26.4.2024 | Svátek má Oto


POLITIKA: Kozel zahradníkem

24.11.2005

Patrik Nacher, muž, který celou svou dosavadní kariéru spojil s Unií svobody (byl jejím mluvčím, asistentem jejího předsedy Petra Mareše, kandidoval za ni - naštěstí neúspěšně - do Rady pro rozhlasové a televizní vysílání), zorganizoval petici proti poplatkové politice bank v ČR. Stojí za to ocitovat pár slov z textu, který doprovází petiční archy, putující českým internetovým světem:

"Poplatky v českých bankách už dlouhou dobu překračují únosnou míru a ve vztahu k příjmům obyvatel patří mezi nejvyšší na světě. Ve vyspělých zemích se postavení klienta posiluje, služby se zpřehledňují, u nás tomu tak zatím není. Proto jsme se rozhodli sepsat petici a vytvořit tak určitý tlak ze strany těch, jichž se poplatky dotýkají nejvíce, tj. běžných klientů - vkladatelů.

V České republice výrazně chybí ochrana klientů na finančním trhu. Je potřeba, aby byl klient českých finančních institucí chráněn tak, jak je obvyklé v civilizovaných zemích a aby regulátor neotevíral prostor pro pochybné praktiky a zneužívání postavení, čehož jsme dnes u českých bank svědky.

Přitom systému bezhotovostního platebního styku a nutnosti mít u banky veden účet se v dnešní době nelze prakticky vyhnout. Je to důsledek politiky, kdy v uplynulých patnácti letech byli občané vedeni k omezování plateb v hotovosti s odůvodněním, že hotovostní platební styk je příliš nákladný a méně bezpečný."

Po takto podrobném vylíčení stávajícího stavu následuje realistický dovětek:

"Neděláme si iluze, že by tato petice obratem změnila přístup bank k poplatkům či znatelně zlepšila postavení klientů. Vnímáme ji jako jakousi zpětnou vazbu a snahu nekonfrontačně, ale přitom jednoznačně a zřetelně dát najevo nespokojenost se současnou situací v oblasti poplatkové politiky našich bank."

Zlatá slova, chce se říci. Jenže věc má problém. Petici proti stavu, který zavinila dnešní vláda, sepisuje ten, kdo je celou svou kariérou pevně přilepen k této vládě, resp. k jedné ze stran této vládní koalice. Měli to být ministři Unie svobody, kdo měl apelovat na zbytek vlády, na Parlament a na presidenta, aby byly přijaty takové daňové zákony, které eliminují pokusy o monopolní chování jakýchkoli ekonomických subjektů, nejen bank. Je-li dnes občan rukojmím nejen bank, ale třeba též zdravotního nebo sociálního systému, monopolní pošty, dominantních distributorů energií atd., je to proto, že naše vláda neučinila nic proti tomu. Tedy neliberalizovala hospodářství takovým způsobem, aby byly příznivé daňové podmínky pro konkurenční chování institucí a firem ve všech těchto segmentech a službách. Nacher tedy hořekuje hezky, ale na vlastním hrobě. Nutně se stává příslovečným kozlem zahradníkem. A vnucuje podezření, že se Unie svobody za každou cenu a všemi cestami pokouší najít svoje předvolební téma: třeba i v kritice své vlastní politiky. Nu, nedivme se, jsme přece v Čechách, měli bychom na podobné kocourkoviny už být zvyklí.

23.11.2005.