEZu. Kvalifikace členů různých správních rad obecně není nikde stanovena. Má ale vždy jít o občany poctivé, vzdělané a takové, kteří umí, když je třeba vzít, jak se říká, rozum do hrsti. Tímto měřítkem prosím hodnoťme všechny členy všech správních rad, neboť i odborníci na slovo vzatí ne vždy umějí vzít rozum do hrsti. O tom jsme se v posledních dvaceti letech přesvědčili mnohokrát.

Ale „vzít rozum do hrsti“ doktor Bajgar umí. Dokazuje to svojí každodenní prací, která nemá téměř nic společného s tápáním ve tmě. Možná, že by se jevilo přínosné, kdyby doktor Bajgar nechal oněch několik hektarů lázeňského parku přeorat a kdyby zde vysadil krásně žlutou řepku olejnou. Zbavil by se třeba nálepky „léčitele tmou“. I když by šlo ve skutečnosti o nějakou zcela jinou tmu.

Pan místopředseda vlády a ministr financí nemůže vědět všechno. To po něm chtít v žádném případě nemůžeme. Ale někdo mu onen termín „léčitel tmou“ musel vnuknout. Možná nějaký léčitel, který o léčení nemá ani potuchy. Bylo by třeba se takovému člověku podívat na zoubek.

Proč vlastně tyto řádky píši? Nelíbí se mi, když je s vaničkou současně vyléváno dítě. TOP 09 je dnes strana opoziční, takříkajíc strana protivná. Což neznamená, že cokoli její vedení udělalo, musí být nutně špatné. A to je zřejmě i případ doktora Bajgara. Ony tisíce klientů, kteří dostanou v Beskydském rehabilitačním centru v Čeladné každoročně šanci žít plnohodnotným životem, odtud neutečou. Vila Mátma bude dál praskat ve švech.

Ale neměli bychom lidi mást neuváženými výroky. Jako kdyby někdo pana ministra Babiše ve své zaslepené nevědomosti nazval „králem žluté řepky“. Také by se mu to nelíbilo, protože on přece nikdy žádnou řepku nesázel.